Danmarks bedste påskebryg – part 4

af Kasper Mundt-Nielsen

Vi er ved vejs ende for denne gang. I løbet af de sidste 4 uger har jeg bragt jer 26 forskellige påske- og forårsbryg og i dag runder vi af med endnu 9 bryg til påskebordet, som forhåbentlig kommer til at samle venner og familier til en hyggelig stund. 

Disclaimer: Nogle af øllene er leveret som anmelder eksemplarer mens andre er købt hos Wika købmanden i Køge. Men da alle behandles ens, skal i betragte artiklen som reklame. Det siger reglerne.

Hvis I har læst med i de tidligere anmeldelser, vil I have oplevet et bredt spænd af ølstile og ind til flere øl, der slet ikke er markedsført som hverken forårs- eller påskebryg. Og det er der flere årsager til. 

For det første er der formentlig generelt brygget færre sæsonbaserede øl, af frygt for at brænde inde med varelageret, som flere bryggerier oplevede ved juletid. Julebryg slog rekord i 2020. Et år hvor antallet af nye øl ellers faldt for første gang i mange år.

Bryggeriforeningen vurderede at der i alt blev brygget 25 pct færre øl i 2020, som en direkte konsekvens af corona og denne tendens ser ud til at forsætte i 2021. Med usikkerheden om åbningen af restaurations- og barbranchen, er det kun naturligt, at der bliver trukket lidt i bremsen.

Desuden er påsken en meget kort og koncentreret begivenhed og det er svært at sælge hele sit varelager på kort tid, i en usikker tid. Foråret vel sagtens lige så – hvis vi kigger ud af vinduet har der ikke været mange dage, hvor man har kunne nyde en frisk forårs øl på terrassen, og når solen endelig kommer, hvorfor så egentlig nøjes med en forårsbryg?

For mange er påske- og forårsprædikaterne en rettesnor, med øl, der passer godt til årstiden og til frokostbordet. Vi kan godt lide at blive holdt i hånden, men når øllen blot hedder “Påskebryg” og kan indeholde alt fra bock, saison, belgian strong ales eller New England IPA, for blot at nævne nogle, er den rettesnor alligevel ikke helt så brugbar. 

Det er også derfor at I, i mine tests, har kunne finde øl uden prædikatet påske- eller forårsbryg. Jeg har valgt at tage nogle andre danske øl med, der passer mindst lige så godt i sæsonen, som påskebryggen. Der er et hav af andre danske øl, som også fortjener en plads på påskebordet og jeg vil meget gerne høre, hvilken påske- eller forårsbryg, der er Jeres favorit.

Testene finder i under en kort beskrivelse af min tilgang til øltests. God læselyst.

Testen

Øllene er anmeldt efter nedenstående skala og jeg vil gerne understrege, at jeg har forsøgt at være så objektiv som mulig i min beskrivelse af øllet, men scoren er naturligvis så subjektiv som det kan blive. I vil bemærke, at jeg ofte bruger karakteren 3 ud af 6, hvilket bestemt ikke skal lade jer afskrække – specielt ikke, hvis i bryder jer om de karakteristika, jeg mener øllet har. Scoren 3 ud af 6 giver udtryk for, at vi har med en helt OK øl, som jeg ikke nødvendigvis selv vil gå ud og købe igen, men som jeg nyder med glæde, hvis den bliver serveret for mig.

★ ★ ★ ★ ★ ★ : Outstanding smag og tildeles stemplet ”Bare God Smag”

★ ★ ★ ★ ★ ☆ : Fremragende smag

★ ★ ★ ★ ☆ ☆ : God smag og godt køb

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ : OK smag

★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ : Pris og kvalitet hænger ikke sammen

★ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ : Bestemt ikke god smag!

Bryggeriet Skands – Forårsbryg

Amber Ale 4,8 %

Dyb gylden øl med et højt og fast skum. Sødmefuld duft af søde, karamelisserede æbler og hyldeblomst ligger blødt over en bund af korn og citrus. Frisk øl med en let krop, hvor malten er dominerende og humlen halter en smuler efter. Øllet fremstår med en hvis sødme og savner et krydret modspil. Bitter. Server til en salat med mager kylling, ruccula og bacon.

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆

Herslev Bryghus – Økologisk Forårsbryg

Belgian Strong Ale 8 % ABV

Den mælkehvide, solide skumkrone lægger sig blidt over den gyldne øl, hvor en sukkersød duft af modne bananer og blomster emmer. God fyldig øl med masser af sødme, kandis, æbler, bananer og en snert af krydderier, der kunne være koriander og hvid peber. God balance mellem både sødme, alkohol og bitterhed. Går flot til salte kødretter eller en blå ost.

★ ★ ★ ★ ☆ ☆

Braunstein – Forårsbryg

Red Ale 6 % ABV

Mørk, rødbrun øl med et luftigt beige skum. En duft af karamel, urter, pærer og citrus stiger fra glasset. Øllet er fyldigt og bittert, med let underspillede, krydrede og urtede humlenoter, og en dyb maltprofil præget af kiks, korn og karamel. Prøv til retter, der har været en tur på grillen. Gerne kylling og andet fjerkræ. Faste, salte oste er også lækkert.

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆

Midtfyns Bryghus – Sunshine

Pale Ale 5,3 % ABV

Mørkgylden pale ale med en finboblet og kortlevent og lyst, beige skum. Friske citrusnoter, sur og sød passionsfrugt og mango leverer en flot aroma, ganske som lovet på etiketten. Øllet er levende og nuanceret i munden, hvor syre og en frisk karbonering danser med de søde tropiske smage og en maltbund, der leverer smage af både farin og karamel. Meget letdrikkelig øl, nærmest uden bitternoter. Server til lyst kød eller et grillet fladbrød med skinke og friskost.

★ ★ ★ ★ ☆ ☆

Thisted Bryghus – Påskesten

Bock 6,8 %

Mørk, kastanjebrun øl med en beige skumkrone. Karamelsød aroma med et urtet, grønt og let syrlig udtryk på bagkanten. Kroppen er let, men øllet tungt. Den kraftige smagsprofil bærer præg af tørrede frugter, sirup og korn. Påskesten slutter tørt med en tung omgang mørk malt og en ligeså markant bitterhed. Grillet lam eller svin, med rustikke, grillede grøntsager og krydderier såsom timian og salvie kunne være et godt match til Påskesten.

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆

Mikkellers Peter, Pale and Mary udgår af smagningen, da der (forhåbentlig) var fejl på øllet.

Thyras Bryg – Belle Saison

Saison 7 % ABV

Gylden, ufiltreret øl med en høj, flot og aromatisk skumkrone. Spændende, syrlig og tung aroma. Rørsukker og appelsin er de primære noter i næsen, mens også en let krydret duft af koriander spiller med. Den lette krop er kun let syrlig og rørsukkeret dominerende. Smagen af koriander er mild og appelsinen giver både dybde, friskhed samt et bittert touch. Vil kunne noget til asparges og hollandaise.

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆

Ebeltoft – Påske I.P.A

IPA 6,3 % ABV

Strågul, gyden og hazy øl med et højt, hvidt og cremet skum. Duften af tropeskov emmer fra glasset og dufter man nærmere efter, finder man en kornet maltbund under citrus, fersken og hvide blomster. Den mediumfyldige øl har en behagelig og blød mundfølelse og smagene er ligelidt fordelt mellem citrus, blomsternoter, korn og ferskner. Øllet har en let sødme, som igen balancerer fint med det sure indslag og den fyldige bitterhed. Flot balance i øllet. Tropenoterne kunne fint komplimentere retter med frugt, men stegt eller kogt hvid fisk og friske grøntsager vil også være et godt bud.

★ ★ ★ ★ ★ ☆

Hoppe Beer – Quetzalcoatl*

Spiced Saison 6,5

Øllet har en mørkt gylden, nærmest rav kulør og ingen nævneværdig skum. Duften er mildt krydret med koriander og med masser af syrlig, men relativt blød, blodappelsin. Quetzalcoatl har en fyldig krop, med en spændende sur, sød og salt smagsprofil, der harmonerer godt med en mild bitterhed. Koriander og blodappelsin er et spændende miks og salten er med til at fremhæve dybden i øllet. Jeg ville gerne servere Quetzalcoatl til en godt krydret ceviche eller en god omgang kebab med humus.

★ ★ ★ ★ ☆ ☆

  • kort efter jeg havde smagt Quetzalcoatl kom en ny udgave på markedet, med en lettere opdateret opskrift. Brygger, Frederik Hoppe siger om øllet: “Der er lidt flere estere (frugtaroma, red.) og mindre syre fra blodappelsinen”.

Timm Vladimirs Bryghus – Pale Alene I Verden

Pale Ale 5 % ABV

Strågul øl med en solid, hvid krone af skum. Humlearomatisk næse, der blander sig med en smule korn. De primære noter er malt, citrus, græs, grapeskal og en mild fersken. Kroppen er let og øllet er mildt karboneret, det, sammen med humlenoterne giver en meget drikkevenlig øl. Bitterheden er lidt under medium og eftersmagen kort, kun en let krydret fornemmelse er tilbage. En øl, der kalder på en tår mere. Den kan drikkes til det meste, men især lettere retter med lyst kød eller baseret på grønt.

★ ★ ★ ★ ☆ ☆

Så er det slut med påskebryg for denne gang. Jeg vil meget gerne høre, hvilken påskebryg der er Jeres favorit, så smid en kommentar længere nede på siden.

Læs eller genlæs de seneste påske- og forårsbryg anmeldelser her:

Danmarks bedste påskebryg part 1

Danmarks bedste påskebryg part 2

Danmarks bedste påskebryg part 3

You may also like

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.