Stor test af alkoholfri øl: 0,0 % og 6,4 % behøver ikke smage af det samme

af Kasper Mundt-Nielsen

Efterspørgslen efter alkoholfri øl er støt stigende og har været det gennem en årrække. Siden 2014 er salget firedoblet og intet tyder på, at efterspørgslen er aftagende. Bevares, mængderne er stadig små i forhold til salget af konventionel øl – men de 7,2 millioner liter alkoholfri øl som medlemmerne af Bryggeriforeningen kunne lange over disken i 2021 er ikke til at kimse ad. Testen finder du i bunden af artiklen.

I denne tid ser vi en tendens, hvor især de yngre generationer ønsker en sundere livsstil, hvor den kalorierige og berusende øl ikke harmonerer med clean- og healthy eating

Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald ser en klar tendens i markedet:

”Alkoholfri øl rammer lige ned en trend, hvor folk er sundhedsbevidste, samtidig med at de ønsker at drikke noget, der smager godt. Derfor snupper flere danskere indimellem gerne en alkoholfri øl, som jo også harmonerer fint med at køre bil”

Sundhed er en af de katalysatorer for det øgede salg, beretter Henrik Wiese fra Teedawn. Teedawn er et af de bryggerier, der har været med til at sætte et fokus på, at øl godt kan smage godt, uden at holde 4,6 %. De fokuserer nemlig udelukkende på øl fra 0,0 til 2,7 %.

”De unges fokus på sundhed under corona har været med til at stimulere efterspørgslen på alkoholfri alternativer”, siger han, men påpeger, at også restaurationsbranchen spiller en afgørende rolle:

”Der er en forventning til, at spisestederne kan tilbyde alkoholfri øl og der er en forventning om, at man har flere forskellige varianter at byde på. Gæsterne vil have forskellige stilarter, bedre kvalitet og mere håndværk. Alkoholfri øl skal også være et premiumprodukt i samme stil som craft øllet.”

Og der er i den grad kommet flere produkter at vælge imellem. For ti år siden var der vel kun to alkoholfri øl at vælge imellem, mens udbuddet i den danske detailhandel nærmer sig 100 forskellige produkter.

Det er da også primært detailhandlen der driver væksten, men den bedste drikkevare man kan servere til en frokost er nu og engang en øl, og der bør ikke være noget i vejen for at servere end 0,0 % øl i kantinen og flere restauranter, inklusive frokostrestauranterne melder om en større efterspørgsel på alkoholfri alternativer generelt.

Det kan du læse mere om her: Skru ned for procenterne

Alkoholfri og konventionel øl behøver ikke smage af det samme

Smagen er afgørende for det brede gennembrud for den alkoholfri produktkategori. Kan en alkoholfri IPA og en konventionel IPA på 6,4 % ramme samme viskositet og smag, er det kun den berusende effekt og alkoholens food pairing-egenskaber, der skiller de to produkter ad. Men det er utopi at tro, at vi nærmer os et punkt, hvor vi kan sidestille de to kategorier på de parametre.

Men smagen ér vigtig. Det alkoholfri øl skal smage godt. Det skal være naturligt og uden tilsætninger i form af sukker, kemikalier og farvestoffer. Mere fokus på håndværk end på volumen. På den måde kan producenterne nå både dem, der drikker alkoholfri af sundhedsmæssige årsager men også craft entusiasterne.

Tidligere har alkoholfri øl været set skævt til, som en kategori, der indtages fordi man har et problem med alkohol for eksempel. Det er ikke tilfældet længere og det kommer måske fra, at vi begynder at anerkende alkoholfri øl som sin egen kategori. Alkoholfri og konventionel øl behøver ikke smage af det samme. Det mener Henrik Wiese heller ikke:

”Det er en fjollet tanke, at det skal smage ens. Når vi skruer ned for alkoholen, så kommer øllets øvrige ingredienser: vand, humle, gær og malt jo til at smage tydeligere. Så nej, jeg synes ikke de skal smage fuldstændig ens. Men det skal heller ikke smage fuldstændig forskelligt.”

Det smages tydeligt i mange af de alkoholfri øl på markedet: der er generelt meget humle i det alkoholfri øl.

Henrik Wiese sammenligner det alkoholfri øl, med mælkeprodukternes udvikling:

”I gamle dage havde man sødmælk og fløde. Sødmælk havde nogle sundhedsmæssige negative effekter, hvis man drak for meget af det. Så lavede man en skummetmælk, der stadig er en mælk, men det smager af mindre. Så en letmælk, en minimælk og så videre. Der er jo en stor forskel på hvordan mælkeprodukterne smager. Men de er alle mælk. Der er mælk til forskellige målgrupper, tider og situationer. Og når man sidder efter et godt restaurantbesøg og får en rigtig god kop kaffe, kan det være man får lyst til den der fede og lækre gårdmælk fra Thiese… Men hvis jeg drak den hver dag på arbejdet i de mange kopper kaffe jeg drikker, så ville det ikke være godt for mig.”

Hvis vi bliver i mejeriernes verden, så er skummetmælk med afstand den mest solgte konsummælk herhjemme.

Alkoholfri øl kommer næppe til at nyde samme popularitet som skummetmælk, men det er uden tvivl en kategori i vækst. I disse tider ser vi bryggerierne kæmpe kampen om at lancere den alkoholfri øl, som forbrugeren vil anerkende, som den førende alkoholfri øl. Det betyder store marketingskub, men forhåbentlig også et kvalitetsløfte i en kategori, der tidligere blot har solgt sig selv på, at den har været alkoholfri. Den alkoholfri øl kommer ikke til at opnå samme heftige smag som en stærk luksusøl, men det skal stadig være en god øloplevelse at drikke alkoholfrit.

Test af alkoholfri øl 2022:

Anarkist – Hazy IPA

IPA 0,5 % ABV

Korngul og hazy øl. En næse af overmodne tropiske frugter og bergamotte. Let krop med masser af citrusfrugter, en snert af hvede og hvid peber. Bitter finish.

★★★★☆☆

Depanneur – Bière Sans Bière

American Wheat Ale 0,3 % ABV

Det er en meget lys øl, selv for en amerikansk wheat, men skummen høj og sejlivet. Den dufter af en tur på landet, med noter af både hvede-, havre- og bygkorn. Humlenoterne er godt gemt, men der kan spores en snert af indbydende citrus under markduften. Den har en vandet krop, med en let sødme og en let bitterhed. Smager af ice-tea.

★☆☆☆☆☆

Mikkeller – Limbo Series Rasberry

Sour 0,3 % ABV

Kobberrød og klar øl. Let hvid skumkrone. Tydelige, rene noter af hindbær og i lidt mindre grad stald. God krop, kraftig, men elegant syre. Fyldig velsmag af hindbær. Flot balance og lang finish.

★★★★★★

Teedawn – Wheat Dreams

Wheat Beer 0,0 % ABV

Gylden, hazy øl og et flot, hvidt skum. Aromatisk næse med duft af hvede og grønne krydderurtenoter. Fyldig og syrlig hvedeøl. Læskende. Bitter finish med en smag af sort te.

★★★★☆☆

Teedawn – Gentle Lager

Pilsner 0,0 % ABV

Smuk, gylden øl med en høj og cremet skumkrone. En duft af korn breder sig fra glasset samt friske grønne æbler og citrusfrugt. Godt med humlebid og -bitterhed i den relativt fyldige pilsner, der balancerer på en fin maltbund.

★★★☆ ☆ ☆

Herslev Bryghus – Under Solen

Pale Ale 0,5 % ABV

Gylden øl med en cremet hvid skumkrone. En meget aromatisk øl, med søde noter af karamel, malt og sødt, mørkt brød, men også dejlige, fyldige citrusnoter fra humlen. En let krop med en underspillet syre og en lidt for høj sødme. Noter af sort te og flødekaramel giver sammen med den aromatiske humle en interessant og behagelig smagsprofil. God bitterhed. Vil gå godt til retter med lyst kød og mild ost.

★★★★☆☆

To Øl – Implosion

IPA 0,0 % ABV

Implosion er en flot alkoholfri IPA. Gylden, hazy og med en lækker, hvid skumkrone. Aromaen er kraftfuld, tropisk og sågar en smule dank. Bunden af malt og bergamotte fornemmes underliggende, men det er klart humlen, der er i højsædet. Kroppen er lige let nok i forhold til den store fylde i næsen. Men den er frisk og velsmagende. Finish er let bitter og en smule metallisk. Den har To Øl DNA.

★★★★★☆

Willemoes – Alkoholfri Mosaik IPA

IPA < 0,5 % ABV

Det er en gylden øl, med et rødligt skær og en let krone af skum. Duften er sødmefuld og tropisk. Der er klare noter af fersken og tyggegummi samt en snert af citrus og abrikos. Der er en god fylde i øllet, hvor det søde ferskentyggegummi er gennemtrængende og slutter i en ikke kraftig nok bitter finish. Den er simpelthen ude af balance. Men der er masser af saft og fylde i øllet, og bitterheden er der trods alt til at give en fuldgod oplevelse af en alkoholfri frugtig og sød IPA.

★★★☆☆☆

Tuborg – Tuborg Nul Øl & Citrus

Radler 0,0 %

Bare nej. Der står citrus og øl. Citrus er der i hvert fald, men nej. Bare nej.

☆☆☆☆☆☆

Brooklyn – Special Effects

Hoppy Lager 0,4 % ABV

Den nøddebrune og klare øl, med den luftige skum på toppen ser let ud og jeg forventer en vandet omgang. Næsen har humlede noter af citrus og fyrrenåle, men det er især en duft af earl gray, der dominerer. Kroppen har noget mere fylde, end jeg forventede og smag samt bitterhed har en vis kant. Men det er ikke en lager, der imponerer. Den er ikke sprød eller ren, men derimod har den en udpræget humleprofil, hvor især citrus dominerer, men også stenfrugter, græs og fyrrenåle kan findes. Den slutter ret bittert og Brooklyn Special Effects minder i virkeligheden mere om en alkoholfri IPA end en lager.

★★★☆☆☆

Kronenburg 1664 Blanc Alcohol Free

Wheat beer 0,5 % ABV

Gylden, hazy og en flot, høj og cremet, hvid skumkrone. En flot hvedeøl. Øllet har den karakteristiske banan, citrus og hvededuft man kender fra den konventionelle, men den kraftige aroma kan ikke helt maskere den kedelige og uønskede bergamotte, der ender i en sæbet omgang opvaskemiddel. Til gengæld har øllen en fin fylde og en kraftig karbonering, der sammen med hveden og citrussmagen til sammen giver en helt fin alkoholfri øl, hvis man altså kan se bort fra den kraftige og parfumerede aroma, der går igen i hele øllet.

★★★☆☆☆

Ørbæk Bryggeri – Frisk Fri

Sour Ale <0,5 % ABV

Det er en fin og frisk duft af hindbær, der lægger sig over den røde øl med det lyserøde skum. Kroppen er let, syren og karboneringen både frisk og skarp og smagen af hindbær behagelig og vedvarende. Under den delikate frugt er der en bund af byg- og hvedemalt, der sikrer oplevelsen af en ikke bare god, men glimrende alkoholfri sour.

★★★★★☆

Ørbæk Bryggeri – Brown Ale Fri

Brown Ale 0,5 % ABV

Mørk kastanjebrun øl, der bliver noget grumset i kanten. Næsen er kornet, let ristet, humlet og med en mild duft af hasselnødder. Sødmefuld fylde, nødder, citrus og en blød bitterhed. Brown Ale Fri har karakter og god smag. Der er en let metallisk bismag og den er ikke videre pæn, men det kan ikke ændre på, at den faktisk er helt ok.

★★★★☆☆

Teedawn – All the Way IPA

West Coast IPA 0,3 % ABV

All the Way er en særdeles hazy øl, med en fin og levende hvid skumkrone. Øllet dufter af citrus og markblomster, hvilket også går igen i den bitre øl. Særdeles fornem og særdeles bitter profil, men der er noget i humleprofilen og -balancen, der kammer over for mig og jeg oplever smagen som en blanding af sæbe og Hubba Bubba.

★★☆☆☆☆

Teedawn – Umay IPA

New England IPA 0,2 % ABV

Flot, gylden og hazy øl med et højt og cremet, hvidt skum. En eksrepssiv og sødmefuld, tropisk aroma på en bund af malt og vådt græs møder næsen. Der er en god fylde i øllet, hvor citrus, stenfrugt og malt slutter i en mild finish af sort te og bergamotte. Rigtigt fint take på en New England IPA, uden det stikker helt af.

★★★★☆☆

Skands – Hops All Night

IPA 0,5 % ABV

Strågul og hazy øl med et højt og fast skum. En krydret duft, hvor citrusfrugter blander sig med markens korn. Ret meget malt i næsen, navnet på øllen taget i betragtning. Frisk, humlebitter øl med en god krop. Citrusfrugter, peber og italienske krydderurter præger smagen og humlen kommer til sin ret i Hops All Night, der er blandt de bedre danske alkoholfri India Pale Ales.

★★★★☆☆

Bryggeriet Frejdahl – Gleipner

IPA < 0,5 % ABV

Øllen er lysere end billedet viser. Gylden og klar øl, med et let rødligt skær. Skumkronen er hvid og holder ikke formen længe. En markant og særdeles indbydende citrus aroma dækker først over en snert af tyggegummi, som dog til sidst fylder hele billedet. Klar smag af citrus, som bliver parfumeret for at gå over i en let bitter og maltet finish. Det er en rodet øl, som stikker af i mange retninger. Sur, sød, bitter, frisk, let, fyldig, krydret. Der er bare ikke rigtigt noget, der sætter skik på øllet. Det skulle da lige være den omgang tyggegummi, der bliver ved med at vende tilbage.

★★☆☆☆☆

Bryghuset Møn – Damsholte

IPA < 0,5 % ABV

Kobberrød IPA med et let, hvidt skum, som lægger sig længe over den godt humlede øl. Der er citrusfrugter, peber og fyrrenåle at spore i næsen. Øllen opfattes fyldig, cremet og krydret først og slutter med en markant bitterhed. Den savner dog fylde og dybde i selve øllets krop, en dybde man som man kender det fra en alkoholholdig IPA. Men med tanker på, at Damsholte holder blot 0,5 %, er det et godt bud på en alkoholfri IPA med saft, kraft og kant.

★★★★☆☆

Bryghuset Møn – Magleby

Vienna style < 0,5 % ABV

Karamelbrun øl med en massiv, cremet, beige skumkrone. Dufter af korn, karamel og mørk kakaopulver. Luftig øl med en frisk karbonering. Den smager meget af karamel, men stadig friskt og slutter bittert. Der er en fin balance mellem elementerne, men karamellen er for dominerende til at jeg kommer helt op og ringe.

★★★☆☆☆

Carlsberg Nordic Ale 0,0

Fin skumdannelse på den rødgyldne, klare ale. En mild duft af citrus og mindre mild aroma af vådt korn og sort te. Vandet krop, frisk karbonering og en noget “sur karklud” finish. Den har ikke megen karakter, men smager ikke dårligt og den slukker garanteret tørsten fint. At foretrække frem for en sodavand, da den ganske enkelt ikke har samme sukker-sødme, selvom den byder på lidt sødme fra malten, men decideret ølkarakter skal man lede efter.

★★☆☆☆☆

Carlsberg Nordic Pilsner 0,0

En kraftig skumkrone med et langt liv og en strågul, klar øl med livlige bobler …

Aromaen er humlet, men våd. Som at gå en tur forbi Christiania i regnvejr. Kroppen er relativt fyldig og pilsneren er ren, sprød og let humlet, men ultimativt flad. Det hele er mildt: syren, sødmen og smagsnuancerne, der igen bliver våd. Vådt korn og udvandet te. Selv bitterheden er noget udvandet. Det mest positive at sige er, at den har mere karakter end ale-varianten. Så det blev måske year of the lager alligevel.

★★☆☆☆☆

Herslev Bryghus – Det Bitre Med Det Salte

IPA 0,2 % ABV

Gylden, ufiltreret øl med en vedholdende hvid, luftig skumkrone. Fyldig aroma, med en bund af korn, markblomster, en blid citrus og grape. Fornemmer herudover brød, jord og blomster. Kroppen har en god fylde og øllet har den velkendte bitterhed fra de humlede IPA’er – og så er den vidunderligt læskende. Smagen står ikke helt på mål med hverken aroma eller bitterhed, som ellers begge kunne gå for at være en fuldblods-IPA med dertilhørende procenter. Men det er altså en øl med blot 0,2 % alkohol og med det in mente gør IPA’en med sin smag af krydret humle, citrusfrugter, grapefrugt og bergamotte det fremragende som en substitut til dens alkoholrige storebror. Der er ikke sparet på humlen!

★★★★★☆

Disclaimer: Stjernerne uddeles inden for kategorien alkoholfri og kan derfor ikke sidestilles med en konventionel øl.

You may also like

4 kommentarer

Øl til nytårsfesten 2. maj 2022 - 18:08

[…] Fik du læst: Stor test af alkoholfri øl: 0,0 % og 6,4 % behøver ikke smage af det samme […]

Svar
IPA Master Class - Bare God Smag 4. september 2022 - 10:52

[…] Fik du læst den populære test af alkoholfri øl? 0,0 % og 6,4 % behøver ikke smage af det samme […]

Svar
Jørgen Finnsen 1. november 2022 - 11:51

‘EFTERLAD EN KOMMENTAR’ … Er det en dårlig oversættelse af ‘LEAVE A COMMENT’ ???

Svar
Kasper Mundt-Nielsen 1. november 2022 - 12:26

Hej Jørgen. Ja, det er en oversættelse.

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.