Test af juleøl og julebryg 2022

af Kasper Mundt-Nielsen

Julen nærmer sig med hastige skridt, og det er tid til årets helt store test af landets bedste juleøl og julebryg. Læs med, når Bare God Smag giver mere end 130 juleøl og julebryg en score fra et til seks.

Julemanden vil hellere have en kulsort øl.

Velkommen til Bare God Smags årlige test af juleøl og julebryg. I testen vil du finde mere end 130 juleøl i vilkårlig rækkefølge, så hvis du leder efter en specifik øl, anbefales det at bruge internet browserens søgefunktion. På en PC finder du søgefunktionen ved at trykke på CTRL plus F-knappen og på MAC er det Command plus F-knappen.

Nye anmeldelser hver dag i december

Hver dag i december anmelder Anders Grølsted fra Facebook-gruppen Det Daglige Øl og jeg en ny juleøl i vores online julekalender, der kan følges på Youtube og Facebook. Vil du smage med, kan du finde en liste over alle 24 øl her: Indkøbsseddel til julekalender med Det Daglige Øl og Bare God Smag

Hvad er en juleøl?

Rent traditionelt var juleøllet ofte det, man kalder en spiced ale eller en stærk, mørk og sødmefuld lagerøl. En af de historiske øl, som oftest forbindes med både juleøllen og forårsbryggen er Paulaner-munkenes Salvator fra 1600-tallet, som er en dobbeltbock.

Men ølvanerne ændres og det samme gør vores ganer, og da der ingen regler er for hvad man må kalde en juleøl eller julebryg, ser vi i dag både stout, IPA, pilsnerøl og så videre, der markedsføres som juleøl eller julebryg.

Bryggeriforeningens definition af juleøl ser således ud:

” Definitionen på en julebryg er her, at navn og/eller etiket skal have relation til jul – eller øllen skal gennem lang tid være kendt som en julebryg.”

Forskellen på juleøl og julebryg?

Der er ikke nødvendigvis nogen forskel, men der er alligevel nuancer i de to ord, som gør dem nyttige til at beskrive hver sin øl. Hvor juleøllen er den omfavnende kategori for øl, der brygges og markedsføres i forbindelse med jul, er julebryggen klassisk set en stærk, mørk og sødmefuld øl. Derfor vil jeg kalde en Jule-IPA eller eksempelvis en sour for juleøl og en jule-bock eller krydret ale for en julebryg.

Den bedste juleøl

Den bedste juleøl giver associationer til jul, er fuld af velsmag og passer til lige præcis den lejlighed den skal nydes ved. I og med at vores opfattelse af, hvad julen er og hvad god smag er, er vores helt egen, er det også op til os selv at vurdere hvad den bedste juleøl er. Til nogle lejligheder er den klassiske, sødmefulde og krydrede bockøl at foretrækker og andre gange er det en tung og kraftig imperial stout eller en frisk og bitter IPA. Kort sagt, er den bedste juleøl, den du foretrækker.

Hvilke der er mine favoritter i 2022 er endnu ikke afgjort, men niveauet har generelt fået et stort løft, og der er derfor rigtigt mange spændende juleøl og julebryg, at give sig i kast med. Læs med herunder, hvor jeg bringer anmeldelserne af dette års juleøl.

Kæmpe test af juleøl

Det Lille Bryggeri – Vintage Julebryg 2022 Barrel Aged

Strong Ale (50 cl) 11 % ABV

Bryggeriet har taget dette års Vintage Julebryg, tilføjet mere af det hele, som de skriver, og lagt den 7 måneder i Heaven Hill Bourbon fade. Det resulterer i en mørk, kastanjebrun øl med en let, off white skumkrone. En rig næse med noter af bourbon, bløde, krydrede noter med blandt andet koriander, vanilje og peber, men også tørret frugt som sveske og daddel. Fadlagringen har resulteret i en begyndende oxidering, der har blødet den før noget kraftige, boozy og krydrede øl op, og læg hertil bourbon-præget fra fadet og så har du en sødmefuld juleøl, med en enorm dybde og en på overfladen umiddelbarhed, der er enormt tiltagende og let at gå til. Men når man stikker snablen dybt i øllet, byder den på en krydret kompleksitet med noter af egetræet, pirkende peber og krydderurtenoter, korn, farin og karamel. Sublim balance.

★★★★★☆

Deeper Roots – Kong Gulerod

Carrot Christmas Ale (44 cl) 5,2 % ABV

Øllet er kobberrødt og det beige skum er højt, tæt, cremet og lever længe. Duften af de tilsatte, juicede og karamelliserede gulerødder er fylder luften omkring øllet, så snart den åbnes. Det giver en sødlig, krydret duft, hvor man kunne snydes til at tro, at øllet også var tilsat kanel og muskatnød. Den har også en fyldig maltpræget aroma, man finder under den reelt set flot balancerede note af gulerødder. Kroppen er let, men fuld af smag. Gulerødderne er umiskendelige, men hverken sødt, overdrevet jordet eller på anden vis ærgerlig. Tvært i mod. Kong Gulerod er derimod et mesterstykke i indarbejdning af gulerod i en let krydret, frisk og bitter ale. Blandt de absolut bedste juleøl i landet.

★★★★★☆

Midtfyns Bryghus – Santas IPA

IPA (50 cl) 6,5 % ABV

Gylden øl, med en høj og tæt skumkrone. Frisk, humlet aroma med fyrrenåle og citrusfrugter. Fyldig øl, hvor de rigelige mængder humle giver en god, bitter finish. Smagen er præget af citrusfrugter og stenfrugter, samt en snert af brød og også karamel fra den fyldige maltbund.

★★★☆☆☆

Kerteminde Bryggeri – Hvid Underlig Jul

Pale Ale (33 cl) 5,5 % ABV

Klar, gylden øl med en flot og tæt, hvid skumkrone. Øllet er tilsat kanel, hvid chokolade og stjerneanis, men alligevel er det en indbydende grøn duft af citrongræs der først møder næsen. Når den falder lidt til ro træder kanel, kandis og i lidt mindre grad stjerneanis frem. Kroppen er relativt fyldig og smagsoplevelsen kompleks, med igen citrusnoter som den primære driver og først herefter julens krydderier. Chokoladen giver en underfundig kant til citrus og krydderierne, og bidrager til dybde og mundfølelse. Lang, syrlig og urtet finish.

★★★☆☆☆

Ærø Bryggeri – Strong Rudolph

Ale (50 cl) 7 % ABV

Øllet er rødt som rav og skummet lyst og fint. Aromaen er præget af malt og røde modne æbler samt røde bær. Kroppen er fyldig og smagen er præget af den brødtunge malt, en besnærende og underspillet syre og en moderat bitterhed. Den frugtige sødme fra den store maltbund spiller fint sammen med noterne af karamel og bagt brød. God.

★★★☆☆☆

Dry & Bitter – Grollach

Imperial Gose Blackberry Bramble (fad) 7 % ABV

Øllet har en tæt, rød farve som et glas rødgrød. Aromaen er tæt af brombær og lette syrlige elementer. Kroppen er fyldig, let karboneret og sur. Skøn, stor smag af brombær og en knivspids salt, der godt kunne have været mere udtalt. Frisk og fremragende.

★★★★★☆

Svendborgsund Bryghus – Mørk Jul

Dubbel (50 cl) 6,5 % ABV

Brun som kastanje og skummet er luftigt, højt og beige. Øllet er tilsat dadler og rosiner, og øllet har da også denne mørke, fyldige frugtige aroma, som utvivlsomt stammer fra disse samt også den belgiske gær. Desuden røde frugter og farin. Fyldig og behagelig næse, og det samme er kroppen som har en fantastisk mundfylde og en krydret kant, som bidrager til dybden i den dejlige juleøl fra Svendborgsund Bryghus.

★★★★☆☆

Rise Bryggeri – Ærø Økologisk Jule Ale

Winter Ale (50 cl) 6 % ABV

Øllet har en kulør som mørkt rav og skummet er beige og blødt. Duften er især præget af karamel, men også friske røde bær og citrus. Den ligger godt i munden, er mildt maltkrydret og mest af alt blød og behagelig. Malten er dominerende og smager mestendels af brød og karamel. Finish er lang og fyldig, med en sødme i et godt leje og en bitterhed, der er mild.

★★★☆☆☆

Gamborg Bryghus – Christmas Imperial Stout 2022

Imperial Stout (33 cl) 10,5 % ABV

Denne sorte sag, med det fine og vedholdende mokkaskum er smagssat med Cointreau og egetræ, og det bidrager til den særegne og spændende aroma. Fyldig, karamelliseret appelsinskal, egetræ, svesker og cigarkasse præger næsen. Kroppen er fyldig, med en bitter, brændt appelsin og en markant – også for markant – smag af den egetræ, øllet er lagret med. Sammen med de ristede noter fra malten giver det en markant bitter, og dyb, egetræspræget smag og finish. Interessant, men overvældende. Del den med en god bekendt – der er masser at tale om.

★★★☆☆☆

Kerteminde Bryggeri – Nissepigens Nødder

Adjunct Strong Ale (33 cl) 10,2 % ABV

Mahognibrun øl med et højt og imponerende skum. Øllet er tilsat både laktose og pebernødder, og pebernødderne brænder imponerende igennem i næsen, og dækker over en let boozy kant. Øllen er meget sød, fyldig og cremet. Yderst behagelig mundfølelse, hvor pebernøddernes ingefær, kanel og kardemomme fylder godt til, sammen med den laktiske sødme. Sødmen bliver for markant til min smag, men den ligger op til at man sidder over øllet længe, og det passer den godt. Pebernøddesmagen er fantastisk og det trækker den samlede oplevelse op. Og så passer den glimrende sammen med julesmåkager.

★★★☆☆☆

Øbryg – Juløbryg

Abbey Ale (33 cl) 5,5 % ABV

Mørk, rødbrun øl med en fast og tæt skumkrone. En behagelig, sødmefuld og godt krydret aroma, som også byder på chokolade og karamel. Øllen er fyldig og der er knald på karboneringen. En behagelig mundfylde og krydderier som nelliker, kanel, allehånde og stjerneanis bliver hængende længe. Sådan skal en julebryg skrues sammen.

★★★★★☆

Undercover Brewing Co. – Xmas Ale Merry Christmas

Spiced Ale (50 cl) 7 % ABV

Det er en flot ravrød øl med et højt og tæt skum. Øllet har en tydelig duft af korn og malt. Der er noter af karamel og krydret humle, og alt i alt en mild, behagelig og rund næse. Kroppen er fyldig, saftig og let krydret. God balance mellem sødme, bitterhed og de milde julekrydderier, der samlet set er en blid indføring i juleøllets verden og som man sagtens kan drikke flere af i løbet af dagen.

★★★★☆☆

Svendborgsund Bryghus – Holms Jul

Abbey Ale (50 cl) 6,5 % ABV

Mørkbrun kulør og et let, fint hoved af lyst skum. TV-kokken Claus Holm har været rundhåndet med julekrydderierne, og den belgiske og gærprægede øl dufter af et sammensurium af ingefær, nelliker, anis, peber- og honningkage. Kroppen er let, men smagen tung og den savner noget fylde for at løfte øllet helt i top. Finish er lang og meget krydret – det skal man være forberedt på. Smager dejligt, men ultimativt for krydret.

★★★☆☆☆

Willemoes – Jul 2022

Baltisk Porter (75 cl) 11 % ABV

Den sorte, klistrede væske falder dovent i glasset og den mokkabrune skum rejser sig højt. Aromaen er ristet og dyb. Her finder man lette noter af kaffe og chokolade, men også blommer og kandiseret æble. Det er en fyldig og intens øl, men med en noget overraskende og yderst behagelig frugtsyre. Det er røde bær og frugter, der blander sig med de dybe, mørke noter fra den tunge maltprofil. Det er en nydeøl af dimensioner.

★★★★★☆

Coisbo – Christmas Bock

Bock (fad) 6,2 % ABV

Kobberfarvet øl med en lys og mild skumkrone. Næsen er mild, men fuld af malt. Lette noter af appelsin og nelliker følger trop. Øllet har en god fylde og en frisk karbonering, og ikke mindst en behagelig, fyldig maltprofil. Den er let krydret, og appelsinerne og nellikerne noget underspillede. Behagelig blød finish. Fin juleøl.

★★★☆☆☆

Det Lille Bryggeri – Nisse Elixir

Imperial Stout (fad) 10 % ABV

Den kulsorte øl, med det fine, men tætte mokkaskum er lagret med egetræ og portvin, og det fornemmes straks i den komplekse, krydrede og vinøse næse. Den dufter ristet og af vanilje, peber, kakao, chokolade, egetræ, blommer & svesker samt røde, modne bær. Kroppen er fyldig og om muligt både mere krydret og mere kompleks. Varme pebernoter prikker på tunge og i svælg, og portvinen giver en god dybde i den tunge øl. Enorm kraftfuld øl.

★★★☆☆☆

Det Lille Bryggeri – Hoppy X-mas

Hoppy Pale Ale (fad) 6 % ABV

Det er en tilnærmelsesvis ravgylden øl med en tæt, cremet skumkrone. Sød, karamelliseret duft af abrikoser og citrusfrugter. Abrikosen er sødmefuld og behagelig i næsen. Frisk krop, som er behagelig let og dermed giver et modspil til den søde abrikosfrugt. Humlen er skøn og bitter, og mærkes i gummerne. God balance mellem rigelige mængder humle og den tilsatte abrikossirup.

★★★★☆☆

Skands – Julebryg

Winter Warmer 6,5 % ABV

Rødbrun juleøl med en off white skumkrone. Aromaen er krydret og duften af malt er sødmefuld. Øllen er drevet af malten, der spiller en hovedrolle i øllet, sammen med tørret frugt, peber, kardemomme, karamel og et let syrligt element. 

★★★☆☆☆

Amager Bryghus – Yule Juice

New England IPA 6,5 % ABV

Strågul og såkaldt hazy IPA, med et stort, fyldigt hvidt skum. Super humlet aroma, der leder tankerne hen til tropeskovens modne sten- og citrusfrugter og appelsinlundens søde appelsiner. I munden er øllen fyldig, creamet og ikke mindst juicy. Som en mild appelsinjuice tilsat gode mængder, krydret humle. Af andre noter kan nævnes fersken, lime, grape og hvede. Bitterheden overdøves af tropeskoven med en rigtig høj drinkability til følge. En rigtig crowd pleaser, som nok ikke er den mest julede øl i smagningen, men formentlig blandt dem, der tiltaler flest.

★★★★★☆

Braunstein – Julestjerne

Winter Ale 7,5 %

Mørk brun øl, med en fin mælket krone af skum. Den dufter af sødt, tørt Pågen-brød, fennikel og anis. Øllen er maltdreven, kroppen blød og smagen af fennikel og anis vedholdende. Fornuftigt balanceret, til den maltede og bitre side. Er man til fyldig, mørk ale med lakridsnoter, går man bestemt ikke galt i byen med Julestjerne.

★★★☆☆

Krenkerup – Juleøl

Belgisk Blonde – 6,3 % ABV

Ravrød og et kort, perlende hvidt skum. Det er som at stikke næsen i krukken med julesmåkager, stjernanis og nelliker især, men også lakrids og kanel; man får, hvad de lover på etiketten. For et bryggeri, der normalt helliger sig reinheitsgebot har de sandelig ikke holdt sig tilbage med krydderierne, der folder sig ud med et snert af appelsin og banan.

★★★★☆☆

Bryghuset Braunstein – Julebryg

Jule Ale 5,6 % ABV

Gylden karamelfarvet øl med en perlemor hvid skumkrone. Øllet dufter af sødt julebrød og vanilje. Tydeligt en maltpræget øl, hvor man i nuancerne kan finde brunt sukker, karamel og korn. Lav til medium bitterhed og generelt en velsmagende skotsk inspireret ale.

★★★★☆☆

Ørbæk Bryggeri – Symbiostout Jul 2022

Imperial Stout (75 cl) 10 % ABV

En øl, der er sort som sjælen og en næse, der er kompleks som sindet. Et sammensurium af krydderier, der samlet kan beskrives som sødmefuld morgenbitter. Appelsin, nelliker, stjerneanis og kanel giver et krydret og bittert udtryk, mens kaffelikør og tongabønner giver sødme, ristede noter og generelt en markant dybde i den markant komplekse aroma. En fyldig øl, hvor alle krydderierne bibeholder kompleksiteten hele vejen, men hvor især tongabønnerne giver saft, sødme og fylde til øllet, som slutter langt, bittert og lækkert. Den bedste Symbiostout til dato, som dog stadig nydes bedst to.

★★★★

Øbryg – Brunkagen 2020

Imperial Pastry Stout (33 cl) 10,7 % ABV

Øllet står sort og skarpt under det stadig faste, beige skum. Duften er krydret og man fornemmer en kompleks bund af malte og sukkerarter under aromaen fra de 50 kilo (!) brunkager, der er tilsat de 1000 liter øl. Man finder nelliker, kanel, peber og allehånde i næsen – altså brunkage, og det i rig grad. De lidt mere en to år på bagen viser sig i en mild oxidering. Kroppen er en anelse let i kanten – ikke helt vinøs endnu, men det kommer måske med et par år mere i kælderen – mens kroppen stadig er potent og fuld af kage. Sødmen balancer flot med bitre noter fra både malt og humle og alkoholen er flot integreret.  

★★★★☆☆

Øbryg – Brunkagen 2021

Imperial Pastry Stout (33 cl) 10,2 % ABV

Sort øl med et cremet og vedvarende skum. Der er fuld smæk på aromaen fra de tilsatte brunkager. Det er en potent omgang nelliker, allehånde, kanel, peber og måske endda også en snert af ingefær. Der fornemmes en svagt ristet karakter under, men det er brunkagerne, der er er stjernen og det forsætter i den fyldige krop, hvor de markante krydderier også bidrager med en urtet karakter, som man får i sin sidevogns-bitter. Sødmen og bitterheden er fint balanceret.

★★★★☆☆

Øbryg – Brunkagen 2022

Imperial Pastry Stout (33 cl) 10,2 % ABV

Skummet står højt på den kulsorte øl. Næsen er tung af peberkage, æbler og ingefær. Øllet er fyldigt, sødt og tungt. Krydderierne er kraftige, og ingefæren dominerende. Det er en flot stout, med en koncentreret smag, der helt sikkert vil dele vandene, men den holder i den grad hvad den lover: brunkage – og det gør den flot. Krydderiprofilen er grov i kanten og det vil klæde øllet, at kanterne får slidt hjørnerne af og bliver mere rund. Det får man, når øllet har et år på bagen.

★★★★☆☆

Too Old To Die Young – Sorte Juletanker

Imperial Pastry Strout (44 cl) 10,5 % ABV

Navnet er meget passende. Øllet er kulsort og den dufter af jul: ingefær, nelliker, kanel og honning præger næsen, oven på en sødmefuld og let ristet bund af malt. Og det er vitterligt en flydende kage, med en krop der ikke er helt så markant som forventet, men den er cremet, sød og krydret. Slutter i en lang, en kende bitter, men også rodet finish. Krydderier, laktose og humle virker ikke helt afstemt, og efterlader et ubalanceret udtryk i en øl, der dog ikke nødvendigvis behøver være balanceret.

★★★

Krenkerup – Juleøl 2022

Porter (50 cl) 4,9 % ABV

Mørk øl med et højt, mokkafarvet skum. Skønne, friske noter af chokolade, kaffe, malt og efterårets sent høstede mørke bær. Der er en god fylde, i denne bløde og behagelige porter. Flot balance mellem bitterhed, den blide sødme og smagene af ristet malt, kaffe og chokolade. Outstanding, tilgængelig porter.

★★★★★

Midtfyns Bryghus – Funky Santa

Imperial Brown Ale (50 cl) 8,5 % ABV

En ravgylden øl med en solid, off white skumkrone. En rig aroma med både nødder, nelliker, korn og karamel. Fyldig og rund krop, med en behagelig, men intens, nærmest ristet karamel, der følger øllet helt til dørs i en fint afstemt, bitter finish. En glimrende, krydret og alkoholrig brown ale, der vil være god til både frokostbord og de fede aftenretter med både sovs og surt.

★★★★☆☆

Amager Bryghus – Winter in Bangalore

IPA (44 cl) 6 % ABV

Lys, strågul IPA med en høj og solid, hvid krone af skum. En fyldig og tung, humlet aroma med gode mængder frugtig og bitter appelsin. En dejlig, frisk IPA med en lang og solid bitterhed, der følges op med en ligeledes lang finish fra de rige mængder appelsin. Dejligt krydret og lige til IPA, der er rig på humle, men som på ingen måde kammer over i en tropeskov. Den vil rent faktisk gøre sig rigtigt fint på et julebord.

★★★★☆☆

Det Lille Bryggeri – Julebryg Vintage 2022

Belgiske inspireret ale (50 cl) 10,1 % ABV

Kastanjebrun øl med et rødligt skær og en tydelig duft fra koriander og gær. Allerede i næsen fornemmes den sød og krydret. Kroppen er fyldig og blød, og øllet smager af koriander, svesker, tørrede figner, peber og koriander. Øllet giver en behagelig varme og tiltrængt sødme efter en kold dag. Finish er lang og frugtig. En rigtig nydeøl, som bliver bedre med en smule varme. Vil være flot til ostebordet.

★★★★

Grimbergen – Brassin De Noël

Belgian Pale Ale (75 cl) 6,5 % ABV

Rav til kobberrød øl med en solid, høj og cremet beige skumkrone. Intens sukker- og maltsødme i næsen. Nogle overmodne bær, karamel og lakrids i næsen. Næsen lover mere end kroppen kan holde. Trods store mængder sukker formår øllet at være let og tilnærmelsesvis vandt. Dog er der smæk på smagen hvor især lakrids brænder igennem, men der er også modne grønne æbler, der giver en vis friskhed i øllet. Relativt store mængder restsødme.

★★☆☆☆☆

Skanderborg Bryghus – Humlesne

Hoppy Blonde (33 cl) 6,6 % ABV

Den gyldne øl er uklar og det hvide skum ligger sig let over øllet, som dufter af tropiske humler og gær. Øllet er solidt karboneret, men stadig cremet. De tropiske noter gør sig som melon og citrusfrugter midt i en blonde, der har både den sødme og den bitterhed, den skal have. Det er simpelthen bare en helt igennem god blonde, tilsat et ordenligt skud humle – og det fungerer.

★★★★☆☆

Slowburn Brewing Coop – Vixen

West Coast IPA (44 cl) 7 % ABV

Lys, gylden øl med en cremet og fast, hvid skumkrone. Kraftige og saftige noter af grapefrugt i næsen, akkompagneret af grannåle og fennikel. Fyldig og lækker, noget sødmefuld og humlet mundfølelse, hvor grapefrugten dominerer kraftigt. Den slutter dog knastør og markant bitter, som den skal. Lækker West Coast IPA, hvor dåsen er mere julet end selve øllet, men med humlernes gran noter giver fungerer det.

★★★★☆☆

Godt Bryg – Faxe Julebryg

Münchener (50 cl) 6 % ABV

Radrød, klar øl med et fint, mælkehvidt skum på toppen. Fyldig aroma af farin og malt, og sidst brød og citrusfrugt. Fyldig lagerøl, med en solid maltprofil, sukker i flere afarter uden at blive for sød og en god, bitter finish. Godt balanceret øl, som vil gøre sig godt til alle årets mørke og kolde måneder. En mørk aften på bodegaen om sommeren går nok også an, hvis man vil prøve noget andet en Classic.

★★★★☆☆

Thisted Bryghus – Limfjords Juleporter

Overgæret porter (50 cl) 9,2 % ABV

Øllet er sort som tjære og skummet højt, med en dyb mokkakulør. Aromaen er rig på chokolade, men der er også lækre noter af vanilje, kaffe og karamel. Portvinen skjules i aromaen hvis den bliver serveret for koldt, så lad den endelig runde de ti grader og så vil du opleve aromaen blive intensiveret med skønne, dybe noter af portvin i form af nødder, svesker og figner. Med varmen kommer der også liv i lakridsen, der både er sød og krydret. Kroppen er blød, rig og cremet, med små, piblende, men bløde bobler, der skaber en dybde i den søde øl. Øllet er præget af chokolade, tørrede frugter, let bitter kaffe, krydret vanilje, lakrids og ikke mindst den komplekse, fyldige smag af portvin. Dejlig afstemt og balanceret øl, som hælder mod den kraftfulde side. Den legendariske Limfjordsporter får en vinøs finish og jeg er sikker på, at den gode Peter Klemensen ville have været stolt af chefbrygger Harboes fortolkning af en af de absolut største, danske ølklassikere.

★★★★★☆

Slowburn Brewing Coop – Julelys

Porter (44 cl) 8 % ABV

Der skal mere end en lygte for at lyse gennem denne kulsorte øl med sit høje, faste mokkafarvede skum. Den dufter af chokolade med orangeknas med en mild parfumeret duft sidst i næsen. Stor fylde i øllet, der er blidt karboneret og rig på ristede noter. Med tanke på ølstil og procenter, er der virkelig høj drinkability i den flot balancerede øl, hvor de tilsatte grannåle bliver let søde og parfumerede og appelsinen skaber liv i de ristede, kaffe og chokoladenoter. Slutter langt og medium bittert.

★★★★☆☆

Skands – Julerød 2022

Belgian Strong Dark Ale (50 cl) 9 % ABV

Kobberrød øl med et lavt, beige skum. Sødmefuld og maltrig aroma emmer fra glasset og blander sig med noter af tørret frugt, korn, stjerneanis og karamel. Kroppen er fyldig og øllet let karboneret. Sød øl med noter af tørrede frugter: dadler og abrikos, og karamel, nødder og mandler. Medium bitter. God, fyldig og alkoholdigt eksempel på en klassisk julebryg tilsat en smag af Belgien.

★★★★☆☆

Kasper Brew Co. – Christmas in Hollis

Imperial Stout 10,5 % ABV

Sort, sort øl med en særdeles imponerende og vedholdende mokkafarvet skumkrone. Dejlig næse af alle stoutens herligheder: kaffe, kakao og ristet malt. Læg dertil et godt skud vanilje, mørkt brød og et praj af røg og så har du en indbydende øl. Øllet er fyldigt og cremet. Det er en blød fornemmelse der møder gane og svælg, men det bliver ikke bare en gang kakao og vanilje, for det bløde velvære bliver rusket op af spændstige bitre noter, som en stærk, mørkristet kaffe, for igen at falde til ro i en lang, dyb finish. Dejlig øl, hvor de mange procenter er godt indarbejdet og som er lige at gå til, men som samtidig byder på både dybde og kompleksitet, hvis det er det man søger.

★★★★☆☆

Slowburn Brewing Coop – Hibernator

Doppelbock (44 cl) 7 % ABV

Kastanjebrun øl med en høj og tæt, beige skumkrone. Fyldig aroma med masser af brød og malt, noget karamel, tørret frugt samt en smule citrus. Let krop, men rig bund af malt, som giver masser af smag i øllet. Let tilgængelig doppelbock, som er en smule toasted og finish er lang, bitter og byder på svesker og figner.

★★★☆☆☆

Det Lille Bryggeri – Julebryg

Belgisk inspireret ale (50 cl) 7,4 % ABV

En mørk gyldenbrun øl med en let og off white skumkrone. Duften er tung af modne og tørrede frugter, og koriander. Den belgiske sødme fornægter sig ikke i denne fyldige, stærke øl. Koriander står først på paletten, hvor også figner, blommesaft og gær gør sig godt til. Øllens tyngde er markant, men alligevel bliver den næsten vinøs. I takt med at øllet får mere luft og varme, stiger kompleksiteten og krydderierne åbner sig for alvor op. Spændende øl, der kunne gå godt til en julesalat med appelsin eller en god kotelet.

★★★★☆☆

Skanderborg Bryghus – Juleknas

Brown Ale (33 cl) 7 % ABV

Mørk, kastanbjebrun øl med et højt, mokkafarvet skum. Øllet dufter af korn, brød, hasselnødder og chokolade. Øllet er fyldigt, og chokoladen markant, men lækker. Den blødes op af fine noter af appelsin. Sødmefuld øl, med en balanceret, bitter finish, hvor chokoladen følger dig helt til dørs, uden det nogensinde bliver overvældende. På trods af sødmen fungerer øllet derfor også sagtens til middagsbordet.

★★★★☆☆

To Old To Die Young – Sønderjysk Julefest

Pastry Sour (44 cl) 6,5 % ABV

Lys, rød øl med et let, hvidt skum, med et lyserødt skær. Klare noter af kirsebær i aromaen, sammen med noter af korn, vanilje og farin. Fyldig, frugtrig øl med en behagelig, blød kirsebærprofil, hvor vaniljen giver et let krydret modspild til den søde og let sure frugt. God balance i øllet, der nærmest er læskende – i hvert fald i en tid blandt tung og krydret juleøl – men ikke helt nok til at være en sour til sommermånederne. Fin, sød kirsebærøl.

★★★★☆☆

Spybrew – Santa’s Frosty Nuts

Winter Ale (33 cl) 6,5 % ABV

En fræk kastanjebrun sag med en beige, cremet skumkrone. Den dufter af julens krydderier såsom allehånde, kardemomme, appelsinskal og en snert af nelliker. Kroppen er fyldig, frisk og balanceret mellem sødme, krydderier og bitterhed, der gør den oplagt til julefrokosten.

★★★★☆☆

Amager Bryghus – Secret Santa

Quadrupel (44 cl) 10,5 % ABV

Mahognibrun øl med en højt, piblende latte-farvet skumkrone. Sødmefuld aroma rig på sirup, herefter et grønt tæppe fra grannåle og sidst et præg af egetræ. Den synes en smule sprittet i næsen da den skænkes koldt, men det mindskes i takt med den opnår en optimal drikketemperatur omkring de 10 grader. Fyldig og blød øl, med en frisk karbonering. Masser af søde svesker, kandiseret appelsin, en urtet, sød og parfumeret smag fra grannålene og en tør, tanninsk effekt fra træet. Dejlig, tung quadrupel, som passende kan serveres til anden. Til den søde side.

★★★★☆☆

To Øl – Jule Malt

Imperial Milk Stout 13 % ABV

Jule Malt, tidligere kendt som Jule Mælk er på ingen måde hvid som mælk; den er nemlig kul-sort, med den fineste lille kastanjebrune skumkrone. Næsen er rig på mørkristet malt og melasse, dette restprodukt fra sukkerproduktionen. Der er også kaffe, chokolade, karamel og sågar noget røg at spore. Kroppen er fyldig og klistret som olie, og byder på et festfyrværkeri af karamelliseret malt, tørrede frugter, lakrids og chokolade. Lang, bitter og krydret finish.

★★★★☆☆

Brylle Bryghus

Dubbel (50 cl) 7 % ABV

Mahogni brun øl med en kortlivet skumkrone. Den dufter af belgiske, frugtige gærnoter. Røde bær, svesker og farin. Dejlig, fyldig øl med en kraftfuld karbonering og en fornem balance mellem krydrede noter, sødme og bitterhed.

★★★★☆☆

Midtfyns Bryghus – Go’ Jul

Belgisk Blond’ish (50 cl) 6,1 % ABV

Gylden øl med en høj og cremet, hvid skumkrone. Kraftig gærpræget aroma tilsat både appelsin og nelliker. Ligeledes kraftigt karboneret øl, med en medium fylde. Stort præg af især koriander, men også nelliker i kroppen. God, frisk og velsmagende blond øl med en moderat bitter finish. Fornem madøl til både fisk og lyst kød.

★★★★☆☆

Mikkeller – Drink’in the Snow

Alkoholfri spiced ale (33 cl) 0,3 % ABV

Kastanjebrun øl med en høj, tæt, beige skumkrone. Øllet har en kogt, grønkålsaroma med koriander, appelsin, lakrids og vådt brød til følge. God mundfylde, men en sødmefuld, krydret smag præget af appelsin og koriander gør ikke meget godt, når øllets base smager af tynd, syrnet øllebrød.

★★☆☆☆☆

Ørbæk Bryggeri – Santa Ale

Spiced Ale (50 cl) 5,8 % ABV

Ravgylden øl med et højt og tæt skum. Den dufter af appelsin, farin, malt og vanilje. Frisk øl med en sød og mild finish. Klare noter af malt, og herefter kommer vaniljen og appelsinskallen. Behagelig øl.

★★★☆☆☆

Fanø Bryghus – Imperial Barrel-Aged Jule Porter

Imperial BA Spiced Porter 10,3 % ABV

Sort, klistret øl med et forsvindende lille hasselnøddefarvet skum. Aromaen er ligeledes tung og klistret, med karamelliserede og ristede maltnoter, krydret og tørt fadpræg og en snert af vaniljekrans og ikke mindst en god omgang røget whisky. Rimelig kraftig karbonering, når man ser den ellers rolige, fede krop i glasset. Kulsyren bryder sødmen og de ristede og røgede noter, der leder tankerne hen på de store skibsreb, nede fra havnen, og giver et uventet, men velkomment spil i øllet. Denne øl har virkelig meget at byde på, fra sødmefuld, og dog skarp whisky, til vanilje, egetræ og anis. Markant bitterhed, men det skal den være, for at tøjle dette bæst af en porter.

★★★★★☆

Herslev Bryghus – Økologisk Juleøl

Red Ale 6 % ABV

Flot rødbrun kulør og et off white, tykt skum. Næsen er maltet, præget af karamel og med et snert af bitter og olieret appelsinskal. En perlende frisk karbonering sikrer den mediumfyldige og maltede krop en friskhed, der kan skabe modspil til julens fedmefyldte menuer. Appelsinskallen giver den røde øl en let frugtig og krydret profil og sætter streg under et solidt, bittert bid. Der er saft og kraft i den friske øl fra Herslev.

★★★★☆☆

Juleøl, der er smagt og anmeldt i 2021

Willemoes – Jul 2021

Imperial Stout 11 % ABV

Mørk øl med et lækkert, chokoladebrunt og højt skum. Næsen er fyldig og præget af mørk, sødmefuld og ristet malt. Her finder vi også kaffe, karamel, svesker og egetræ. Kroppen er fyldig og smagen intens. Kulsyreindholdet er lavt og resultatet er en fed olieret øl, med saft og kraft. Kaffe, vanilje, egetræ, svesker, karamel og en ret bitter finish. Fremragende.

★★★★★☆

Herslev Bryghus – Økologisk Stjernebryg

Quadrupel/Trappist 9,5 % ABV

Flot, mørk øl med en rødlig kulør og et beige skum. Økologisk Stjernebryg dufter af stjerneanis, brun farin, koriander, svesker, og tørrede figner og dadler. En sand sanseeksplosion må man sige. Blød krop, der brydes af en piblende karbonering, og den typiske belgiske gær og banan. Stjerneanisen er det klare link til julen i denne helaftensøl, som der, derudover byder på dybe og tunge noter af tørret frugt og krydderier.

★★★★★☆

Husbryggeriet Jacobsen – Golden Naked

Christmas Ale 7,5 % ABV

Flot, klar og nøddebrun øl med højt beige skum. Den har en krydret duft af korn, nødder, karamel og appelsin. Fyldig, krydret og sødmefuld. Flot maltprofil, julekrydderier og præcis bitterhed til at balancere øllet. Den kraftige øl friskes op af en frisk karbonering og fine citrusfrugter. Kan man kalde en fyldig, julekrydret øl elegant, er Golden Naked et godt bud.

★★★★★☆

To Øl – Brokilde Winter

Tripel 8,5 % ABV

Gylden, ufiltreret øl med en minimal skumdannelse. Aromaen bærer præg af tørrede frugter: appelsin og abrikos, men også karamel, korn og koriander. Fyldig, maltrig og godt karboneret belgisk inspireret øl. Sødmefuld og typisk belgisk gærpræget, men slutter tørt og let bittert.  

★★★★☆☆

Indslev Bryggeri – Frederiks Jul

Bock 8 % ABV

Rød som mørkt rav med en høj og bestandig krone af skum. En skøn næse af malt, farin, citrushumle og tørret frugt. Øllen er fyldig og cremet, og den rige krop har en meget rig frugtprofil. Kandiseret, tørret appelsin, karamel, nødder og en god balance mellem det søde og det bitre. 

★★★☆☆☆

Danevang – Rudolf

Lager 5,2 % ABV

Gylden og filtreret lagerøl med en kraftig skumdannelse. Sødmefuld, maltet og lettere metallisk aroma, med en snert af citrusfrugter. Mediumfyldig øl, frisk og humlet øl, oven på en krads maltbund. Jeg opfanger ikke den lovede vanilje. Og det er sådan set fint nok.

★★☆☆☆☆

Herslev – Snefri

Alkoholfri juleøl 0,5 % ABV

Øllen er kobberrød og det brune skum højt. Næsen er sødmefuld og krydret. Der er ikke sparet på humlen. Kroppen er let og frisk, men samtidig med en smag af jul, som især er drevet af en solid, lidt karamelliseret maltbund og appelsiner. God, humlebitter finish, der slutter med en lang smag af bergamotte. Årets bedste alkoholfri juleøl.

★★★☆☆☆

Nørrebro Bryghus – Nørrebros Julebryg

Dark Ale 7 % ABV

Nøddebrun øl, med en fast beige skumkrone. Dufter af brød og ingefær. Der er masser af jul over Nørrebros Julebryg og for min skyld kunne de godt have skruet ned for nellikerne, men humlen er frisk og krydret, ingefæren tilpas og bitterheden på et godt medium leje. Øllen fremstår trods en umiddelbar sødme tør i sin finish. Hvis man du er til nelliker, er det et sikkert og godt køb – men det er jeg ikke.

★★★☆☆☆

Thisted Bryghus – Skt. Nikolaus

Belgian Dubbel 8,2 % ABV

En mørk og kraftig dubbel med et fyldigt brunt skum. Næsen er krydret, rig på malt og sukker, og i mindre grad tørrede frugter. I forhold til procenter, er fylden i øllet til den lette side, men smagen holder sig ikke tilbage. Øllet er kraftigt præget af sin tid med egetræsspåner, som har det store overtag i øllet, der dermed fremstår udtørrende og ikke balanceret. Det er et powerhouse af en øl, der i den grad gør sig bedst, når der er sovs og kartofler på bordet.

★★☆☆☆☆

Viborg Bryghus – Jule Bocken

Bock 7,3 % ABV

Man er ikke i tvivl om, at det er en bock, der kommer i glasset. Smuk, rødbrun kulør og et solidt hvidt skum. Malten styrer slagets gang – et slag, der også involverer, karamel, nelliker og en mild duft af citrus. Kroppen er fyldig, karboneringen frisk og smagen emmer af jul. Lakrids, nelliker, karamel og ikke mindst malt. God bitterhed, men dog stadig til den søde og krydrede side. 

★★★☆☆☆

Skanderborg Bryghus – Økologisk Rød Jul

Mørk lager 5,4 % ABV

En filtreret lagerøl med en røvrød kulør og en hvid skumkrone. Noter af karamel, markblomster og honning. Frisk karboneret øl, bryder den tykke, men velsmagende maltprofil. Smagen byder på citrusfrugter, karamel, bær og blomster. God, bitter finish. Skal slås med classic’en på frokostbordet.

★★★☆☆☆

Coisbo – Christmas Ale

Winter Warmer 7 % ABV

Kobberrød øl med en fast off white skumkrone. En varm duft af malt og kandiserede æbler fylden næsen, hvor også bær og lakrids blander sig. Kroppen er fyldig og man mødes af tørrede frugter, appelsinskal, anis og en sødme, som rundes af i en god bitterhed. God balance i den krydrede øl 

★★★★☆☆

Alfheim – Fylgja

IPA 5,2 % ABV

Ravgylden IPA med en off white skumkrone. En aroma af lime og appelsinskal og en snert af korn. Let krop med bløde bobler på en solid maltbund. Citrus, karamel og lidt tyggegummi. Kort, vandet finish.

★★☆☆☆☆

Ebeltoft Gårdbryggeri – Jule IPA

IPA 6,9 % ABV

Mørkgylden øl med en luftig, hvis skumkrone. Aromatisk fyldig og tropisk næse, med stenfrugter og limefrugter, men også en fyrrenåle. Citrus og andre sure elementer overtager øllet fuldstændig, og fremstår ubalanceret og uelegant. Det kan næsten ikke være meningen.

★★☆☆☆☆

Fanø Bryghus – Get Scrooged

Red Ale 8,0 % ABV

En lys red ale, der har et fint og beige skum, som lægger sig blødt over øllet. Den har et tropisk, humlet udtryk med masser af grape og lime samt en smule gran. Øllet er cremet, friskt og over den fyldige karamel-malt bund fornemmer man, at der ikke er sparet på humlen. Især grape fylder, og frisker Get Scrooged godt op, inden den ender i en humlebitter finish. Vi er næsten ovre i en klassisk, stærk og bitter britisk IPA. Mums!

★★★★☆☆

Hornbeer – Hornbeer Christmas

Dubbel 8,9 % ABV

Der er en kraftig skumdannelse over den kastanjebrune øl, som dufter af malt, sprit og i lidt mindre grad tørrede frugter og bær. Øllen er kraftfuld og bombastisk, og man mærker i en mere udpræget grad de belgiske, frugtige og aromatiske noter i smagen. Den er tung og alkoholen fremtrædende, men det ender faktisk i en helt ok smagsoplevelse med masser af tørrede frugter, primært rosin og appelsin, rørsukker, karamel, malt, gær og så en tør, bitter finish. Kraftig for en dubbel, men tilpas for en juleøl.

★★★★☆☆

Thyras Bryg – Julestout

Krydret stout 7,5 % ABV

Julestout er en kulsort sag med et cremet, brunt skum. Den har en krydret næse af kanel og nelliker, lakrids og milde, men modne, søde citrusfrugter. Kroppen er let, men smagen fyldig. Engelsk lakrids, appelsin, kanel, ristet malt, kaffe og chokolade er alle noter, der er lette at fange. Der skal ikke meget mere end en julestout til, før man virkelig er i julestemning, måske også lige lidt for meget julestemning til min palette.

★★★☆☆☆

Danevang – Julewit

Witbier 4,8 % ABV

Strågul og ufiltreret hvedeøl med en flot og cremet skumkrone. Krydret næse med appelsin, koriander og nelliker, men går over og bliver lidt kemisk og sæbet sidst. Let krop, med en frugtig smag, tilsat nelliker og gær. Kort finish. 

★★☆☆☆☆

Skagen Bryghus – Gårdnisse

British Ale 6 % ABV

Mørk, kastanjebrun øl med et lyst brunligt skum. Sødmefuld duft af engelsk lakrids og appelsinskal. Øllen fremstår tung, og drevet af lakrids og malt. Den smager derudover af brød, appelsin, chokolade og nelliker. Slutter behageligt bitter, men noget hastigt og efterlader en med et ønske om en afslutning, der kan leve op til resten af øllet. 

★★★☆☆☆

Lottrup – Mørk Jule Ale

Dubbel-inspireret ale 6,0 % ABV

Kastanjebrun øl med et tykt, brunt skum. En blid duft af svesker, korn og solbær finder vej til næsen. Friskt karboneret og der er masser af tørret frugt og solbær at finde i smagen, samt et let surt citrusbid. Der er masser af saft og kraft i Mørk Jule Ale, som ikke ligefremt fremstår elegant, men til gengæld vil den være en rigtig god partner til det meste julemad.

★★★☆☆☆

Ørbæk Bryghus – Julebock

Bock 6 % ABV

Mørkgylden øl med masser af svæv og et højt, hvidt skum. Den dufter af appelsin og nelliker, hvilket går igen i den fyldige krop. Jeg må indrømme, at jeg på ingen måde finder tilsætningen nelliker og appelsin tiltalende i en bock og Ørbæks Julebock kan ikke overbevise mig om andet. Den er tilpas sød og bitter, og karboneringen er frisk. En god grund øl, men appelsinen og nellikerne er meget tydelig og af den grund er jeg ude.

★★☆☆☆☆

Svaneke – Mørk Guld Jul

Stærk Pilsner – 5,7 % ABV   

Ravgylden, uklar og med et flot højt skum. Den dufter af malt, appelsin og karamel – forestil dig en classic med et prej af appelsin. I munden er der lidt for meget flødekaramel og lidt for lidt velvære. Malten og citrussen fra appelsinen hænger også længe ved, men det bliver bare bittert og kedeligt.

★★☆☆☆☆

Midtfyns Bryghus – Belgian Christmas Blonde

Blonde 7,2 % ABV

Dyb gylden øl med en hvid skumkrone. Krydret, frugtig næse med appelsin og hvede. En aroma præget af den belgiske gær. Smagen af gær fylder også i den sødmefulde og bløde krop. Der er masser af noter af appelsinskal samt en smule banan og koriander. Til den søde side.

★★★☆☆☆

Beer Here – Brun Sovs

Brown Ale 4,8 %

Kastanjebrun øl, eller måske skal man hellere kalde den sovsebrun? Den dufter dog ikke af sovs (heldigvis?), men den dufter derimod af malt, karamel, svesker og en mild omgang lakrids.Mild krop med fokus på malt og tørre frugter. Medium bitter finish. Smager heller ikke af sovs, men til gengæld vil det være en fornem brown ale til sovs og kartofler.

★★★☆☆☆

Indslev Bryggeri – Jule Hvede

Krydret hvedeøl 6,5 %

Ravgylden øl, med stor, luftig og hvid skumkrone. Dufter af hvede og en snert af nelliker. En duft, der først åbner sig op i takt med, at den får lidt luft og varme. Fyldig, sødmefuld og krydret krop – bygget på både byg og hvede. Der er kanel, nelliker, peber og hvede. En blød krop og en masse jul.

★★★☆☆☆

De 5 Gårde – Nicolaus

Bock 6,5 % ABV

Denne bock er næsten sort, med et højt og lyst skum. Den dufter kraftigt af malt, sukker, øllebrød og sort te. Nicolaus er sød, grynet, maltet, let krydret og med en smag af mørk, gammel chokolade.

★★☆☆☆☆

Thyras Bryg – Julesour

Sour 5 % ABV

Øllen er klar og rød, nærmest lyserød. Den kortvarige skum har også et rødligt skær. Det er faktisk på alle måder en rød øl, selv i næsen, der byder på masser af kirsebær, men også mandler, ris, vanilje og fløde. De skriver på dåsen, at det er en flydende risalamande og jeg er overbevist. Julesour smager sågar af risalamande, omend dog med en vis syre. Heldigvis. For syren bryder den fyldige og omfavnende sødme, så den ellers relativt vulgære øl rent faktisk fungerer. Der er intet at sige til, hvis du synes det lyder mærkeligt, men hvis du bare er den mindste smule nysgerrig, skylder du dig selv at prøve den. 

★★★★☆☆

Ørbæk Bryggeri – Jingle Bells

Brown Ale 7 % ABV

Mahognibrun øl med et højt og vedvarende, beige skum. Den maltholdige øl dufter af vanilje og karamel. En sødmefuld og slikken aroma. Jingle Bells har en frisk karbonering i den relativt fyldige krop. Etiketten lover kanel og der er da også en krydret kant på øllet, uden den bliver dominerende. 

★★★☆☆☆

Fur Bryghus – Alkoholfri Jule Ale

Ale 0,5 % ABV

Der lægger sig en høj, cremet skumkrone over den mørke øl. Der spreder sig en sødmefuld duft af te og sukkerholdig malt, og den relativt fyldige øl smager af en krydret øllebrød med toner af karamel. Bitter finish.

★★☆☆☆☆

Fanø Bryghus – Fanø Julebryg

Spiced porter 7,5 % ABV

Sort øl med en vedvarende beige krone af skum. Næsen er krydret – peber og kanel, men der er også kaffe og ristet malt. Øllen er mediumfyldig og friskt karboneret. Smagen er udpræget kaffe og kanel, og bitterheden tilpas. Godt afstemt krydret juleporter.

★★★★☆☆

The Man Behind – #24

Christmas Ale 7 % ABV

Ravgylden øl med en høj og flot skumkrone. Næsen byder på korn og julekrydderier. Nelliker, appelsin, peberkorn, en snert af ingefær og anis, og måske en knivspids kanel samt en lille smørklat på toppen. Julebryggen er blød, indbydende og har en behagelig mundfylde. Der er uden tvivl julekrydderier, som nævnt fra aromaen, men det er godt balanceret og som følge heraf har du en rigtig alsidig julebryg til både mad og hygge.

★★★★☆☆

Thisted Bryghus – Jule Sten

Strong Ale 8 % ABV

Jule Sten er en mørk rustrød øl med en skum, med en orange teint. Øllen har en rig aroma, med noter af appelsinskal, peberkage og tørret frugt. Øllen er fyldig, krydret og maltrig. Jeg er ikke helt solgt på effekten af den karamelliserede lavasten, men det er altså en helt fin krydret strong ale, der har en bitter finish.

★★★☆☆☆

Teedawn – Driving Home From Christmas

Jule Ale 2,7 % ABV

Korngylden øl med en cremet hvid skumkrone. En godt humlet næse med appelsin og grapefrugt. Kroppen er let og læskende med en klar smag af citrusfrugter og malt, med en krydret, humlet og bitter finish. En let og godt humlet pale ale.

★★★☆☆☆

Ørbæk Bryggeri – Juleporter

Porter 8 % ABV

Der lægger sig en høj, beige skumkrone på den kulsorte øl, der har en rig og krydret aroma. Juleporteren lover dadler, og der finder man også i næsen, der er sødmefuld og mildt ristet. Dufter man efter, finder man også ingefæren, peber og kaffe. Kroppen er fyldig og der er en fin balance mellem den fyldige frugt og ret så krydrede ingefær, let bitre kaffe og lakridsrod. Der er massere af sødme og i mindre grad bitterhed, og man får lyst til at dykke ned i øllets frugt og de krydrede noter. Potent og man skal værdsætte ingefær, for at nyde øllet.

★★★☆☆☆

Bryghuset Møn – Jydelejets Julebryg

Winter Ale 6 % ABV

Kastanjebrun uden et nævneværdigt skum. Sødmefuld aroma, med en stjerneanis, der lugter lidt af medicinskab, krydderier og tørret frugt. Fyldig og sød krop, med en mild sveske og anis, på en let ristet maltet bund. Kun svagt bitter.

★★☆☆☆☆

Mikkeller – Santa’s Hoppy Helpers

IPA 6 % ABV

Ravgylden med et højt og vedvarende off white skum. Indtagende næse af fyldig malt og gode mængder citrus. Der er ikke sparet på humle eller bitterhed i denne old school IPA. Grapefrugt, lime, gran – en smule karamel og en lang, bitter finish.

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆

The Man Behind – #12

Lager 5,6 % ABV

En mørk, ravgylden lagerøl og en let og luftig skumkrone. Ud fra udseende og aroma, der er præget af appelsin, koriander, malt og mild lakrids, ville jeg have gættet på en bock. Det er det ikke. I krop og fylde minder det mere om en kraftig pilsner, altså en guldøl, men med en meget bred palette præget af julens krydderier. Der er peber, appelsin, koriander og anis oven på en blød 

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆

Det Lille Bryggeri – Juleporter

Spiced Porter 7,4 % ABV 

Kulsort øl med et nøddebrunt skum. Man fornemmer kun svagt porterens ristede malt, da aromaen er en stor julekage bestående af kanel, nelliker, kardemomme og ingefær. Den fyldige og krydrede aroma går igen i den fede krop, hvor en udpræget sødme er godt balanceret af en moderat bitterhed. En tung øl med kant. En krydret julekage.

★★★★☆☆

Danevang – Ølligtrekonger

Winter Ale 7 % ABV

Kastaniebrun øl med en cremet, lysebrun skumkrone. En duft af korn, malt og appelsin, blander sig med noter af chokolade og peber. Den mediumfyldige krop er rig på chokolade og malt, mens appelsinen runder øllet af i en bitter finish.

★★★☆☆☆

Fur – Julefrokost

Ale 2,7 % ABV

Ravgylden øl med en tæt offwhite skumkrone og en kraftfuld sødlig karamel- og smørduft, hvor der bagved gemmer sig en fin og mild duft af citrusfrugter. Der er også en duft af sort te og andre florale elementer. Kroppen er fyldig og man fornemmer en hvis restsukker blandt smagen af sort te, malt og en grøn og mildt krydret humle. Man kan køre på et par af dem.

★★☆☆☆☆

Juleølkalender

Og så er der selvfølgelig også juleølkalenderen fra 2021, hvor vi hver dag op til jul, anmeldte en god dansk juleøl. Den finder i på YouTube: BareGodSmag på YouTube

Her finder du følgende øl: Danevang – Humletræ, Willemoes – Jule Spice, Midtfyns Bryghus – Funky Santa, Thisted Bryghus – Christmas Bock, Viborg Bryghus – Stjernestund, Spybrew – Santa’s Frosty Nuts, Christiania Bryghus – Axel Julemand, Tuborg – Julebryg, Ørbæk Bryggeri – Symbiostout, Amager Bryghus – Yule Juice, Bryghuset Møn – Elmelunde Julebryg, Albani Bryggerierne – Godt Bryg Faxe Julebryg, Small Batch Bornholm – Christmas Ale, Anarkist – Milk & Cookies, Herslev Bryghus – Stjernebryg, Krenkerup – Julebryg, To Øl – Nisse Juice, Det Lille Bryggeri – Vintage Julebryg 2021, Husbryggeriet Jacobsen – Donker Winter Ale, Bryggieret Skands – Irma Julebryg, Indslev Bryggeri – Red & Green Jule IPA, Bryggeriet Braunstein – Cry Out Santa, Fur Bryghus – Christmas Ale.

Juleøl, smagt og anmeldt i 2020

Alfheim Bryggeriet Frejdahl – Snefrid

Julestout 5,8 % ABV

Skummen forsvinder hurtigt i en ivrig brus. Kuløren er rødlig brun som en cola til at se igennem. Kraftig duft af malt, med ristede noter og en grøn fornemmelse af nåleskov. Kroppen er let og særdeles friskt karboneret. Der er en rig sødme i øllet, der blandes med en ristet malt og en let sur smag af gran. Flot bitter finish. Den kan gå helt fint til en ret med gris.

★★★☆☆☆

Bryghuset Møn – Elmelunde Julebryg

Jule Ale – 6,7 % ABV

En fast hvid skum lægger låg på en flot og dyb, gylden-brunlig kulør. Øllen er ufiltreret, men står rigtigt godt i glasset. En spændende duft af honning og bitter appelsin/citrusfrugt, der pirrer nysgerrigheden. Denne humlede julebryg byder på bitter appelsin og honningsødme på en flot maltbund. Frisk, let og bitter med en fyldig smag. En slikken og mildt krydret eftersmag. Godt skruet sammen.

★★★★☆☆

Løkken Bryghus – Julefryd

Jule Ale 7 % ABV

Lys brun vedvarende skum og en dyb brun, og solid kulør. Næsen er præget af ristede maltnoter og en let urtet og frugtig duft. Kroppen er let og karbonering er mild. Alkoholen er godt gemt bag milde rosiner, milde julekrydderier og en ristet maltbund. Bitterheden er mild og finishen er tør. Generelt en mild oplevelse.

★★☆☆☆☆

Kongebryg – Jól Bock

Bock 7 % ABV

Skummet holder ikke længe på denne rødbrune julebock. Næsen er rig på karamel, toffee og malt. En god, fyldig bock med en appetitlig malt og en blød, salt fornemmelse. Som en dejlig, krydret saltkaramel.

★★★★☆☆ 

Amager Bryghus – Amager Julebryg

Mørk Bock 6,5 % ABV

Kraftfuldt hvidt skum og en kulør som rødligt rav. Den dufter af brød og en svag appelsin. Kroppen er let og byder på en behagelig krydret profil. Generelt en fin balance mellem humle, malt, bitterhed og milde julekrydderier. Der er lidt orangeknas over den.

★★★☆☆☆

Carlsberg – Carls Jul

Stærk pilsner – 5,6 % ABV

Let karamelbrun og vedvarende skum på en mørk, brun øl med et gyldent skær. Duft af ristet malt og en let sødlig karamel, der går igen i den stærke pilsnerøl. Der er skruet ned for karboneringen og op for krydderierne i forhold til en classic, som denne øl minder om. Bitterheden er mild og alt i alt en blød, behagelig oplevelse. På ingen måde en udfordrende øl, men en god billig pilsner til julefrokostbordet.

★★★☆☆☆

To Øl – Blizzard (In A Beer Mug)

Winter Wheat India Pale Ale 6 % ABV

Æggehvid vedvarende skumkrone og strågul, klar kulør. Tropisk humlet aroma med citrusfrugt og ananas i front. Frisk og indbydende. Fyldig krop, hvor der er smæk på både hvede og humle. En smule spiciness – hvid peber og humle – blandet op med lime, blomster og tropiske herligheder. Bitterheden er til den lave side. God til julens fede salater.

★★★★☆☆ 

Nørrebro Bryghus – Nørrebro Jule IPA

Jule IPA 6,3 % ABV

Offwhite skum, der hænger længe ved. Intens duft af appelsin, inklusiv albedo, skal og hele molevitten. Der er simpelthen smæk på appelsinen, der går hen og bliver juicy i en mediumfyldig krop, der er mildt karboneret. Humlet og relativ lav bitterhed for typen efterlader øllen med en klar frugtprofil, der fremstår unuanceret. Er man til julens citrusfrugter er den værd at give et forsøg.

★★★☆☆☆

Anarkist – Christmas Ale

Jule Ale 6,2 % ABV

Kort, karamelbrun, perlende skum. Klar rubinrød kulør. Frugtig og maltet aroma, krydret med en let sødlig duft af blomme. Frisk maltet oplevelse, der bakkes op af en mild, men tilstedeværende humle og en tilpas karbonering, der skaber dybde i den sødmefulde, men lette krop. Relativt bitter, men har en god drinkability. Selvom flasken har delestørrelse, kan man sagtens nappe den selv. Et sikkert valg, hvis det ikke skal være super julet eller avanceret.

★★★☆☆☆

Herslev Bryghus – Mark Kirsebær

Sour 5 % ABV

Lyserød, kraftig skum på en bund af mørk kirsebærfarvet øl. Virkelig flot øl. De vilde kirsebær giver en indbydende aroma, der flankeres af en smule funk fra vildtgæringen: vådt hø og stald. Utrolig dyb, både sød og syrlig smag af amarena kirsebær. Mark Kirsebær er syre, sødme og salt i en vinøs krop bygget på byg, hø og kirsebær – altså nul humle – og oplagt til risalamanden, men kunne også sagtens gå som aperitif.

★★★★★☆

Midtfyns Bryghus – Jule Stout

Stout 7,6 % ABV

En øl, der er mørk som tjære med et cremet karamelbrunt skum. En smule ristede noter står frem, sammen med stjerne anis og malt. Kroppen er fed, olieret og med en mild, men frisk karbonering. Smagen præges markant af fennikel og stjerne anis, der giver en krydret, sød lakrids smag. Bitterheden fremstår behagelig og blød trods et relativt højt niveau, hvorfor den udover det klare match til ost også kan gå til en god mørk steg. Har du en sød tand, kan du trygt købe Midtfyns Bryghus Jule Stout.

★★★★☆☆

Skands – Julebryg

Winter Warmer 6,5 % ABV

Kobberfarvet juleøl med en æggehvid skumkrone. Næsen mødes af en skøn, krydret aroma. Duften af malt er tilpas sødmefuld og man er ikke i tvivl om, at det er en julebryg. Maltprofilen er meget tydelig i den øllen og man mødes af en varme fra alkoholen. Lav karbonering og mild bitterhed. Der er tørret frugt, pepper, kardemomme, karamel og et let syrligt element i årets julebryg fra Skands.

★★★☆☆☆

Fanø Bryghus – Fanø Julebryg

Juleporter 7,5 % ABV

En porter, der er mørk som natten, med en chokoladebrun og fast skumkrone. En kompleks og krydret næse afslører kaffe, kanel og et let syrligt element. Kroppen har en god fylde fra hveden, en for stilen relativt frisk, men tilpas karbonering og en rig smag af kaffe. Kanelen får følge af vanilje og sirup. Lav bitterhed. Server den ved cirka 9 grader og der venter en rigtig behagelig oplevelse.

★★★★☆☆

Braw – Is It Over Yet

Milk Stout 6,8 % ABV

Karamelbrunt skum, der ligger sig som et blødt dækken over en kulsort krop. Den dufter ristet og en smule af sød laktose. Dejlig, fyldig og sødmefuld krop. Humlen og bitterheden er blid, og de ristede noter og laktosen giver associationer til en karameltoppet latté. Der er ingen julekrydderier at spore, men som navnet antyder, er Is It Over Yet også tiltænkt at blive nydt, når roen endelig har sænket sig over det travle julehjem.

★★★★☆☆

Fur Bryghus – Alkoholfri Jule Ale

Alkoholfri Ale 0,5 % ABV

Karamelbrun kulør, tyk og lys brun skumkrone. Meget sødmefuld og maltet aroma. Dufter som at træde ind i et bryggeri i ful gang med mæskningen. Undertoner af karamel. Vandet, let metallisk og en karamel, der går igen i smagen. En smule humle og et godt bittert bid.

★★☆☆☆☆

Grauballe Bryghus – Peters Jul

Strong Ale 7 % ABV

Mørk kobberfarve, med et højt solidt skum. Duft af brun farin, karamel og malt. Blød og fyldig, karamelsød juleøl, med en lille snert af citrusfrugt. Alkoholen er godt gemt i den blide og mildt karbonerede øl. En svagt krydret og humlet finish. En lettilgængelig juleøl, fyldt med velsmag og velvære.

★★★☆☆☆

Viborg Bryghus – Vilhelm Julius Krydder Øl

Spicebeer 7,9 % ABV

Kobberbrun med en lys, brunligt skum, der hurtigt forgår. Intens krydret aroma, med alle juleherlighederne: kardemomme, kanel og lakrids. Man får hvad der bliver lovet. Meget fyldig og krydret mundfornemmelse og en ret kraftig bitter finish. Det er en helaftensøl med en umiddelbar kraftig forkant, men som bløder lidt ud i takt med, at øllet får lidt varme. En tør lakrids hænger længe ved.

★★★★☆☆

Svaneke – Rød Jul

Stærk lager 5,7 % ABV

Kobberfarvet øl med en ren, hvid skumkrone. En dejlig duft af brød i næsen, der lover en sødmefuld og maltet oplevelse, akkompagneres af urter og flødekaramel. Mediumfyldig krop, rigeligt med brød i smagen, sammen med en god del frugt. Karboneringen er lav og bitterheden uden bid. Det bliver en noget flad fornemmelse.

★★☆☆☆☆

Thisted Bryghus – Skt. Nikolaus

Belgisk Dubbel – 8,2 % ABV

Meget mørk, selv for en Dubbel. Skumkronen er lys, med et brunligt skær. Øllen har en kraftig og krydret, maltet næse. Fornemmer desuden let brændt sukker og en overmoden blommesaft. Egestavene Skt. Nikolaus er lagret med, afgiver en skarp smag af egetræ og vanilje. Sammen med et potent alkoholindhold står man tilbage med en meget kraftig og krydret juleøl, der meget gerne vil have noget af julens fede mad at blive skyllet ned med. Serveres ved minimum 10 grader og så skal den nok skabe glæde.

★★★☆☆☆

Indslev Bryggeri – Jule Hvede

Wheat Beer – 6,5 % ABV

Kobberrød, med stor, luftig og hvid skumkrone. Dufter af hvede og en snert af nelliker. En duft, der først åbner sig op i takt med, at den får lidt luft og varme. Fyldig og krydret krop – bygget på både byg og hvede. Der er kanel, nelliker, peber og hvede. En blød krop og en masse jul. Savner lidt frugtig dybde, men en ganske fin juleøl til jer, der er glade for hvedekroppen.

★★★☆☆☆

Krenkerup – Juleøl

Belgisk Blonde – 6,3 % ABV

Ravrød og et kort, perlende hvidt skum. Det er som at stikke næsen i krukken med julesmåkager, stjernanis og nelliker især, men også lakrids og kanel; man får, hvad de lover på etiketten. For et bryggeri, der normalt helliger sig reinheitsgebot har de sandelig ikke holdt sig tilbage med krydderierne, der folder sig ud med et snert af appelsin og banan.

★★★★☆☆

Amager Bryghus – Reindeer Fuel

Barley Wine 10 %

Kobberrød øl med et sart æggehvidt skum. En humlet, karamelliseret næse, der emmer af krystalliseret sukker. Øllen er en amerikansk inspireret Barley Wine og er derfor proppet med humle på bedste Amagerkanske vis, hvilket smagen også bærer præg af. Den er krydret – ikke julekrydret forstås – og har lækre noter af brun farin, karamel og tørret frugt. Den er en mellemting mellem vinøs og juicy, lidt spøjst for en Barley Wine. Men lækker er den og den bliver kun bedre med alderen.

★★★★☆☆

Skagen Bryghus – Skawnisse

Gylden Jule Boch – 6,5 % ABV

Ravgylden kulør og en lav hvid skum. Den dufter af malt, appelsin og andre citrusfrugter. En mørk, sveske-, sødme- og fedmefuld oplevelse i svælget. Smager lidt af en bagerbutik i juletid, med friskbagt brød, krydderkager og sukat. Markant bitterhed, der spiller godt sammen med sødmen og krydderierne.

★★★☆☆☆

Tuborg – Julebryg

Stærk pilsner 5,6 % ABV

Gyldenbrun kulør med en uklar off-white skumkrone. Kraftig tør, maltet aroma, en smule citrus og en let karamel. Stærk maltet og metallisk punch i en relativt fyldig krop. I den bitre finish finder man lidt lakrids og krydderier. Gem den gerne et år eller to, for en anden og mere spændende oplevelse.

★★☆☆☆☆

Braunstein – Cry Out Santa

Red Ale 6,5 % ABV

Øllet har en ravrød kulør og en off white luftig skumkrone. Overvejende malt i næsen efterfulgt af en blanding af søde og sure bær. Fyldig krop, men den maltede og let karamelliserede væske glider let og elegant over tungen. Den er svagt sød og maltprofilen er centrum i øloplevelsen. Eftersmagen er mild, med en svagt bitter og let krydret finish.

★★★☆☆☆

Small Batch – Christmas Ale

Belgian Strong Ale 7,3 % ABV

Rødbrun øl med et gyldent skum, der hurtigt viger bort. Duften af belgisk gær og brun farin lægger sig som en sødmefuld dyne over øllet. Kroppen er let, og krydret med kanel og kardemomme. Midt på paletten mærker man alkoholen og noget af den saft, kraft og tørret frugt, der ville have pyntet forrest i øllet.

★★☆☆☆☆

Braunstein – Julestjerne

Belgisk Ale 7,5 % ABV

Meget mørk brun og hazy øl med et lys-brunligt skum. Markant sødmefuld duft af fennikel og anis. Smagen af fennikel og anis er så gennemtrængende, at der ikke er meget andet at sige. Den formår at gemme den høje alkoholprocent bag den sødmefulde og krydrede lakridssmag.

★☆☆☆☆☆

Det Lille Bryggeri – Juleporter

Porter 7,8 % ABV

Sort øl og et mørkt, brunt og perlende skum. Man fornemmer straks, at hele julekryddderihylden har været i brug. Nelliker, kardemomme og ingefær præger næsen. Øllet er friskt karboneret og krydderierne er fremtrædende, i denne fyldige og alkoholrige øl. Der er en kraftig pebersmag, der omkranser smagen af julekager. Sørg for at give den noget varme, så man får alle nuancerne med.

★★★★☆☆

Braw – Actually, ”Die Hard” Is A Christmas Movie

Double IPA – 7,5

Strågul, hazy og en stor, hvid og bastant skumkrone præger den kraftigt aromatiske Double India Pale Ale. En skøn duft af tropeskov vælter over glassets kant, her er både citrusfrugter, passionsfrugt og stenfrugter. Kroppen er fyldig og præget af store mængder humle, på en solid maltet bund, der smager en smule af brød. En tyk tropejuice og modsat sidste års udgave holder den de tropiske noter bedre. Bitterheden er medium, sødmen tilpas og humlen er frisk, men koblingen til jul kan jeg ikke finde.

★★★★☆☆

Albani – Jubilæums Julebryg

Dobbelt Julebock 7,5 % ABV

Lys, gylden bock med en stor, tyk skumkrone. En duft, først og fremmest præget af karamel og vanilje, og selvfølgelig en god gang malt. Kroppen er blød, rund og mediumfyldig. Den prikker af vanilje og humle, varmer med alkohol og bløder ud med toffifee. Malten er ikke så markant, som ventet i en dobbeltbock, men bitterheden er dejlig blød og rigtig god value for money her.

★★★☆☆☆

Fanø Bryghus – Imperial Jule Porter

Imperial Spiced Porter 9,8 % ABV

Her har vi en øl, der simpelthen er mørkere end natten, med et indbydende mokkabrunt skum. Tung, kaffe- og vaniljepræget aroma, med en smule chokolade, karamel og kanel herunder. Kroppen er mediumfyldig, creamet og olieret. Den klistrer lidt og efterlader rigelige mængder kaffe i svælget – og det er lækkert, hvis jeg selv skal sige det. Julen er der, i form af kanel, men en kanel, der aldrig bliver overvældende. Den er helt tilpas krydret og bitterheden måske lidt under hvad jeg forventede, men det gør den kun lettere tilgængelig. Pas på de høje procenter, men lad dig ikke skræmme, for hvis man er til mørk øl, skal man ikke snyde sig selv for Imperial Jule Porter fra Fanø Bryghus.

★★★★★☆

Herslev Bryghus – Økologisk Juleøl

Red Ale 6 % ABV

Flot rød kulør og et mælkehvidt, tykt skum. Næsen er maltet og med et snert af bitter og olieret appelsinskal. En perlende frisk karbonering sikrer den mediumfyldige og maltede krop en friskhed, der kan skabe modspil til julens fedmefyldte menuer. Appelsinskallen giver den røde øl en let frugtig og krydret profil og sætter streg under et solidt, bittert bid. Der er saft og kraft i den friske øl fra Herslev.

★★★☆☆☆

Svaneke – Mørk Guld Jul

Stærk Pilsner – 5,7 % ABV   

Mørk,uklar og et flot højt skum. Den dufter af malt, appelsin og karamel – forestil dig en classic med et prej af appelsin. I munden er der lidt for meget flødekaramel og lidt for lidt velvære. Malten og citrussen fra appelsinen hænger også længe ved, men det bliver bare bittert og kedeligt.

★★☆☆☆☆

Skands – Noël Blond

Belgian Blonde 6,5 % ABV

Gylden, med et rødligt skær. Høj, lys og fed skumkrone. Sødlig aroma fra tørrede abrikoser, honning og belgisk gær. Fed og fyldig krop, og en skøn oplevelse i munden. Nöel Blond fremstår let krydret, mild sødme og en lang, blød banan finish. Den samlede oplevelse er en anelse bastant og kan med fordel deles over et ostebord eller til noget lyst kød.

★★★☆☆☆  

Viborg Bryghus – Jule Bocken

Bock 7,3 % ABV

Man er ikke i tvivl om, at det er en bock, der kommer i glasset. Smuk, rødbrun kulør og et solidt hvidt skum. Malten styrer slagets gang – et slag, der også involverer, karamel, nelliker og en mild duft af citrus. Kroppen er fyldig, karboneringen frisk og smagen emmer af jul. Lakrids, nelliker, karamel og ikke mindst malt. Bitterheden er lav og sødmen har det klare overtal.

★★★☆☆☆

Grauballe Bryghus – Carstens Jul

Strong Ale 7,8 % ABV

Nøddebrun øl med et knækket hvidt skum. Den dufter af malt, brun farin og egetræ fra de cognacpiller øllen har fået lov til at hygge sig med. Blød og fyldig. Godt med sødme, karamel og en snert af vanilje, danner parløb med en markant smag af egetræ, underspillede krydderier og tørrede, søde æbler.   

★★★★☆☆

Skands – Irma Julebryg

Belgisk Ale 7,2 % ABV

Mørk brun og med et lifligt beige skum. Dufter sødt af rosiner, malt og brun farin. Behagelig, blød krop med god del sødme, frisk- og bitterhed. Smagen er mest præget af kandis, rosiner og svesker, men også en smule peber dukker op. Hvis din juleøl godt må have dybde, sødme og en smule frugt er Irma Julebryg et fint valg – jeg anbefaler dog, at man er to om at dele den, da den ikke blot er sød, men også tung på alkoholen.

★★★★☆☆

FUR – Christmas Ale 2020

Belgian Strong Dark Ale 9,4 % ABV

Fantastisk, stor og flot skumkrone på en rødgylden øl. En smule anonym i næsen, hvor det jeg primært fanger brændt sukker, en smule brød og en snert af citrus. Kroppen er meget fyldig og sukkeret fornemmes straks, i den også syreholdige smag. Citrussmagen bliver lidt for dominerende i kampen mod sukkeret, hvilket gør, at den også ret bitre øl, fremstår ubalanceret. Men det til trods, er der noget besnærende over øllet, der i den grad vinder ved at blive serveret til noget spiseligt.

★★★☆☆☆

Thisted Bryghus – Skt. Gertrud

Bock – 7,9 % ABV

Strågul og klar bock, med et lifligt lyst skum. Sødmefuld, kornet, maltet aroma. Den cremede og olierede krop fremstår bastant, og man bombarderes med honning og søde, overmodne, kogte æbler. Jeg savner humle og en smule bitterhed, men alkoholen bliver alligevel holdt flot i hævd.

★★★☆☆☆

Eventyr Bryg – Grantræet

Ale 6,9 % ABV

Mørk og brun ale, med et højt, let brunligt skum. Meget sødlig maltet næse. Sukker, udblødet brød og en smule karamel. God mundfølelse med en bred julepalette af appelsin, stjerneanis og sød konfekt. Den er generelt meget sød, og selv en bitter finish har svært ved at tøjle sødmen. Det er ærgerligt, at den fremstår så ubalanceret, for krydderierne er på sin vis tiltalende. Jeg skal bestemt ikke afvise, at en juleglad nisse med en sød tand finder den tiltalende, men jeg finder den voldsom.

★★☆☆☆☆

Braunstein – Santa Lost In Space

Julebryg 6 % ABV

Strågul og let-uklar med en solid hvid skumkrone. Aromaen er humlet og frugtig på en tung maltet og franskbrødsagtig bund. Clementiner og ananas skiller sig især ud. Kroppen er olieret, fyldig og humlekrydret. Den er let urtet og maltprofilen er klar. Humlen virker allerede lidt træt og citrusfrugterne popper ikke som forventet. Det står lidt uklart hvilken type øl det er, men det gør ikke så meget. Jeg skal ikke have den igen.

★★☆☆☆☆

Ørbæk – Julebock

Julebock 6 % ABV

Ravrød kulør og lavt, solidt, hvidt skum. Julebocken dufter af karamelmalt og en snert af salt. Saltkaramel er jeg tilbøjelig til at kalde det. Mediumfyldig krop, med en varmende sødme og et syrligt element. Masser af julekrydderier i form af nelliker, peber og kardemomme, og hvad formentlig er appelsin, men som smager mere af citron. Eftersmagen er meget kort og bitterheden lav.

★★★☆☆☆

Svaneke – Don’t Worry

Alkoholfri Juleale 0,5 % ABV

Mahognibrun og et fast, beige skum. Dufter af udvandet brød, melasse og kold te. Relativ fyldig krop for en alkoholfri øl og en spændende og særpræget smagsprofil af bitter og sur kold kaffe, chokolade, karamel og citrusfrugter. Absolut en af de bedre alkoholfri øl jeg har smagt og så giver den fin mening som en juleøl. Smagen er heldigvis længder bedre end duften.

★★★☆☆☆

Willemoes – Jul 2020

Belgian Dubbel 6,5 % ABV

Nøddebrun øl med et højt hvidt skum, med et brunligt skær. Dufter og såvel smager af skarp appelsin, mynte og hostesaft. Jeg smagte fra 8 grader til cirka 14 og kan stadig ikke anbefale den. Bitterheden er intens hele vejen igennem og smagen af skarp appelsin og hostesaft følger ligeledes med gennem hele oplevelsen.

★☆☆☆☆☆

Nørrebro Bryghus – Nørrebros Julebryg

Dark Ale 7 % ABV

Nøddebrun øl, med en fast beige skumkrone. Dufter af brød og ingefær. Der er masser af jul over Nørrebros Julebryg og for min skyld kunne de godt have skruet ned for nellikerne, men humlen er frisk og krydret, ingefæren tilpas og bitterheden på et godt medium leje. Øllen fremstår trods en umiddelbar sødme tør i sin finish. Hvis man du er til nelliker, er det et sikkert og godt køb – men det er jeg ikke.

★★★☆☆☆

Viborg Bryghus – Jultorvet

Barleywine 9,7 % ABV

Lysbrun hasselnød og en høj skumkrone. Vinøs duft, sød malt, karamel og tørrede svesker. Blød krop med en let prikken fra kulsyren. Søde svesker, kandis, en snert af lakrids og en høj bitterhed, der spiller godt sammen med sødmen. Som det ofte er med barleywine, er den et fremragende match til ostebordet og denne er bestemt ingen undtagelse. Glimrende.

★★★★☆☆

Bryghuset Møn – Jydelejets Julebryg

Belgisk Ale 6 % ABV

Kastanjebrun med et letbrunt og cremet skum. Sødmefuld aroma, med en stjerneanis, der lugter lidt af medicinskab, krydderier og tørret frugt. Fyldig og sød krop, med en mild sveske og anis, på en let ristet maltet bund. Bitterheden er ikke udpræget og juleøllet glider dejligt ned. Mod tidligere anbefalinger, bør denne drikkes kold.

★★★★☆☆

  

You may also like

3 kommentarer

De bedste juleøl i 2022 – stor test af landets bedste julebryg 12. december 2022 - 10:51

[…] Igennem de senere år, har vi her på Bare God Smag smagt os igennem et hav af danske juleøl og julebryg. Den store test har rundet mere end 130 anmeldelser og den kan du finde lige her: Test af juleøl og julebryg 2022 […]

Svar
Et smugkig på Gamborg Bryghus 20. december 2022 - 18:24

[…] næste øl er en del af min helt store juleølstest, hvor jeg smagte den ret friskttappet og siden den, som Whiskey & Oak Aged Imperial Stout, er […]

Svar
De bedste juleøl i 2021 – stor test af landets bedste julebryg - Bare God Smag 21. december 2022 - 07:28

[…] Find den samlede oversigt over juleøl fra 2022 her: Test af juleøl og julebryg 2022 […]

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.