En klassiker i juleklæder

af Kasper Mundt-Nielsen

Når man piller ved et stykke dansk ølhistorie risikerer man at få fingrene i klemme, men sådan gik det heldigvis ikke, da Thisted Bryghus nyfortolkede Limfjordsporteren og skabte Limfjords Juleporter.

Øllen er både flot udenpå og inden i.

Det tog adskillige år for den hedengangne troldmand fra Thy, Peter Klemensen at perfektionere Limfjordsporteren. Limfjordsporteren blev lanceret på Thisted Bryghus i 1989, men det var først i 1997 den efter hans smag var perfekt. Det er han næppe den eneste der synes for den dag i dag, er den blandt landets bedste portere med en stor fanskare. Gennem årene har bryggeriet eksperimenteret med specielle udgaver, blandt andet med ekstra lakrids og whisky, og i år har bryggeriet begået en juleudgave med portvin.

Det er chefbrygger Christian Harboe, der står bag opskriften:

– Det er med en stor respekt og forsigtighed i forhold til den oprindelige Limfjordsporter, at jeg har udviklet den nye Limfjords Juleporter. Det er en lang og spændende proces, hvor jeg laver mange prøvebryg og er i dialog med vores anden chefbrygger, Kjeld Vang Lauritsen. Jeg tog kontakt til Brian Anthonsen fra PL Vinimport for at få hans hjælp til at finde den perfekte tawny fra vinhuset Quinta Do Estanho, som giver den rette sødme og friskhed til øllet, siger han.

Kongstanken var, at juleporteren skulle serveres til julens desserter og erstatte portvinen til risalamanden, men resultatet af øllen blev både kraftig og kompleks, således den i virkeligheden passer bedre til julemiddagen.

– Opskriften er naturligvis en velbevaret hemmelig, men jeg vil dog godt afsløre, at der udover portvin, er tilsat vanilje fra Tahiti samt forskellige typer af malt for at give en kompleks smag af kaffe, mørk chokolade og karamel, som gør det til en sød og cremet smagsoplevelse med en mild bitterhed, der gør Limfjords Juleporter særdeles velegnet til julemaden, uddyber chefbrygger Christian Harboe.

Thisted Bryghus – Limfjords Juleporter

Overgæret porter (50 cl) 9,2 % ABV

Øllet er sort som tjære og skummet højt, med en dyb mokkakulør. Aromaen er rig på chokolade, men der er også lækre noter af vanilje, kaffe og karamel. Portvinen skjules i aromaen hvis den bliver serveret for koldt, så lad den endelig runde de ti grader og så vil du opleve aromaen blive intensiveret med skønne, dybe noter af portvin i form af nødder, svesker og figner. Med varmen kommer der også liv i lakridsen, der både er sød og krydret. Kroppen er blød, rig og cremet, med små, piblende, men bløde bobler, der skaber en dybde i den søde øl. Øllet er præget af chokolade, tørrede frugter, let bitter kaffe, krydret vanilje, lakrids og ikke mindst den komplekse, fyldige smag af portvin. Dejlig afstemt og balanceret øl, som hælder mod den kraftfulde side. Den legendariske Limfjordsporter får en vinøs finish og jeg er sikker på, at den gode Peter Klemensen ville have været stolt af Harboes fortolkning af en af de absolut største, danske ølklassikere.

★★★★★☆

Glæder du dig til at dykke ned i dette års julebryg, er du langt fra den eneste. Her på sitet vil der igen i år være en stor test af årets bedste juleøl, men ind til da, kan du læse sidste års anbefalinger: De bedste juleøl i 2021

You may also like

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.