Julebryg test 2021 – part 2

af Kasper Mundt-Nielsen

Så er det tid til Bare God Smags årlige test af julebryg, nu også med en daglig julekalender.

Indeholder betalt indhold. En stor del af øllet er sponseret af Bryggeriforeningen.

I dag står den på ni forskellige danske julebryg, der kan forsøde den kommende tid. Vi rangerer fra øl med 0,5 % alkohol til hele 13 %, så der er forhåbentlig noget til enhver smag. Derudover er der også link til Bare God Smag og Det Daglige Øls juleølkalender i bunden. Hvis det ikke er nok, kan du også finde samtlige anmeldelser fra sidste års julebryg (64 styk) lige her:

Øllene er anmeldt efter nedenstående skala og jeg vil gerne understrege, at jeg har forsøgt at være så objektiv som mulig i min beskrivelse af øllet, men scoren er naturligvis så subjektiv som det kan blive. I vil bemærke, at jeg ofte bruger karakteren 3 ud af 6, hvilket bestemt ikke skal lade jer afskrække – specielt ikke, hvis i bryder jer om de karakteristika, jeg mener øllet har. Scoren 3 ud af 6 giver udtryk for, at vi har med en helt OK øl, som jeg ikke nødvendigvis selv vil gå ud og købe igen, men som jeg nyder med glæde, hvis den bliver serveret for mig.

★ ★ ★ ★ ★ ★ : Outstanding smag og tildeles stemplet ”Bare God Smag”

★ ★ ★ ★ ★ ☆ : Fremragende smag

★ ★ ★ ★ ☆ ☆ : God smag og godt køb

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ : OK smag

★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ : Ikke min smag.

★ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ : Bestemt ikke god smag!

Priser er ikke oplyst i denne anmeldelse, men med et indgående kendskab til markedet, vover jeg pelsen og påstår, at jeg godt kan vurdere om pris og kvalitet hænger sammen.

Flight 1

Thyras Bryg – Julesour

Sour 5 % ABV

Øllen er klar og rød, nærmest lyserød. Den kortvarige skum har også et rødligt skær. Det er faktisk på alle måder en rød øl, selv i næsen, der byder på masser af kirsebær, men også mandler, ris, vanilje og fløde. De skriver på dåsen, at det er en flydende risalamande og jeg er overbevist. Julesour smager sågar af risalamande, omend dog med en vis syre. Heldigvis. For syren bryder den fyldige og omfavnende sødme, så den ellers relativt vulgære øl rent faktisk fungerer. Der er intet at sige til, hvis du synes det lyder mærkeligt, men hvis du bare er den mindste smule nysgerrig, skylder du dig selv at prøve den. 

★★★★☆☆

Skands – Julebryg

Winter Warmer 6,5 % ABV

Kobberfarvet juleøl med en off white skumkrone. Aromaen er krydret og duften af malt er sødmefuld. Øllen er drevet af malten, der spiller en hovedrolle i øllet, sammen med tørret frugt, peber, kardemomme, karamel og et let syrligt element. 

★★★☆☆☆

Ørbæk Bryggeri – Jingle Bells

Brown Ale 7 % ABV

Mahognibrun øl med et højt og vedvarende, beige skum. Den maltholdige øl dufter af vanilje og karamel. En sødmefuld og slikken aroma. Jingle Bells har en frisk karbonering i den relativt fyldige krop. Etiketten lover kanel og der er da også en krydret kant på øllet, uden den bliver dominerende. 

★★★☆☆☆

Fur Bryghus – Alkoholfri Jule Ale

Ale 0,5 % ABV

Der lægger sig en høj, cremet skumkrone over den mørke øl. Der spreder sig en sødmefuld duft af te og sukkerholdig malt, og den relativt fyldige øl smager af en krydret øllebrød med toner af karamel. Bitter finish.

★★☆☆☆☆

Flight 2

To Øl – Jule Malt

Imperial Milk Stout 13 % ABV

Jule Malt, tidligere kendt som Jule Mælk er på ingen måde hvid som mælk; den er nemlig kul-sort, med den fineste lille kastanjebrune skumkrone. Næsen er rig på mørkristet malt og melasse, dette restprodukt fra sukkerproduktionen. Der er også kaffe, chokolade og karamel at spore. Kroppen er fyldig og klistret som olie, og byder på et festfyrværkeri af karamelliseret malt, tørrede frugter, lakrids og chokolade. Lang, bitter og krydret finish.

★★★★★☆

Bryghuset Braunstein – Julebryg

Jule Ale 5,6 % ABV

Gylden karamelfarvet øl med en perlemor hvid skumkrone. Øllet dufter af sødt julebrød og vanilje. Tydeligt en maltpræget øl, hvor man i nuancerne kan finde brunt sukker, karamel og korn. Lav til medium bitterhed og generelt en velsmagende skotsk inspireret ale.

★★★★☆☆

Fanø Bryghus – Fanø Julebryg

Spiced porter 7,5 % ABV

Sort øl med en vedvarende beige krone af skum. Næsen er krydret – peber og kanel, men der er også kaffe og ristet malt. Øllen er mediumfyldig og friskt karboneret. Smagen er udpræget kaffe og kanel, og bitterheden tilpas. Godt afstemt krydret juleporter.

★★★★☆☆

Thisted Bryghus – Jule Sten

Strong Ale 8 % ABV

Jule Sten er en mørk rustrød øl med en skum, med en orange teint. Øllen har en rig aroma, med noter af appelsinskal, peberkage og tørret frugt. Øllen er fyldig, krydret og maltrig. Jeg er ikke helt solgt på effekten af den karamelliserede lavasten, men det er altså en helt fin krydret strong ale, der har en bitter finish.

★★★☆☆☆

Teedawn – Driving Home From Christmas

Jule Ale 2,7 % ABV

Korngylden øl med en cremet hvid skumkrone. En godt humlet næse med appelsin og grapefrugt. Kroppen er let og læskende med en klar smag af citrusfrugter og malt, med en krydret, humlet og bitter finish. En let og godt humlet pale ale.

★★★☆☆☆

Juleølkalender

Og så er der jo lige juleølkalenderen fra de sociale medier. Har du ikke fulgt med, kan du finde de seneste afsnit fra YouTube herunder:

Seneste anmeldelser af dansk juleøl fra 2021

You may also like

1 kommenter

Julebryg test 2021 – part 4 22. december 2021 - 08:19

[…] tests, part 1, 2 og 3 finder du ved at klikke her: Julebryg test 2021 part 1 – Julebryg test 2021 part 2 – Julebryg test 2021 part […]

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.