Vodka Bornholm – et godt glas

af Kasper Mundt-Nielsen

God vodka er meget mere end blot en driver for alkohol i din cocktail. God vodka kan stå på egne ben.

Indeholder sponseret indhold

Vodka Bornholm
Vodka Bornholm er en dansk, premium vodka på højt niveau.

Det var på en messe i Houston – fyldt med robotter – jeg for nogle år siden fik øjnene op for at vodka var mere end bare en mixer. I hotelbaren, efter en lang arbejdsdag, stak en af de andre danske delegerede sig ud fra mængden af folk, som drak tynd, amerikansk øl: han sad med tre glas vodka.

Vi snakker 2017, hvor alle og enhver var ekspert i Gin & Tonic. Adgangskortet til klub Gin & Tonic var en gin med et eksotisk navn og lidt Schweppes, tiløjede du en skive tørret garniture kunne du få bragt et billede af din sjus i et dameblad.

Den gang.

Nå, men som spritglad journalist blev jeg selvfølgelig nysgerrig over de tre glas. Jeg husker ikke alle tre, og desværre ej heller hvilke udgaver, men de to af dem var speciel releases af Beluga og Chopin, som han ikke havde kunne opstøve derhjemme. Så da han fandt dem på den noget dyre hotelbar, på det endnu dyrere hotel, måtte han slå til. En følelse jeg kun kan nikke genkendende – og anerkendende til.

Det var i hvert fald ikke billigt, men en passioneret entusiast, må jo gøre som hjertet byder.

Han fortalte om sin passion for den rene, sprøde, bløde og også komplekse vodka. For vodka er ikke bare en driver for alkohol. Den er ikke smags- og aromaløs, som man i bedste fald mener om de billige produkter, men som i værste fald opleves sprittede, brændende og aggressive.

Klassisk vodka kan byde på en fordybelse, der ikke er ulig eksempelvis gin, men hvor gin er drevet af sine botaniske tilsætninger, skal man kigge meget dybere i vodkaflasken for at opstøve smag og aroma, som er sat sammen af en bund på korn eller kartofler samt selvfølgelig vand.

Køber du en god flaske vodka vil du, med lidt træning, kunne finde de små nuancer såsom noterne fra den korn spiritussen er destilleret på, og måske endda på vandets tyngde samt mineralindhold. Min ven i Houston beskrev det som at smage forskel på vand fra hanen og vand på flaske.

En god flaske vodka skal være ren i smagen, være blød og skal ikke brænde i svælget, når man drikker den. Og så drikker man den selvfølgelig neat og eventuelt on the rocks.

Selvom jeg både nyder og værdsætter et glas vodka, synes jeg nu stadig den har sin største styrke i cocktails, såsom en Vodka Martini, og en vodka der fungerer glimrende med en del, tør vermouth til seks dele vodka, samt en citronskal landede på mit dørtrin for et par dage siden.

Vodka Bornholm

Vodka 70 cl 40 % ABV

Vodkaen er helt glasklar og uden urenheder. Aromaen har en sødmefuld karakter, som et lyst, friskbagt brød. Kroppen er let, men blød og cremet. Smagen er ren, sprød og en let sød, og man fornemmer en smule salt i den primært blide, men friske finish, som lige sørger for at friske smagsløgene op. Jo dybere du dykker, jo mere finder du, men noterne er utroligt delikate: der er karamel, hvide blomster og peber.

En virkelig behagelig og alsidig vodka, der er destilleret på hvede og lagret på bornholmsk granit, der efter sigende skulle bidrage til vodkaens skønne smag.

I skrivende stund koster flasken 150 kroner på Bornholm Spirits hjemmeside, og det må siges at være et særdeles godt køb for en fornem flaske økologisk vodka, der brillerer både neat og i cocktails.

You may also like

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.