Øl til nytårsfesten

af Kasper Mundt-Nielsen

Stort set alle øltyper kan komme på tale til nytårsbordet, men skal det være festligt, kommer man ikke uden om øllets champagne. Men fest har vi året rundt, og derfor skal man endelig ikke lade sig nøjes – alle øllene kan sagtens nydes hele året. Artiklen er en del af serien “Ølpanelet” i fagmagasinet Food&Drink.

Ølpanelet havde til denne smagning besøg af forfatter og ølekspert Carsten Berthelsen. Panelet fra venstre: Thomas Bennekov, Claus Jacob Wordenskjold, Carsten Berthelsen, Brian Lindberg Hansen og Jens Ungstrup.

Når vi gør klar til nytårsfesten, falder tanken ofte på fyrværkeri, god mad, champagne og fest. Og festen er ofte lang, med forskellige behov til de gastronomiske oplevelser, i takt med at aftenen skrider frem. I Food&Drinks ølpanel smager vi i denne ombæring på øl, der er en nytårsfest værdi og har til lejligheden allieret os med forfatter og ølekspert Carsten Berthelsen, som tager os med på en ølrejse fra aperitiffen, hen over øllet til maden, til årsskifteboblerne og til øllen, som bringer en den sidste lykke, efter roen har sænket sig efter aftenens festligheder. Det er en ølrejse med store øloplevelser i forskellige kategorier, hvor fællesnævneren er, at øllet er noget ud over det sædvanlige.

Til enhver anledning

Der er ingen grund til at søge at sætte rammer og dogmer om øllet til nytårsfesten; det letteste vil være at søge de traditionelle sammensætninger til de enkelte retter. Saison, hvedeøl eller berliner weisse til skaldyret, bitre og humlede øl til fede retter; tripel, barley wine eller en klassisk pale ale til osten og så videre.

Men hav gæsterne og festens karakter i tankerne, når menuen sammensættes. Flere af de mere eksklusive øl holder høje procenter og hvis der lægges op til den helt store dansefest, er et fokus på lettere og lysere øl måske at foretrække. Men forventer gæsterne den store gastronomiske oplevelse, vil de tungere og mere komplekse øl komme til deres ret.

Uanset hvilken type af gæster, der bliver budt velkommen, vil de fleste nok sætte pris på en farvestrålende berliner weisse, som eksempelvis Skands’ New Year 2022, som har en god syre, let frugt og en tør finish, der vil fungere som en skøn aperitif. Serveret med et frossent hindbær i et flute, et voila!

Øl, Methode Traditionelle

Skal øllet virkelig matche den særlige aften, nytår nu engang er, så findes der en lang række øl, brygget med champagnegær, der gør sig godt på bordet. Champagnegæren kan håndtere alkoholprocenter på mere end 15 procent og samtidig kan den gære restsødmen i øllet ud og efterlade en tør øl, der nærmer sig oplevelser, som man kender fra vinens verden. Den effekt kan forstærkes ved at færdiggøre gæringen med vildtgæren Brettanomyces, som kan give smagen af træ, stald, hestedækken eller sågar tropisk frugt.

Fik du læst: Stor test af alkoholfri øl: 0,0 % og 6,4 % behøver ikke smage af det samme

Men der findes også øl, der for alvor udvisker skellet mellem øl og champagne. Øl brygget efter den samme metode som champagnen: druer, malt og humle til forskel forstås. Øllene, som vi har med i denne smagning, DeuS og Malheur, er brygget med en klassisk belgisk øl som base for at blive flasket på 75 cl flasker og tilføjet sukker og gær. Herefter får øllet lov til at ligge i flere måneder, mens gæret fortærer sukkeret, skaber de fine champagnebobler og mere alkohol. De døde gærrester og andre sedimenter, der grundet flaskernes opbevaring på skrå, samles ved kapslen – remuage – fjernes ved degorgement for at blive toppet op med ung øl og lukket til med en champagneprop.

Øl brygget med champagnegær kaldes Bière Brut eller Bière de Champagne, men ikke alle er brygget efter den traditionelle metode som DeuS og Malheur.

Skands – New Year 2022

Berliner Weisse (50 cl) – 5% ABV

Lys øl med et rødligt skær og en ren, men mild og udsøgt hindbæraroma, let mentol og en mælkehvid, perlende skumkrone. Øllen er tør, frisk og karboneret skarpt. Smagen af hindbær går over i en dominerende smag af citrus. Den vil være oplagt som en tør aperitif, serveret i et flute med et frossent hindbær i.

3/5

Det Lille Bryggeri – Big Bang 2021

Bière Brut (50 cl) – 9,3% ABV

Hazy, gylden øl med højt hvidt skum. Øllen er kraftigt domineret af ananas tilsat et friskt islæt af mynte. Den er sød, fyldig og let krydret. Big Bang 2021 er en dessert eller ølcocktail i sig selv eller en sødmefuld aperitif med isterninger i. Den kan også gå til en fuldfed vaniljeis, med syrlige elementer ved siden.

49 DKK

3,5/5

Slowburn – Deianira

Grape Ale (75 cl) – 7,0% ABV

En øl med et rødt skær og et let skum. Aromaen er fyldig og frugtig, med et syrligt touch og et præg af det egetræsfad øllet har ligget på. Fadet smages mildt og syren er præcis, der er ingen udtalt bitterhed, men en snert af tanniner. Øllet er præget af druer, skovbær og brett i form af stald og hestedækken. Det er en hyggeøl for kendere, men kan også serveres til dampet, salt fisk, rejer, hvide asparges med hollandaise eller slet og ret som en forfriskende, rensende øl mellem retterne.

130 DKK

3,5/5

Cantillon – Kriek 100% Lambic Bio

Kriek (37,5 cl) – 6% ABV

Smuk, rød kulør og lyserødt skum. Aromaen er en kompleks blanding af kirsebær, hindbær og jordbær. Smagen af bær går igen i den syrlige øl. Skovbær, amarenakirsebær over en blød syre. Men også brett, med jordede og animalske smage, præger øllet. Østershatte, læderdækken og vådt hø. Den kan serveres til en dessert med bær og marengs, men den komplekse øl står måske i virkeligheden bedst helt alene.

109 DKK

4,5/5

To Øl – Same Procedure As Last Year

Farmhouse Ale (75 cl) – 8% ABV

Øllen står med en kulør som gyldent hø, med en hvid og luftig skumkrone. Næsen er fuld af brett, som manifesterer sig primært som hø og stald, men også rørsukker, danish butter cookies og humle.

Kroppen er relativ fyldig for en saison, med honning, grønne druer, smør og en udtonende maltsødme. Flot kontrast mellem sødmen og humlebitterheden.

Er det øllen til sofaen, når 90-års-fødselsdagen kommer på? Det kan det sagtens være, men den kunne også serveres til nytårstorsken.

75 DKK

4/5

Brouwerij De Landtsheer – Malheur Brut Reserve

Bière Brut (75 cl) – 12% ABV

Øllet åbnes med et knald, som vi kender det fra champagneflaskerne. Det hvide skum står højt i glasset over den lyse øl, der dog ulig champagne har en masse svæv i glasset. Næsen er kompleks og dufter af korn, citrus, klassisk, belgisk gær, medicin, lakrids og let ristet brød. Den er en kende vinøs, men malten dominerer og man får det bedste fra begge verdener. Tør og humlebitter finish. 

165 DKK

beerdealer.dk

4/5

Bosteels – DeuS Brut des Flandres (TESTVINDER)

Bière Brut (75) – 11,5% ABV

Lys, gennemsigtig, smuk øl med en luftig skumkrone. Aromaen er ekspressiv og vinøs. Der er ingen druer i øllet, men den dufter af grønne druer, æbler og pærer og rose peber. En udpræget sødme giver en fyldig øl, som tæmmes af lette, blide bobler og udtørrende vinøse kvaliteter, som vi kender det fra årgangschampagne. Det er en øl helt uden for kategori, der kan udfordre vin og champagne på deres hjemmebane. Kan serveres som velkomst, til skaldyr eller som den helt store oplevelse kl. 24. Den perfekte nytårsøl.

169 DKK

5/5

Mikkeller – Swedish Wash

Brut Ale (37,5 cl) – 11,5% ABV

En gylden og uklar øl, med en frisk perlende skumkrone. Den dufter af grønne æbler og stikkelsbær. Øllen er sød, fyldig, let sur og er tilsat saft fra rieslingdruer fra Weingut Meierer i Mosel, men sødmen og syren opnår aldrig rigtig balance i Swedish Wash som ved en kvalitetsriesling. Den har en gæret udtoning i sin finish. Kunne være interessant til en dessert med syltede grønne tomater eller ostebordet.

85 DKK

3/5

Amager Bryghus – Double Black Mash

Imperial stout (75 cl) – 12% ABV

Denne øl er kulsort og skummet, tykt og mørkt brunt. Store ristede noter, lakrids og kaffe præger næsen. Øllet er tykt og klistret som olie. Massiv krop. De ristede noter, lakrids og kaffe mødes i øllet og omfanget af en mild og underspillet røg og en ristet bitterhed. En ikonisk mørk og særdeles potent stout. Den kan godt serveres til desserter, men man vil for alvor sætte pris på øllet, når festen er rundet af og det er tid til at geare ned efter årets sidste store fejring.

145 DKK

4,5/5

Alle priser er inkl. moms og indhentet fra detailhandlen

You may also like

1 kommenter

Det skal vi drikke til nytår 27. december 2022 - 19:28

[…] Læs mere om Øl til nytårsfesten, i Ølpanelets test fra 2021 her […]

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.