Finner brygger øl med gåselort

af Kasper Mundt-Nielsen

Bæredygtighed og cirkulær økonomi bliver taget til helt nye højder, når det finske mikrobryggeri går brygger-amok og tilføjer vilde urter, madspild og ikke mindst gåselort til deres øl.

Ja, den er god nok. Ant Brew, bruger gerne gåselort til deres øl. Foto: Ant Brew

Den finske by Lahti, er i Finland kendt for at være en pioner inden for fremme af bæredygtighed. I år er de så kåret til European Green Capital Award, en bæredygtighedspris, byen blandt andet har fået, for deres ambitiøse klimamål om at være CO2 neutrale i 2025. Det skal naturligvis fejres med øl. Men med bæredygtig og cirkulærøkonomisk forsvarligt brygget øl forståes: der bliver brygget med madvarer, som har overskredet sidste salgsdato, vilde urter, madspild fra juice-presser stationer og gåselort fra den lokale park.

Folkene bag, forsikrer, at lorten bliver benyttet på en fødevareforsvarlig måde, når den bruges til at røge malten, til den noget specielle lorte-stout. Gåselorten opsamles i den lokale park, hvor gæssene og deres afføring igennem en længere periode har været et problem. Nu er parken ren og klar til at nyde en øl i den finske sommersol.

Serien kommer til at bestå af en imperial stout, en saison og en wit. Om de kommer på markedet i Danmark, mangler jeg stadig svar på.

Gåselorte-øllen bliver frigivet senere på sommeren, men inden for kort tid lanceres en wit-beer brygget med overskydende appelsinskal fra det lokale markeds juice-presser og frugt pure, der ellers har overskredet sidste salgsdato.

– Denne serie af øl, er vores måde at bidrage til den vigtige debat omkring madspild, udnyttelse af affald, urban farming og lokalt samt vildt fourageret råvarer, blandt ølentusiaster. Det har været en stor oplevelse at arbejde med Lahti Green Capital. Vi udvikler konstant metoder til at udnytte nye ingredienser i ølbrygning og vi er ikke bange for at tænke uden for boksen, siger Ant Brew’s Kari Puttonen.  

You may also like

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X