Mens pilsnerøllet stadig er den ubestridte storsælger på alle platforme, har India Pale Ale længe været craft beer-entusiasternes favorit. Men tiden er i den grad også er kommet til øl med frugt. I fagmagasinet Food&Drink har vi samlet et ølpanel, der har taget et kig på øltyperne Gose og Berliner Weisse, der både tilfredsstiller kræsne ganer, men også fungerer som gateway til en verden af craft beer. Dette er del et af en artikelserie, som nu finder vej til BareGodSmag.dk.

I fagmagasinet Food&Drink har vi samlet et ølpanel bestående af, fra venstre på billedet: Claus Jacob Wordenskjold Wordenskjolds, Jens Ungstrup Skaal, Brian Lindberg Hansen Wika Meny / Dagrofas Øllag og Thomas Bennekov Fadølsforsyningen Nordsjælland / Bennekovs Better Drinking. Et helt igennem habilt hold bestående af foredragsholdere, Kellneruddannede, sågar en underviser på uddannelsen og generelt er ølpanelet øleksperter i ordets sande betydning – og så er der selvfølgelig mig, jeres kære skribent.
I hver udgave af fagmagasinet har vi siden sommeren 2021 udbredt viden og holdninger til øl og mad. Disse artikler bliver hermed også delt med jer her på BareGodSmag.dk, men hvis I hellere vil læse dem i magasinformat, kan i tilmelde jer og modtage magasinet gratis i indbakken her: https://bit.ly/tilmeldscf – et arkiv og de seneste udgaver kan i finde her: https://bit.ly/foodarkiv
Bemærk, at i artikelserien Ølpanelet, bedømmes øllet ud fra en til fem stjerner, som også kan uddeles i halve, mod de normale seks stjerner her på hjemmesiden.
Without further ado: Den sure publikumsfavorit
Hvis gæsterne på landets spise- og udskænkningssteder har skullet nyde andet end pilsner og classic, har det i efterhånden mange år været stensikkert, at de spørger efter en IPA. Den bitre drik har vist, at øl kan være andet end den klassiske pilsner. IPA’en kan både være ekstremt juicy og mild på bitterheden eller sprød, klar og ekstrem bitter. Og selvfølgelig også et sted midt imellem. Blandt craft beer-entusiasterne søges ekstreme oplevelser, men tiderne skifter og smagsløg udvikles, og derfor vil man også opleve, at de mest ihærdige entusiaster søger væk fra humlebomberne og over mod det sure/syrlige øl.
Større salg i både detail og foodservice
Nu lyder meldingen imidlertid fra både barer og detailhandlen, at efterspørgslen for surt øl stiger blandt både nye i øllets verden, øldrikkere, der kan betegnes som værende entusiaster, men også Hr. og Fru Danmark. Samtidig kan det sure øl også være en indgangsvinkel til ølverdenen for de eventyrlystne vinentusiaster. Surt øl kommer i mange udgaver, hvor nogle af de mest hypede – og dyre – øl er spontangærede, og paralleller kan drages til naturvinen. Her kunne et oplagt bud være at kigge på Mikkeller Baghaven på Refshaleøen.
Men det er ikke vildgær, der oplever den helt store og brede efterspørgsel, det er derimod ældgamle tyske øltyper, moderniseret og tilsat rige mængder frugt.
Paneldeltager Jens Ungstrup er co-founder af ølbaren Skaal på Kultorvet og har netop denne sommer åbnet en Skaal i Sønderborg:
– Da vi åbnede i København, var to ud af 48 haner med surt øl og salget gik ikke hurtigt. I dag kører vi fire til fem linjer og de skiftes hurtigt.
”Jeg kan ikke lide øl”
Nogle af de gæster, der får skænket det frugtede øl, indleder deres besøg på ølbaren med sætningen, at de faktisk ikke kan lide øl. Og hvis referenceøllen er en pilsner, en classic eller sågar en IPA, er der også langt til en frugtet Berliner Weisse eller Gose, hvis maltbund domineres af hvede og hvor både humle samt bitterhed er i bund.
Tre af de øl, som Jens Ungstrup har haft succes med, er med i ølpanelets test, hvor han fremhæver Founders Green Zebra som en øl til dem, der insisterer på, at de ikke kan lide øl. Den har en ciderlignende karakter, hvilket går godt hos især nye gæster på ølbaren. En anden populær øl er Åbens Stolen Fruit.
– Selv i Sønderborg, hvor gæsterne er lidt mere klassiske i deres ølvalg i forhold til i København, kan vi næsten ikke følge med, når Stolen Fruit Red Berries er på hanerne, forklarer Jens Ungstrup.
Mikkellers Ich Bin Ein Berliner går også som varmt brød på Skaal og det samme gælder i Wika Meny i Køge, hvor Bottleshop Manager Brian Lindberg Hansen har ansvaret:
– Vi har været lidt bagefter i butikkerne, når det kommer til sure øl, men vi er kommet godt efter det i dag. Vi sælger klassiske belgiske som 3 Fonteinen og Cantillon, men Ich Bin Ein Berliner er noget nær den perfekte gateway øl, både til det sure øl, men også til øl generelt.
Claus Jacob Wordenskjold, der arrangerer ølsmagninger, har samme oplevelse:
– De ølsmagninger, der bliver hurtigst udsolgt i dag, er de sure smagninger. Jeg oplever en stor forskel i forhold til for bare 3-4 år siden.
Hold øje med mælkesyrebakterierne
I denne udgave tester vi primært frugtede Gose og Berliner Weisse og fælles for de øltyper er, at nok får de syre fra frugten, men den syrnede karakter stammer fra mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterierne kan opleves som citrusfrugt, men også som syrnet mælk, yoghurt eller fløde og kan derfor byde på både udfordringer og muligheder, når øllet sættes til maden.
Gose og Berliner Weisse
Både Gose og Berliner Weisse har dybe rødder i den tyske historie og har haft perioder med både stor succes og andre, hvor opskrifterne nærmest er gået i glemmebogen. Napoleons soldater kaldte Berliner Weisse for det nordliges champagne. I de senere år har begge øltyper dog igen nydt stor popularitet, men ikke nødvendigvis i deres traditionelle form, men især når de er blevet tilsat rige mængder frugt. Frugt i alverdens varianter klæder de to sure øl, der opnår deres surhed fra mælkesyrebakterier. Begge øl indeholder store mængder hvede, men de adskiller sig især ved, at Gose er tilsat salt, og så vil de traditionelle udgaver af Gose også kunne kendes ved ofte at være tilsat koriander.
Åben – Stolen Fruit Red Berries

Berliner Weisse (33 cl) – 5,4% ABV
Moden-hindbær-rød øl med en rød og vedvarende skumkrone. Dybe, sødmefulde frugtnoter af blandt andet solbær, hindbær og ribs, mødes af en syrnet fløde og giver associationer til rødgrød med fløde. Stolen Fruit har en god mundfylde, en frisk karbonering og en besnærende syre. Frugtkompotten fremstår frisk, dyb og omfavnende. Frugten, der består af solbær, hindbær, kirsebær, blåbær og ribs bliver hængende i en tør finish.
40 DKK
4/5
Ugly Duck – Vinyl Snob

Fruited Gose (33 cl) – 4,2% ABV
Gul som hø, med en cremet hvid skumkrone, der hurtigt lægger sig. Syrlige citrusnoter lægger sig ovenpå den tilsatte passionsfrugt. Fyldig krop med en mild karbonering. Smagen af passionsfrugt passes op af havsalt og slutter i en lang finish med et bittert touch. Vi kunne godt have tænkt os, at der blev skruet op for passionsfrugt, salt og karbonering, men som den fremstår nu, er den godt afrundet og vil nemt kunne serveres til både salat og frugt- eller isdesserter.
30 DKK
3/5
Kølster – Cedro Citrus Berliner

Berliner Weisse (44 cl) – 5,0% ABV
Bleg gul øl uden skum, men med en aroma bestående af intense syrnede citrusfrugter og milde noter fra mælkesyren. Duften kan bedst sammenlignes med en limoncello. Kroppen er let og karboneringen meget lav. Smagen lever ikke helt op til den intense citron i næsen, men den friske citrusfrugt og citronskal er stadig i hovedrollen. Trods det store fokus på citroner er øllen ikke særlig syrlig. En rigtig sommerpleaser.
45 DKK
3/5
Alefarm – Revelations TESTVINDER

Gose (44 cl) – 4,8% ABV
Strågul, hazy øl uden synlig skumkrone. Kraftig aroma med noter af peber, ingefær og yuzu. Fyldig krop, mild karbonering og masser af frisk frugt. Sansho-peber og ingefær giver styrke til citrusfrugten, som blødes af havsalten. En øl med høj kompleksitet og dybde. Der er en god balance mellem smagskomponenterne og smagen er i harmoni med duften. Frugtig og syrlig lang finish. Kan komplimentere meget stærk asiatisk mad, men kunne også være et godt bud til sushi.
50 DKK
4,5/5
Founders (US) – Green Zebra

Gose style ale (35,5 cl) – 4,6% ABV
Strågul klar øl med en høj hvid, cremet skumkrone. Blød, men let syntetisk og sødmefuld vandmelon-aroma. Salten bløder sødmen i øllet og smagen slutter af med et let syrligt bid.
40 DKK
2,5/5
Herslev – Mark Æble

Wild Ale (50 cl) – 3,7% ABV
Strågul, hazy øl med et æggehvidt skum. Friske unge, grønne æbler i næsen og en mild duft af høloft. Øllet er spontangæret med hø fra bryggeriets egen mark. Æblerne er søde og bløde, og kun let syrlige. Øllet er vinøst og nærmest ciderlignende og i fin balance. Alsidig madøl, selvom den lægger sig op ad cider. Ingen bitterhed. God som aperitif eller til sorbetis.
36 DKK
3,5/5
Flying Couch – Yuzu Raspberry

Berliner Weisse (33 cl) – 4% ABV
Mørk orange kulør med et hurtigt-evaporerende skum. Rig duft af yuzufrugten og modne hindbær. Mild karbonering, frisk syre og rund frugt. Kort frugtet eftersmag, der nyder en let smag af humle. Tidligere udgaver af øllen har haft mere af det hele.
30 DKK
2,5/5
Mikkeller – Ich Bin Ein Berliner

Berliner Weisse (33 cl) – 3,7% ABV
Lyserød med en imponerende og vedvarende hvid skumkrone. Syrnet aroma fra kirsebærren, der bakkes op af en mild mælket duft. Frisk kulsyre, frisk frugt med en godt afrundet frugtsødme og -syre. Flot balance, med en lang frugtet eftersmag. Alsidig og billig øl af en høj kvalitet, der kan stå alene, bære en dessert eller endda en frisk salat med balsamico og gedeost.
20 DKK
4/5
Overtone (GB) – Pretty Weisse

Berliner Weisse (44 cl) – 7,0% ABV
Dyb rød øl med et højt, rødt skum. Skarp, men utrolig dyb frugtig aroma. Kompleks næse med alt fra citrus til røde skovbær, ribs, henover mørke blommer og kirsebær. En stor frugtkompot i en fyldig øl, lige så rig på frugt som på alkohol. Afrundet syre, der dog er stærk nok til at komplimentere en fed vaniljeis. Kompleks øl, som formår at holde en absolut fantastisk balance mellem det sure, det søde og det relativt høje alkoholniveau.
50 DKK
4,5/5
Omnipollo (SE) & The Veil (USA) – Tefnut triple mango

Gose (50 cl) – 10% ABV
Tyk gul øl med intet skum. En kraftig aroma af banan, mango og papaya. Den tykke øl er ekstremt præget af mango tilsat et par rundhåndede fingerspidser salt. Meget mild karbonering, men man fornemmer en lille prikken på tungen, der lige såvel kan være frugt som CO2. De 10 procent er godt skjult i den tyktflydende mangojuice. Kan godt serveres til en isdessert, men øllen er en dessert i sig selv. Det er dog nok de færreste, der vil tro på, at det rent faktisk er en øl.
Cirka 140 DKK
4/5
Alle priser er inkl. moms og indhentet fra detailhandlen.
1 kommenter
[…] Det er ikke første gang ølpanelet besøger det sure øl: Den sure publikumsfavorit […]