Det skal vi drikke til nytår

af Kasper Mundt-Nielsen

Indeholder sponseret indhold

Nytår står for døren, og hjemme hos os betyder det, i vilkårlig rækkefølge: cocktails, champagne og øl. Vi holder altid nytår med en række venner og en hulens masse børn, så der er fart over feltet hele vejen i gennem. Derfor må det godt være nemt, men med aftryk på godt, og så er en gin & tonic altså vejen frem. Den kan drikkes før, under og efter middagen.

Ginnen

Det vigtigste, når det kommer til tonic er, at man ikke kan spare på nogle af råvarerne. Er man til citrus garnish, skal den være økologisk og det dur ikke at spise sin nøje udvalgte gin af med en billig tonic.

GOAT Gin fra Bornholm Spirits og bitter, aromatisk tonic fra Fuglsang er et fremragende mix. De store, blide bobler i tonic-vanden fremhæver både enebær og hyldeblomst i ginnen.

Vi skal nyde The GOAT Gin fra Bornholm Spirits. En ret billig gin til blot 200 kroner, men tag endelig ikke fejl af den relativt lave prissætning – det er en fremragende gin. The GOAT Gin er en ret klassisk London Dry Gin, men udover de rene noter af enebær og citrus, støder man også på en blød hyldeblomst og let bitre krydderurter. Jeg vil bare have en skive lime i, men skal den lige have det ekstra kunne en skive tørret lime eller endda et frisk skud salvie se drøngodt ud – og så i øvrigt også matche den bløde gin flot.

Som nævnt, må du heller ikke gå ned på tonic-vanden og blandt mine favoritter er Fuglsangs Premium Indian tonic. Den er meget aromatisk og fantastisk balanceret mellem sødme og bitterhed. Ellers går man ikke galt i byen med Fentimans og Fever Trees varianter.

Champagnen

Det er sjældent at nydelsen ved en af de store champagner står på mål med prisen, når der er et barn på armen eller nogen, der skal have hjælp med knallerter og trækbomber. Vi har gennem årene forsøgt os med alt fra Sekt til årgangschampagne, men med enkelte undtagelser, har vi ofte været rigeligt glade for de billigere alternativer.

Veuve Durand blev tidligt udsolgt sidste år.

Sidste år, var der rift om Aldis særdeles billige Réserve Veuve Durand, der var med i BT’s test Det bedste af det billige, efter den rendte med 5 ud af 6 stjerner og testens kastede store superlativer efter champagnen. Så den skal vi have i år.

Øllets svar på champagne er en Biére Brut

Oprindeligt til udsalgsprisen 179,-, men eftersom Aldi lukker ned i landet, melder kæden at de sælges til sølle 129,-. Det kan du simpelthen ikke finde champagne til nogen andre steder.

Og ganske som Tobias Liechti gør i BT, får den også min varme anbefaling. Champagnen er et blend på Pinot Noir, Chardonnay og Meunier. Den er ret så elegant, med en fin syre og en god mængde frugt – og især bagte æbler – der gør at vinen skaber glæde hos både den uerfarne og kenderen. Det er et rigtigt godt glas, til en rigtig god pris.

Øllen

Selvfølgelig skal der nydes god øl i løbet af aftenen også, men den helt store kanon findes først frem, når børnene er blevet noget mere rolige. Så skal øllen altså hentes ned fra øverste hylde, og i år bliver det den nyligt udgivne Double Black Mash Bourbon Barrel Aged 2022 fra Amager Bryghus, der i skrivende stund står i omkring 220 kroner på diverse hjemmesider – eller kan købes i en stor bundle på bryggeriet til 999..

Seneste udgave af den bourbonfadlagrede Double Black Mash (2020) er i top 3 over danske øl på Untappd.

Det er en sort øl, der giver tunge gardiner på kanten af glasset. Skummet er mokkafarvet og let. Aromaen er dyb og voluminøs. Maltaromaen er fyldig og tung og ligeså er det aromatiske præg fra det bourbonfad, hvor øllet har befundet sig i hele 27 måneder. Øllet er fyldigt, og kaffe, chokolade og især bourbon er enormt velafbalanceret med bitterheden og de høje procenter. Double Black Mash Bourbon Barrel Aged 2022 lægger sig behageligt i svælget, giver varme og nydelse – og så i en delevenlig størrelse.

Læs mere om Øl til nytårsfesten, i Ølpanelets test fra 2021 her

You may also like

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.