Grøntsagsøl er det nye sort (grønt?)

af Kasper Mundt-Nielsen

Oven på den nylige branchekårede liste over årets øl fra Gastromand.dk opstod der en debat, om hvorvidt man kunne være bekendt at kåre sine egne øl. Det skrev jeg lidt om og linket hertil finder i, i bunden af dette opslag. Jeg skrev også, at mange var spurgt og i spøg: ”mange glemt”. En af dem vi ikke hørte fra, var Evil Twin brygger Jeppe Jarnit-Bjergsø, men han tog heldigvis bladet fra munden på facebook.

Listen var ret alsidig, om end noget præget af IPA, men der var også blevet plads til pastry stouts, goze og sågar en enkelt pilsner. Jeppes bud på årets øl havde dog bestemt også haft en berettigelse på årets liste, men det er måske forståeligt nok, at den ikke er landet blandt de danske influenter, bryggere og importørers liste, når den har været satans svær at få fat på.

Årest øl, når man spørger Mr. Evil Twin er Maryland bryggeriet Burley Oaks Double Carrot Cake j.r.e.a.m.. Han skriver ”Det er den mest interessante og inspirerende nye øl jeg fik i 2019. Jeg håber meget vi kan begynde at bruge flere grøntsager i øl, for det er en spændende ny verden at bevæge sig ind i.”

Imperial sour ale with lactose conditioned on carrot juice, orange zest, cinnamon, brown sugar, and vanilla. En dessert, der har taget den vestlige ølverden med storm.

Jeg satte mig derfor for at finde ud af, hvad det var, der var så interessant og spændende ved gulerodsøl. Pastry stouts er jo allerede ved at få et godt tag i ølnørderne, men hvad kan grøntsager tilføje?

Syre er det helt korte svar og der sker noget spændende, når stout og sour mødes.

Øllen kunne jeg ikke få fingrene i. Bryghuset i staterne havde ingen på lager og så vidt de vidste, var den ikke til at opdrive i Danmark. Min google-fu var heller ikke til nogen hjælp. Burley Oak skriver dog selv om øllen:

”Oprindeligt i 2018 en eksklusiv øl til Sour Fest (lokal festival), men den smagte så godt, at vi doblede produktionen. Det er en Imperial sour ale med laktose baseret på gulerodsjuice, appelsinskal, kanel, brun sukker og vanilje”.

Og så har den et gennemsnit på Untappd på 4,42 med hele 2.140 ratings.

Jo jo, det lyder da interessant.

Til internetsiden Gearpatrol.com udtaler Jeppe sig om øllen:

”Burley Oak er kendt for deres tunge fruit sours, men deres brug af grøntsager i denne øl, giver mere velsmag og rammer spot on! Jeg blev blæst bagover af alt fra denne øl – fra farve til mundfølelse til smag.”

Jeg er jævnt skuffet over, at jeg ikke har kunne prøve Burley Oaks Double Carrot Cake j.r.e.a.m. men til gengæld fandt jeg en collaboration mellem netop Ewil Twin og Burley Oak, hvor de gør brug af gulerødder. Den kan du læse om lige herunder.

https://baregodsmag.dk/2020/01/19/evil-twin-bewing-ft-burley-oak-glazed-carrot-crockpot/

Gulerødder og grøntsager vil formentlig komme til at fylde en del i 2020. Ikke bare fordi Jeppe Jarnit-Bjergsø ønsker det, men fordi flere og flere får øjnene op for både sours og laktisk-baserede øl. Sukker fra eksempelvis gulerødderne, gør noget vildt spændende ved de tungere kageøl, mens rabarber, agurk og lignende opfører sig rimelig forudsigeligt i de lettere sours. Jeg har sat mig for at prøve så mange grøntsagsbaserede bryg jeg kan få fingre i, så følg endelig med på siden. Så kan vi sammen få testet om grøntsagsøl virkelig er det nye sort – eller grønt.

https://baregodsmag.dk/2020/01/11/er-en-ol-uden-alkohol-virkelig-arets-ol/

You may also like

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X