Det er mere end tre uger siden landet lukkede ned og hvis er ved at blive kuldret, er der ikke noget at sige til det. Må jeg foreslå en ølsmagning med gutterne? Jeg bringer her fem tips til, hvordan i let kan mødes online og skåle i god øl.
Værtshusene er lukket ned og vi kan ikke engang mødes hjemme for at få styr på verdens situationen over en bajer. Det er i sandhed sløje tider. Men med lidt elektronisk snilde og planlægning, behøver det ikke være så slemt endda.
Jeg præsenterer derfor fem små tips til hvordan du kan mødes med venner og veninder over lidt god øl, i sikkerhed bag skærmen hjemme bag lukkede døre og nedrullede gardiner.
Tip 1:
Find den rette online-platform for jer.
De fleste har i disse tider styr på videoopkaldet, om det så er på Facebook eller med Facetime – men var i klar over, at disse programmer også kan håndtere flere video-feeds i samme opkald? Det var jeg ikke, men efter en kort internet research er det den oplagte mulighed for de ikke så IT-kyndige.
Men der er også andre alternativer såsom Skype, som de fleste af os med et par år på bagen har haft erfaring med. Siden jeg sidst har brugt programmet, er det blevet opkøbt af Microsoft, hvilket måske har gjort det nemmere at bruge, men også har tilføjet en del bloatware.
Zoom er voldsomt populært i øjeblikket blandt skoler og virksomheder, der gerne vil møde elever og kollegaer i øjenhøjde. Der har været noget polemik i forhold til sikkerheden på sitet, men til gengæld skulle brugervenligheden være i top. Der har tidligere været en grænse på max 40 minutter per videokonference, men den er midlertidigt suspenderet under corona-virussens hærgen
Google Hangouts er endnu en mulighed, især hvis man i forvejen er en del af googles økosystem. Men er det ikke alle der har en googlekonto, er det ikke noget problem, så længe den, der ringer, har.
Alle ovenstående forslag er gratis at bruge, hvis man vælger en personlig konto.
Tip 2:
Hav det rette grej.
De fleste tablets er i dag udstyret med både kamera og mikrofon, og det samme er de nyere bærbare computere. Men sidder du bag en PC, så sørg for at have et webcam samt en mikrofon. En god idé, er at bruge et headset med indbygget mikrofon, så kan du hygge dig med vennerne, mens din bedre halvdel tæsker de sidste dråber ud af Netflix.
Husk at teste dit elektroniske setup før smagningen.
Overvej også, om i skal bruge flere forskellige glas til de forskellige typer øl.
Tip 3:
Sørg for noget godt øl!

I disse tider anbefaler jeg naturligvis, at i finder noget dansk øl fra de trængende bryggerier, men også de danske importører er mærket, så det er også helt OK at vise dem noget kærlighed. Husk at køb ind, så alle deltagere får samme øl.
Jeg anbefaler, at i designerer en enkelt person som ølansvarlig, for at mindske problemer med at blive enige om lige præcis hvilke øl der skal smages.
Men den ølansvarlige kan med fordel forventningsafstemme inden indkøbet. Hvis Bo ikke kan lide hvedeøl og Peter ikke kan lide chili-stout, så er det nok en god idé at styre uden om disse. Der skal selvfølgelig være plads til at udfordre hinanden, men det er ærgerligt at sidde tilbage med en hel øl, man ikke kan lide.
For når vi sidder hver for sig, er der jo af gode grunde en hel flaske per næse, medmindre hele husstanden er med til smagningen. Derfor kan det også være en god idé at justere antallet af øl man vil smage, efter hvor festlig ølsmagningen skal slutte. Fem til seks øl er formentlig mere end rigeligt.
Drik ikke hele øllen på en gang. Nøjes med et glas, så i kan vende tilbage til øllet senere. Øl udvikler sig også, og det kan være sjovt at smage nogle af øllene op mod hinanden som arrangementet skrider frem.
Find også ud af, om der skal være et tema for ølsmagningen eller om det bare skal være op til den ølansvarlige at hive ned fra hylderne.
Logistikken i forhold til at sørge for at alle har deres øl kan nemt klares med webshops. Der er desuden mange bryggerier, der i øjeblikket leverer lige til kantstenen. Gør jeres egen research eller kig her for lidt inspiration:
I artiklen er der links til butikker og bryggerier med gode tilbud.
Tip 4
Aftal og tænk over rækkefølgen øllet skal serveres i.
Er der spenderet stort på en eller flere øl, fortjener de selvfølgelig også en plads i rampelyset. Men lad være med at starte eller slutte med den store øl. Sørg for at have tunet smagsløgene til oplevelsen og sæt den eller de bedste øl ind i smagningen, hvor i er ved godt mod og sætter pris på øllet.
Er der både lyst og mørkt, alkoholfattigt og -rigt, er det også vigtigt at sætte øllene i en rækkefølge, hvor øllet kommer til sin ret. Start med de lyseste og dem med mindst alkohol og arbejd jer op mod de tungere. Derved kommer i både igennem rejse af øllets formåen men sørger også for at øllet kommer til sin ret.
Skal man have skylleøl? I min bog er det vigtigere med masser vand. Både til gane og til at få skyllet glassene, hvis i bruger det samme flere gange. Men en skylleøl kan sagtens komme til sin ret. Både hvis man vil holde en pause fra den “alvorlige” smagning, men også for lige at få rekalibreret sine smagsløg. En skylleøl kan meget passende være en dagligdags lys og harmløs pilsner, der kan få sat ganen tilbage i format efter en super bitter IPA eller en klistret Pastry Stout.
Tip 5
Tal om jeres oplevelser!
I mødes da vel ikke bare for at drikke jer fulde, vel?.. I don’t judge though..
Sæt ord på dufte og smage. Hvis i har behov for inspiration har jeg lavet et smageskema, med små hints til hvad i kan lede efter i øllet. Det gør det også nemmere at huske øloplevelsen, hvis man har brugt tid på at skrive den ned. Hvis mit smageskema ikke lever op til jeres ønsker, findes der et hav af smageskemaer på nettet, der både er mere eller mindre specifikke, end det du kan finde lige her: smageskema
Jeg håber i har fået lidt inspiration til jeres egen ølsmagning og hvis i har, vil jeg meget gerne høre om jeres oplevelse.