Mørke belgiske ales – en gennemgang af mørk belgisk øl

af Kasper Mundt-Nielsen

Efteråret har fået godt tag i Danmark, og ganske naturligt bliver øllet både mørkere og stærkere. Det belgiske øl har en lang og stolt tradition samt et godt navn blandt de danske forbrugere; læg dertil at øllets kvalitet er høj samtidig med et lavt prispunkt, og så har du en ølcocktail, der passer godt på de danske ølkort.

Ølpanelet var flyttet på Fermentoren til lejligheden.

Food&Drinks ølpanel testede i tidligere på året lyse belgiske ales, og nu er turen kommet til de mørke belgiske varianter, der adskiller sig ikke bare ved farven, men også ved generelt at have et højere indhold af alkohol – med den åbenlyse undtagelse af enkelte frugt-øl såsom testens letvægter Lindemans Cassis, der blot indeholder 3,5% alkohol, men stadig formår at have saft, kraft og personlighed nok til kunne spille en nøglerolle til efterårets gastronomiske oplevelser, men også især er fremragende, når solen bager.

Gær og mørk belgisk øl

De belgiske øl er kendt for deres gærstammer, der bidrager med fenoler og estere i øllet, som primært opfattes som henholdsvis krydrede og frugtnoter. Har du smagt en øl, der måske smager af plaster eller koriander, kan det snildt være de såkaldte fenoler fra den belgiske gær, mens esterne eksempelvis bidrager med noter såsom banan, pærer og svesker. Frugtnoter kan også stamme fra tilsat frugt som i Lindemans Cassis og Cherry Chouffes tilfælde, hvor der er tilsat henholdsvis solbær og kirsebær, og koriander kan være tilsat i eksempelvis visse belgiske hvedeøl, mens plaster formentlig aldrig er blevet tilsat en øl af nogen type. Men bortset fra de to omtalte frugt-øl, er det altså gæren i disse omtalte øl, der skaber både noter af frugt og krydderier.

Kød og ost

De mange smage og nuancer, der findes i øllet, i samspil med alkohol og syre, gør øltypen oplagt til mad. Og især de mørke typer passer godt til efteråret og vinterens mere mørke og bastante retter. Øllet tilsat frugt er ofte god til desserter med is og chokolade, men kan også gøre det godt som aperitif. Tilføj stille vin eller mousserende til frugtøllen og skab et friskt bud på en kir eller nyd dem slet og ret alene til snacks. Oud Bruin kan være lagret på stål og har en syrlig profil. Har den sure, brune øl så også et præg af tanniner, er der yderligere muligheder for at skabe store oplevelser med retter med vildt, gris eller godt lagret ost. Dubbel og Quadrupel er klassiske trappistøl af forskellig styrke og potens, hvor mørk frugt og milde krydderier præger de fyldige øl, som går så godt til simreretter, chokolade, oste og oksekød. Det samme gør sig gældende for de belgiske Dark Strong Ales.

Stort lagringspotentiale

Øl bliver som oftest brygget for at blive drukket friskt, men flere belgiske ales nyder godt af at udvikle sig på flasken. Det er Chimays Grande Reserva fra 2008 et godt bevis på. Den er ikke længere helt præcis i sine noter af nødder og frugt, men kulsyren er stadig skarp og både aroma og smag har udviklet sig i en mere kompleks retning, der gør den spændende at servere for gæsten, der gerne vil have en unik oplevelse af det gode øl. Det er bestemt ikke alle øl, der egner sig til længere lagring. Øl, hvor humleprofilen er væsentlig for øloplevelsen, vil tage dårligt imod oxideringen og vil skabe nye og distraherende smage. Mens øl, hvor maltbasen er dominerende og alkoholprocenterne høje, vil tage anderledes godt imod oxideringen, som bløder øllet ud og skaber harmoni fremfor distraktion. Også øl, hvor gæren har hovedrollen, som i de sure øl – de vildtgærede – og Dark Strong Ales og Quadrupels udvikler sig positivt i kælderen.

Lindemans – Lindemans Cassis 

Lambic (25 cl) – 3,5% ABV

Tåget, mørk rød kulør og et flot lyserødt skum. Tung solbæraroma med en let underspillet syrlig kant. En let, sødlig solbærøl med citrusnoter. Store, bløde og blide bobler giver en dejlig, læskende og let drikkelig øl. En begynder-sour med mange anvendelsesmuligheder. Fra aperitif med cremant til isdesserten.

26 DKK

3,5/5

Brasserie d’achouffe – Cherry Chouffe 

Fruit Beer (33 cl) – 8% ABV

Klar, mørk rød øl med en cremet beige skumkrone. Klare noter af amarena-kirsebær: bær, marcipan, syre, men mest sødme. Blid karbonering og blød, frugtrig øl med en lang finish af marcipan.  

26 DKK

2,5/5

Liefmans – Gouden Band

Flanders Oud Bruin (33 cl) – 8% ABV

Brun øl, med et rødligt skær og en lav skumkrone med cafelatte-kulør. En syrlig aroma med noter af eddike, træ og mørke, modne blommer og brun farin. Frisk karbonering og syre, hvor eddike og citrus mødes af de fyldige blommer, der er blevet til svesker i en indpakning af sukker og et udtalt fadpræg. Tør, vinøs finish med en snert af abrikos. Syren og fadet vil pynte til en langtidsbraiseret øl.

30 DKK

3/5

De Ranke – Wijnberg 

Flanders Oud Bruin (75 cl) – 5,8% ABV

Hasselnøddebrun øl med en lav, offwhite skumkrone. Kompleks aroma med dominerende noter af træ, en let eddike tilsat svesker og rosiner. Den lette øl er karboneret lavt, og syren er fremtrædende. Bærer stort præg af fadet, som sætter frugt og eddike i skak, og skaber en let drikkelig oud bruin.  

74 DKK

3,5/5

De Dolle Brouwers – Oerbier 

Belgian Dark Strong Ale (33 cl) – 9% ABV 

Rødbrun øl med en høj og flot beige krone af skum. Den dufter af nødder, fennikel og urter. Frisk kulsyre i den fyldige sødmefulde øl, hvor noter af brun sukker, nødder og krydrede, medicinske urter skaber en stor, og kompleks oplevelse i øllet, der har en flot struktur.

29 DKK

4/5

Brouwerij Van Honsebrouck – Kasteel Bruin 

Belgian Dark Strong Ale (33 cl) – 11% ABV

Mørk mahognikulør og et højt, fast og brunligt skum. Let ristede, krydrede noter med et udtalt præg af rørsukker og alkohol. Fyldig øl med noter af ristet malt, nødder, svesker og karamel, dertil er den frisk karboneret og særdeles let drikkelig. Sød og let krydret finish.

26 DKK

3/5

Chimay – Rouge 

Dubbel (33 cl) – 7% ABV

Brun med et rødt skær, uklar øl med en offwhite skumkrone. En næse præget af efterårets nødder tilsat rørsukker. Fyldig krop, store livlige bobler, karamel, blommer og nødder skaber en dejlig øl, der minder om en stærk brown ale med et belgisk tvist.

26 DKK

3,5/5

Westmalle – Dubbel 

Dubbel (33 cl) – 7% ABV 

Mørk brun øl med en sødmefuld næse, tørret frugt og medicinale urter. Fyldig øl med en kraftfuld karbonering. Masser af svesker, rosiner og på anden vis tørrede frugter og et præg af belgisk gær, som går igen i smagen i form af medicinalske urter og også en snert af banan. Fremragende balance i den frugtige, let søde øl, som har en lang og tør finish.

22 DKK

4/5

Brouwerij Huyghe – Delirium Nocturnum 

Belgian Strong Dark Ale (33 cl) – 8,5% ABV

Dyb rød øl med et højt, fint hvidt skum. Rig på røde frugter, florale noter af geranium og roser, fennikel og urter. Store, bløde bobler i den fyldige, søde øl, hvor urter, lakrids og også banan runder den bløde, stærke og komplekse øl af.  

28 DKK

4,5/5

De Struise Brouwers – Pannepot Special Reserva Vintage 2019 TESTVINDER

Belgian Strong Dark Ale (33 cl) – 10% ABV 

Tilnærmelsesvis sort øl, med et rødligt skær. Skummet er lavt, men aromaen omvendt ekspressiv med elegante noter af chokolade og portvin, men også alkohol, spidskommen og eddike. Øllet er lagret på port- og rødvinsfade og det bærer den bløde og elegante øl præg af. Stor kompleksitet fra vinen og det tanninholdige egetræ, og samspillet mellem øl, rød- og portvin er enestående. De høje procenter fornægter sig ikke, men forsvinder i tågerne af grandiositet.

44 DKK

5/5

Brasserie Rochefort – Rochefort 10 

Quadrupel (33 cl) – 11,3% ABV 

Mørk, brun øl med en høj, vedblivende skumkrone. Den har en indbydende aroma af svesker, blommer, karamel, sukker og rugbrød. Øllet er fyldigt, rigt på alkohol og der er en frisk kulsyre, som åbner op for de mørke, tørrede frugter, såsom blommer, dadler og sågar figner, og den varme øl er smooth og mundfølelsen fremragende.

32 DKK

4,5/5

De Halve Maan – Straffe Hendrik Quadrupel 

Quadrupel (33 cl) – 11% ABV

Mørk øl med rødligt skær og en høj, tæt beige krone af skum. Krydret aroma med krydderurter, peber og lakrids. Øllet er fyldigt, krydret, kraftigt karboneret, men stadig relativt let drikkeligt for så alkoholdig en øl. Stor balance mellem krydderier, sødme og bitterhed, men også spændende, præcis syre.

30 DKK

4,5/5

Chimay – Grande Reserve 2008

Belgian Dark Strong Ale (75 cl) – 9% ABV

Mørk som en gammel Chesterfield, og den hvide skum er fin, dog kortlivet. Øllet er oxideret, men noterne af nødder og muscovadosukker bløder ud i en appetitvækkende omgang karamel, svesker og hvid peber. Der er stadig liv i kulsyren, i øllet, der er blødt, cremet og vidunderligt. Svesker er den primære frugt, men der er en kompleks sammensætning af også nedfaldsæbler og overmodne sorte bær i øllet, der er sødt, men aldrig kvalmt. Let bitter, lang og kompleks finish. 

Pris ukendt

4/5

Øllet er leveret af Det Belgiske Hus. Priserne er indhentet i specialhandlen og er inklusive moms. Vil du høre din pris, kan du kontakte Det Belgiske Hus på www.detbelgiskehus.dk eller tlf. 40 15 04 24.

You may also like

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.