De bedste juleøl i 2022 – stor test af landets bedste julebryg

af Kasper Mundt-Nielsen
Foto: Wiki Commons.

Igennem de senere år, har vi her på Bare God Smag smagt os igennem et hav af danske juleøl og julebryg. Den store test har rundet mere end 130 anmeldelser og den kan du finde lige her: Test af juleøl og julebryg 2022

I 2020 lød det fra bryggeriforeningen, at der var mere end 400 danske julebryg, så det kan i den grad være svært at navigere rundt i, og finde sine favorit juleøl og julebryg. Her på sitet plukker vi derfor vores ti favoritter blandt alt fra julesours, jule-IPA, winter warmers, imperial stouts, saisons og belgiske wits – for bare at nævne nogle af de stilarter, der ligger til bund for årets julebryg på det danske marked.

Hvad er de bedste juleøl?

Dem får du serveret her, i en vilkårlig rækkefølge.

Det Lille Bryggeri – Vintage Julebryg 2022 Barrel Aged

Strong Ale (50 cl) 11 % ABV

Bryggeriet har taget dette års Vintage Julebryg, tilføjet mere af det hele, som de skriver, og lagt den 7 måneder i Heaven Hill Bourbon fade. Det resulterer i en mørk, kastanjebrun øl med en let, off white skumkrone. En rig næse med noter af bourbon, bløde, krydrede noter med blandt andet koriander, vanilje og peber, men også tørret frugt som sveske og daddel. Fadlagringen har resulteret i en begyndende oxidering, der har blødet den før noget kraftige, boozy og krydrede øl op, og læg hertil bourbon-præget fra fadet og så har du en sødmefuld juleøl, med en enorm dybde og en på overfladen umiddelbarhed, der er enormt tiltagende og let at gå til. Men når man stikker snablen dybt i øllet, byder den på en krydret kompleksitet med noter af egetræet, pirkende peber og krydderurtenoter, korn, farin og karamel. Sublim balance.

★★★★★☆

Deeper Roots – Kong Gulerod

Carrot Christmas Ale (44 cl) 5,2 % ABV

Øllet er kobberrødt og det beige skum er højt, tæt, cremet og lever længe. Duften af de tilsatte, juicede og karamelliserede gulerødder er fylder luften omkring øllet, så snart den åbnes. Det giver en sødlig, krydret duft, hvor man kunne snydes til at tro, at øllet også var tilsat kanel og muskatnød. Den har også en fyldig maltpræget aroma, man finder under den reelt set flot balancerede note af gulerødder. Kroppen er let, men fuld af smag. Gulerødderne er umiskendelige, men hverken sødt, overdrevet jordet eller på anden vis ærgerlig. Tvært i mod. Kong Gulerod er derimod et mesterstykke i indarbejdning af gulerod i en let krydret, frisk og bitter ale. Blandt de absolut bedste juleøl i landet.

★★★★★☆

Øbryg – Juløbryg

Abbey Ale (33 cl) 5,5 % ABV

Mørk, rødbrun øl med en fast og tæt skumkrone. En behagelig, sødmefuld og godt krydret aroma, som også byder på chokolade og karamel. Øllen er fyldig og der er knald på karboneringen. En behagelig mundfylde og krydderier som nelliker, kanel, allehånde og stjerneanis bliver hængende længe. Sådan skal en julebryg skrues sammen.

★★★★★☆

Willemoes – Jul 2022

Baltisk Porter (75 cl) 11 % ABV

Den sorte, klistrede væske falder dovent i glasset og den mokkabrune skum rejser sig højt. Aromaen er ristet og dyb. Her finder man lette noter af kaffe og chokolade, men også blommer og kandiseret æble. Det er en fyldig og intens øl, men med en noget overraskende og yderst behagelig frugtsyre. Det er røde bær og frugter, der blander sig med de dybe, mørke noter fra den tunge maltprofil. Det er en nydeøl af dimensioner.

★★★★★☆

Amager Bryghus – Yule Juice

New England IPA 6,5 % ABV

Strågul og såkaldt hazy IPA, med et stort, fyldigt hvidt skum. Super humlet aroma, der leder tankerne hen til tropeskovens modne sten- og citrusfrugter og appelsinlundens søde appelsiner. I munden er øllen fyldig, creamet og ikke mindst juicy. Som en mild appelsinjuice tilsat gode mængder, krydret humle. Af andre noter kan nævnes fersken, lime, grape og hvede. Bitterheden overdøves af tropeskoven med en rigtig høj drinkability til følge. En rigtig crowd pleaser, som nok ikke er den mest julede øl i smagningen, men formentlig blandt dem, der tiltaler flest.

★★★★★☆

Artiklen forsætter efter videoen …

Bryg Bryg Bryg – Holydate

Quadrupel (37,5 cl) 10,5 % ABV

Ørbæk Bryggeri – Symbiostout Jul 2022

Imperial Stout (75 cl) 10 % ABV

En øl, der er sort som sjælen og en næse, der er kompleks som sindet. Et sammensurium af krydderier, der samlet kan beskrives som sødmefuld morgenbitter. Appelsin, nelliker, stjerneanis og kanel giver et krydret og bittert udtryk, mens kaffelikør og tongabønner giver sødme, ristede noter og generelt en markant dybde i den markant komplekse aroma. En fyldig øl, hvor alle krydderierne bibeholder kompleksiteten hele vejen, men hvor især tongabønnerne giver saft, sødme og fylde til øllet, som slutter langt, bittert og lækkert. Den bedste Symbiostout til dato, som dog stadig nydes bedst to.

★★★★★☆

Krenkerup – Juleøl 2022

Porter (50 cl) 4,9 % ABV

Mørk øl med et højt, mokkafarvet skum. Skønne, friske noter af chokolade, kaffe, malt og efterårets sent høstede mørke bær. Der er en god fylde, i denne bløde og behagelige porter. Flot balance mellem bitterhed, den blide sødme og smagene af ristet malt, kaffe og chokolade. Outstanding, tilgængelig porter.

★★★★★

Thisted Bryghus – Limfjords Juleporter

Overgæret porter (50 cl) 9,2 % ABV

Øllet er sort som tjære og skummet højt, med en dyb mokkakulør. Aromaen er rig på chokolade, men der er også lækre noter af vanilje, kaffe og karamel. Portvinen skjules i aromaen hvis den bliver serveret for koldt, så lad den endelig runde de ti grader og så vil du opleve aromaen blive intensiveret med skønne, dybe noter af portvin i form af nødder, svesker og figner. Med varmen kommer der også liv i lakridsen, der både er sød og krydret. Kroppen er blød, rig og cremet, med små, piblende, men bløde bobler, der skaber en dybde i den søde øl. Øllet er præget af chokolade, tørrede frugter, let bitter kaffe, krydret vanilje, lakrids og ikke mindst den komplekse, fyldige smag af portvin. Dejlig afstemt og balanceret øl, som hælder mod den kraftfulde side. Den legendariske Limfjordsporter får en vinøs finish og jeg er sikker på, at den gode Peter Klemensen ville have været stolt af chefbrygger Harboes fortolkning af en af de absolut største, danske ølklassikere.

★★★★★☆

Fanø Bryghus – Imperial Barrel-Aged Jule Porter

Imperial BA Spiced Porter 10,3 % ABV

Sort, klistret øl med et forsvindende lille hasselnøddefarvet skum. Aromaen er ligeledes tung og klistret, med karamelliserede og ristede maltnoter, krydret og tørt fadpræg og en snert af vaniljekrans og ikke mindst en god omgang røget whisky. Rimelig kraftig karbonering, når man ser den ellers rolige, fede krop i glasset. Kulsyren bryder sødmen og de ristede og røgede noter, der leder tankerne hen på de store skibsreb, nede fra havnen, og giver et uventet, men velkomment spil i øllet. Denne øl har virkelig meget at byde på, fra sødmefuld, og dog skarp whisky, til vanilje, egetræ og anis. Markant bitterhed, men det skal den være, for at tøjle dette bæst af en porter.

★★★★★☆

Artiklen forsætter under videoen …

Herslev Bryghus – Økologisk Stjernebryg

Quadrupel 9,5 % ABV

Flot, mørk øl med en rødlig kulør og et beige skum. Økologisk Stjernebryg dufter af stjerneanis, brun farin, koriander, svesker, og tørrede figner og dadler. En sand sanseeksplosion må man sige. Blød krop, der brydes af en piblende karbonering, og den typiske belgiske gær og banan. Stjerneanisen er det klare link til julen i denne helaftensøl, som der, derudover byder på dybe og tunge noter af tørret frugt og krydderier.

★★★★★☆

Artiklen forsætter under videoen …

Ebeltoft – Jule-Saison

Saison (33 cl) 8,1 % ABV

Find den helt store test, hvor der er mange flere spændende og flotte øl at finde: Test af juleøl og julebryg

Følg også Bare God Smag og Anders/Hoppi Ki Yay fra Det Daglige Øls onlinejulekalender på Youtube. Her kommer vi i dagene op til jul, til at besøge følgende øl:

1. Mikkeller Iskold Classic Xmas

2. Hoppe.Beer Christmas Calling

3. Herslev Bryghus Stjernebryg

4. Moersleutel Motor Oil Christmas

5. Ebeltoft Jule Saison

6. Thyras Bryg Jule Sour

7. Hancock Julebryg

8. Fanø Bryghus I’m Dreaming Of A Kveik Christmas

9. Adnams Tally Ho

10. Midtfyns Bryghus Santa IPA

11. BrygBrygBryg Holydate

12. Jacobsen Golden Naked

13. Mad Scientist Memphis Mafia

14. Anarkist Red Noses

15. Ugly Duck Hoppy Christmas IPA

16. Kasper Brew Co. Last Xmas

17. Alefarm Give It To The Night

18. Bad Seed Brewing Batch #100

19. Huyghe Delirium Christmas

20. Amager Bryghus Reindeer Fuel

21. Nørrebro Bryghus Julebryg

22. Dry & Bitter Noche Buena

23. Thisted Bryghus Juleporter

24. To Øl My Æble Skive Is Bigger Than Yours

You may also like

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.