Fem danske julebryg du skal smage i 2020

af Kasper Mundt-Nielsen
Artiklen indeholder affiliate links

For nyligt smagte jeg mig igennem 64 danske julebryg på foranledning af Bryggeriforeningen. Det kan syne af mange, men da der i år er blevet udgivet mere end 400 forskellige danske jylebryg, er 64 pludselig ikke så mange.

Du kan finde links til mine anmeldelser af de 64 danske julebryg fra Bryggeriforeningen i bunden af artiklen.

Mine anbefalinger stammer fra de omkring 100 danske julebryg jeg har smagt i år, så det kan helt sikkert være, at jeg har misset en øl, som du mener sagtens kunne være blandt dem, som man bare skal smage i år. Den vil jeg så meget gerne høre om i kommentarsporet herunder.

Store mængder julebryg

Flest julebryg i 2020:

Det Lille Bryggeri: 17

To Øl: 16

Thisted Bryghus: 15

Royal Unibrew: 13

Bryggeriet Vestfyen: 12

Ørbæk Bryggeri: 10

Mikkeller: 8

Svaneke Bryghus: 8

Fire af øllene stammer fra testen, mens en enkelt er sneget sig med ind udefra. Det er To Øl, der har videreudviklet på et af sidste års kæmpe hit og To Øl kunne snildt have deres helt egen top fem. Deres Glögglich fortjener alene ud fra antallet af stjerner en plads, men jeg vurderer, at den er så polariserende, at der vil være nogen, der vil gå galt i byen, hvis de køber den. Derudover er der deres Yule serie med henholdsvis Yule Malt og Yule M#@!*?k, der også snildt kunne have fundet vej til listen. Vi holder os til en øl fra To Øl dog.

Og hvad er en julebryg så… det forsøger jeg at svare på her: Er det virkelig en julebryg?

Jeg bruger affiliate links, hvilket vil sige, at køber du via linket i artiklen, vil jeg tjene et par håndører. Men har du mulighed for at handle lokalt – og coronasikkert selvfølgelig – er det et godt tidspunkt at støtte sin ølpusher – de har brug for det!

Vi starter med nummer fem og den var virkelig svær. Jeg synes de første fire, var rimelig nemme at placere, men der er rigtigt mange øl, der fortjener en plads blandt de bedste. Femtepladsen går til et bryggeri jeg ikke tidligere for alvor har stiftet bekendtskab med, men som efterlod et rigtigt positivt indtryk. Jeg vaklede imellem deres barleywine Jultorvet, som er beriget med portvin eller deres krydderøl, Vilhelm Julius Krydder Øl, der drager paralleler til gløgg. Da jeg har en forkærlighed for både portvin og barleywine, blev det Jultorvet, der sniger sig ind på femtepladsen:

Viborg Bryghus – Jultorvet

Barleywine 9,7 % ABV

Lysbrun hasselnød og en høj skumkrone. Vinøs duft, sød malt, karamel og tørrede svesker. Blød krop med en let prikken fra kulsyren. Søde svesker, kandis, en snert af lakrids og en høj bitterhed, der spiller godt sammen med sødmen. Som det ofte er med barleywine, er den et fremragende match til ostebordet og denne er bestemt ingen undtagelse. Glimrende.

★★★★☆☆

Pris: 40 kroner på Winefamly.com – fri fragt

Nummer fire har også en masse af julens krydderier, men denne gang på en belgisk bund. Det er ikke en ny øl, men bryghuset har i år skiftet etiketter, så den kan være svær at genkende. Et andet bud fra samme bryghus, kunne være deres Mark Kirsebær, som kunne være en spændende øl til ris alamanden.

Herslev Bryghus – Økologisk Stjernebryg

Quadrupel/Trappist 9,5 % ABV

Flot, mørk øl med en rødlig kulør og et beige skum. Økologisk Stjernebryg dufter af stjerneanis, brun farin, koriander, svesker, og tørrede figner og dadler. En sand sanseeksplosion må man sige. Blød krop, der brydes af en piblende karbonering, og den typiske belgiske gær og banan. Stjerneanisen er det klare link til julen i denne helaftensøl, som der, derudover byder på dybe og tunge noter af tørret frugt og krydderier.

★★★★★☆

Pris: 39 kroner hos Voldby Købmandsgaard.dk

Ind på en tredjeplads kommer noget så vildt som en jule-IPA. Ifølge stifteren af ølbaren SKAAL, Jens Ungstrup er øllen den bedst sælgende julebryg på SKAAL i 2020 og jeg forstår godt hvorfor. Ølstilen er blandt de mest populære ølstile i øjeblikket og den favner derfor enormt bredt:

Amager Bryghus – Yule Juice

New England IPA 6,5 % ABV

Strågul og såkaldt hazy IPA, med et stort, fyldigt hvidt skum. Super humlet aroma, der leder tankerne hen til tropeskovens modne sten- og citrusfrugter og appelsinlundens søde appelsiner. I munden er øllen fyldig, creamet og ikke mindst juicy. Som en mild appelsinjuice tilsat gode mængder, krydret humle. Af andre noter kan nævnes fersken, lime, grape og hvede. Bitterheden overdøves af tropeskoven med en rigtig høj drinkability til følge. Jeg forventer, at barerne har solgt Yule Juice i stride mængder, mens de stadig havde lov. En rigtig crowd pleaser, som nok ikke er den mest julede øl i smagningen, men formentlig blandt dem, der tiltaler flest.

★★★★★☆

Pris: 45 kroner på Winefamly.com – fri fragt

Der var to øl, der for mig skilte sig ud, som absolutte topscorere. Fælles for de to er, at de er fadlagrede på whiskyfade, den ene sågar på både whisky- og cognacfade, hvilket har haft en fremragende effekt på de julekrydderier, der godt kan virke polariserende for nogen. Dog er de to øl vidt forskellige. Den ene er nok voldsom, men stadig vinøs og den anden er tyk, sort og klistret.

På en delt første plads har vi:

Fanø Bryghus – Imperial Barrel-Aged Jule Porter

Imperial BA Spiced Porter 10,3 % ABV

Sort, klistret øl med et forsvindende lille hasselnøddefarvet skum. Aromaen er ligeledes tung og klistret, med karamelliserede og ristede maltnoter, krydret og tørt fadpræg og en snert af vaniljekrans og ikke mindst whisky. Rimelig kraftig karbonering, når man ser den ellers rolige, fede krop i glasset. Kulsyren bryder sødmen og de ristede noter, der leder tankerne hen på de store skibsreb, nede fra havnen, og giver et uventet, men velkomment spil i øllet. Denne øl har virkelig meget at byde på, fra sødmefuld, og dog skarp whisky, til vanilje, egetræ og anis. Markant bitterhed, men det skal den være, for at tøjle dette bæst af en porter. Fremragende, intet mindre.

★★★★★★

Pris: 89 kroner hos Winefamly.com – fri fragt

To Øl – My Honningkage Is Bigger Than Yours Double BA Reserve Edition 2020

Barley Wine 16,7 % ABV

Man er ikke I tvivl om, at denne øl er usædvanlig. Med en alkoholprocent på 16,7 % skiller den sig ud som en af de mest potente øl på markedet og det er ikke kun på alkoholen den er ekstrem: der er intet subtilt over My Honningkage. Den humlede barley wine er proppet fuld af kanel, kardemonne og muskatnød og lagret på våde fade af hhv cognac og whisky, der tilfører intense smagsegenskaber fra begge. Resultatet er en øl, der smager af honningkage søbet i cognac og whisky – en intens oplevelse langt ud over det sædvanlige. Trods den markante sødme fra både alkohol og ingredienser formår fadets tanniner og humlernes ikke synlige, men dog tilstedeværende bitterhed at samle øllet i en sindsoprivende harmoni.

★★★★★★

Pris: 110 kroner hos Winefamly.com – fri fragt

You may also like

1 kommenter

Syv trappistklostre på en aften - Bare God Smag 21. marts 2021 - 11:31

[…] I Danmark har vi også bryggerier, der giver sig i kast med trappistkloner. Blandt andet Herslev, hvis Quadrupel jeg kårede til den fjerde bedste julebryg i 2020. Fem danske julebryg du skal smage. […]

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X