Barley wine er øllets konge

af Kasper Mundt-Nielsen

Med Food&Drinks Ølpanel dykker vi ned i øllets pendant til vin, barley wine. En øltype, som bliver fejret landet over, når oktober bliver til november

Barley wine kommer i mange forskellige størrelser. Her et udpluk af de øl vi testede, da Ølpanelet var samlet på SKAAL.

Barley wine er en øltype, der har eksisteret i hundredvis af år, nogle vil endda påstå, at den kan spores helt tilbage til oldtidens Grækenland, men som en kommerciel ølstil er barley wine kun lidt over 100 år gammel.

– Samuel Rolleston udgav allerede i 1750 afhandlingen Oinos Krithinos, A Dissertation Concerning the Origin and Antiquity of Barley Wine. Og endnu længere tilbage i tiden skriver Xenophon (430-354 f.Kr.), som var studerende hos Sokrates, i skriftet Anabasis (opstigning på dansk), følgende om barley wine: Der var hvede, byg, bønner og bygvin i karet. Strå, nogle større og nogle mindre, blev placeret i. Når man er tørstig, putter man det (strået) i munden og suger. Hvis der ikke bliver hældt vand i, er det meget stærkt, men meget behageligt for den, der har vænnet sig til smagen, fortæller ølpanelets Claus Jacob Wordenskjold.

Det britiske bryggeri Bass & Co. Brewery lancerede den første kommercielle øl med stilartsbeskrivelsen barley wine i 1903. I England har de på det tidspunkt længe drukket øllet med styrke som vin og ofte sødme som portvin. Det er en fyldig øl med en markant sød profil og mange procenter. Efter verdenskrigene blev mange øltyper svagere i alkohol, mens barley wine tog til i intensitet og styrke, da den trods alt var billigere end både vin og portvin og derfor fungerede som et glimrende alternativ. Og det gør den også den dag i dag, hvor en barley wine starter på 8%, men ofte noget højere.

Overset ølstil

Hvis du ikke tidligere har stiftet bekendtskab med barley wine, er du næppe den eneste.

– Barley wine er ikke en populær ølstil og der sælges ikke mange fustager barley wine i løbet af året, fortæller Jens Ungstrup, Beer Ambassador hos ølbaren Skaal. Den manglende popularitet kan formentlig skyldes, at øllet indeholder både langt mere sødme og alkohol end de mest solgte øl. Men der er dog en spirende popularitet at spore hos øllet og en af årsagerne hertil er en fast årligt tilbagevendende begivenhed i november, døbt #BarleyWember af ølbloggerkollektivet Beerblogggers.dk. Ølpanelet har denne gang to gæsteanmeldere med i form af forfatter og international øldommer Carsten Berthelsen samt ølblogger og initiativtager til #BarleyWember, Simon Kirkegaard.

Ølpanelet bestod i denne omgang af (fra venstre) Carsten Berthelsen, Claus Jacob Wordenskjold, Kasper Mundt-Nielsen, Thomas Bennekov, Simon Kirkegaard og Brian Lindberg Hansen.

Barley wine eller Barleywine?

Der findes i dag to skoler af barley wine, efter at amerikanske Anchor Brewing Company introducerede de amerikanske ganer for den første barleywine med deres Old Foghorn Ale i 1975. Da etiketten til øllen skulle godkendes af de amerikanske myndigheder, brød de sig ikke om, at ordet ”wine” stod alene, da øllen således kunne forveksles med vin. Anchor Brewing Company prøvede i stedet at kalde øllet for en ”Barleywine style ale” og den blev godkendt. Derfor vil du i dag ofte, men ikke altid, kunne kende forskel på den amerikanske og engelske barley wine ved at skue på etiketten, men det er ikke kun på navnet, øllen adskiller sig fra den ene til den anden side af Atlanten. En barley wine er domineret af malt, og de store mængder malt betyder ofte en stor del restsødme, frugtnoter og vinøsitet. Det samme gør sig gældende i en amerikansk barleywine, hvor der dog som oftest tilsættes store mængder humle, som giver øllet en lang, humlebitter finish. Mens den engelske variant kan have en medium til kraftig bitter finish, vil den amerikanske stort set altid være markant til ekstrem bitter, men vær opmærksom på at den opfattede bitterhed kan maskeres af øllets sødme, hvorved der skabes den storslåede balance som en god barley wine kan være eksponent for ulig nogen anden øl.

#BarleyWember

I november måned har der på de sociale medier de seneste år været et fokus på barley wine blandt ølinfluencere og andre ølnydere. Det var en idé, Simon Kirkegaard fik:

– Jeg kunne knapt gro et skæg, så jeg følte mig udenfor med Movember, siger Simon Kirkegaard med et glimt i øjet. Han var faldet pladask for barley wine, blandt andet fordi den giver associationer til vinen og spiritussens verden, hvor han også slår sine folder.

– Ølstilen var nærmest glemt, og i hvert fald overset, og det ville vi i Beerbloggers.dk lave om på, så derfor lancerede vi hashtagget #BarleyWember, som flere og flere i ølbranchen har taget til sig. I november vil man kunne opleve flere barley wines på ølbarerne og i butikkerne, og så har vi også lavet en konkurrence, hvor vi har opfordret de danske bryggerier til at brygge en barley wine, og så kårer vi landets bedste, fortæller han.

Artiklen forsætter efter billedet

Jeg har også brygget en barley wine, og den kan du læse mere om her: Spybrew – Universal Ignorance – En Mundt-Nielsen barley wine

Hos Meny-kæden vil der i uge 44 og 45 være fokus på barley wine i samarbejde med Beerbloggers.dk.

– Vores 112 butikker markedsfører #BarleyWember og sætter stort fokus på barley wine, blandt andet food pairings, siger Brian Lindberg Hansen, der er ølmester i Wika Meny i Køge.

Barley wine flytter grænser

En af udfordringerne øllet har, er forbrugernes vilje til at betale for kvaliteten.

– Der har en barley wine som Thomas Hardy’s Ale været med til at flytte grænserne for, hvor meget vi vil betale for en øl, fortæller Claus Jacob Wordenskjold, der de seneste ti år har afholdt populære barley wine-smagninger og har set interessen for ølstilen bevæge sig, samtidig med at også stilen har udviklet sig.

– Thomas Hardy’s Ale og Strong Golden Barley Wine fra Samuel Smith var min vej ind i barley winens verden, fortæller Carsten Berthelsen og fortsætter:

– Men ligesom det meste øl har udviklet sig, har disse også ændret karakter over årene. Tidligere var de mere tørre, hvor de i dag er mere søde og vinøse.

Artiklen forsætter efter billedet

Britiske scones og britisk barley wine er ikke overraskende et herligt match.

Med i testen har vi to øl fra henholdsvis Fanø Bryghus og Kasper Brew Co., der begge går helt til grænsen, og også over for hvornår man kan kategorisere øllet som en barley wine. Det er to vældigt interessante og særdeles velsmagende øl, der er kommet til veje som samarbejdsbryg, som ofte er der hvor bryggerierne viser deres evner frem og giver en kant til øllet. Mens øllet i dag ikke vil opfattes som barley wine, kan det meget vel være en accepteret og udbredt stil inden for barley wine-kategorien inden for en årrække.

Barley Wine til maden

Barley Wine er en øl, man nyder efter middagen og gerne ved kaminen. En meditationsøl om man vil, mener Carsten Berthelsen. Men der er bestemt glimrende anvendelsesmuligheder for øllet, der ofte vil kunne erstatte et glas portvin til desserten, serveres til ostebordet og gerne et bord med fokus på blåskimmel, men også til salte, søde retter som glaseret og grillet gris. Tag og smag på øllets mængder af sødme og hvordan man oplever sukkeret, den friske eller oxiderede humle, alt efter om øllen er ung eller fra årgang og ikke mindst bitterheden. Ved netop at vælge en barley wine med alder, som for eksempel testens vinder fra Mikkeller, der har fire år på bagen, er oplevelsen af sødme, frugt, humle og bitterhed afdæmpet gevaldigt i forhold til for blot et år siden og øllen står i dag som en relativ let tilgængelig barley wine med anvendelsesmuligheder i både det salte og det søde køkken.

Barley Wine anmeldelser

Det Lille Bryggeri – The Old Forge

Barley Wine (50 cl) – 10% ABV

Honninggylden øl med let krydrede, spændende noter af hvid peber, pomerans og et hint af frugtige estere. Sødmefuld øl med masser af sukker, florale noter og en snert af stenfrugt, med en let syre og en kort udtørrende finish.

60 DKK

3,5/5

Ørbæk Bryggeri – Bygvin

White Barley Wine (75 cl) – 12% ABV

Gylden lys øl med et let svæv. Tør, vinøs aroma med noter af egetræ, vanilje og citrusfrugter. Fyldig og kompleks smagsprofil med en udtalt sødme, udtørrende tanniner fra det lyse, europæiske egetræ. Der er brugt både vingær og konventionel ølgær, som skaber en spændende øloplevelse, der især vil brillere til ostebordet eller en godt grillet kotelet.

99 DKK

3,5/5

Herslev – Rye Wine 2020

Rye Wine (33 cl) – 11% ABV

Uklar hasselnøddebrun øl og et let, luftigt skum med et rødligt skær. Noterne af rug bliver til rugbrød, med en fin syre i den tunge aromatiske næse med en snert af whisky. Store mængder humle, der giver en udtørrende effekt til den tunge, boozy øl. Fine krydrede noter, chokolade, whisky, peber, vanilje, brød og en behagelig sødme samt en fin balanceret bitterhed.  

75 DKK

3,5/5

Dragonfly – Back on Track

Barley Wine (44 cl) – 10% ABV

Mørk gylden øl med et rødligt skær. Let aroma præget af røde frugter, citrusfrugter og rørsukker. Der er godt med humle i øllet, som bliver fyldigt, frugtigt og sødt, og slutter langt og meget bittert og udtørrende. Meget øl for prisen.

30 DKK

2,5/5

Beer Here – Farligwine

Barley Wine (33 cl) – 11% ABV

Mørk, brunlig øl med en kraftig humlearoma. Der er peber, middelhavsurter og citrus i næsen, og øllet er fyldigt, men glider trods de store mængder humle, bitterhed og procenter ned som et godt glas vin. En særdeles farlig vin. Der er blommer i ung og frisk form, men også tørret og klistret form, som sammen med den krydrede humle og peberen gør en stor og kraftig øl med en vis sødme. Den er hverken elegant eller balanceret, men en fremragende amerikansk barleywine. 

42 DKK

4/5

Small Batch – Ja Det Er Helligpeder

Barley Wine (50 cl) – 11% ABV

Smuk rødbrun øl med et let hvidt skum. Krydrede noter, citrus og gode mængder sukker. Dejlige mængder fersken i øllet, æbler, labre larver og en lang, blød umamirig finish i den sødmefulde og let tilgængelige øl.   

35 DKK

3,5/5

Fur Bryghus – Fur Barley Wine

Barley Wine (50 cl) – 9,5% ABV

Klar, nøddebrun kulør med et rødt skær. Aromaen er vinøs og frugtig. Sødmefuld, let humlet øl med noter af blommer, brun farin og en let bitterhed. En tilgængelig øl, som også fungerer fint i køkkenet. Balanceret øl til den søde side. Herlig juleøl til en konfektskål, grillet, glaserede pork ribs eller en gravad laks med rævesauce.

35 DKK

4/5

Meantime Brewing Company – Thomas Hardy’s Ale 2018

Barley Wine (33 cl) – 13%

Nøddebrun øl med et par år på bagen. Kulsyren er minimal, men kroppen fyldig. Aromaen er blød og oxideret, med bløde humlenoter, farin og svesker. Smagen er mættet med tørret frugt, en snert af lakrids og mint, og en lang, maltet finish. 

79 DKK

4/5

To Øl – Mine Is Bigger Than Yours 2021

Barley Wine (37, 5 cl) – 15,5% ABV

Rødbrun øl med en hvinende sød næse med noter af bourbon, vanilje og sukker. Den sukkerholdige øl er sød, med en omgang blide bobler og masser af vanilje og sukker. Der er tørret frugt og stenfrugt at finde under sukkerlagen og eftersmagen er lang og ligeledes sødmefuld. Der skal serveres noget med syre op imod, hvis den ikke skal komplimentere en iskold vaniljeis.

70 DKK

3/5 

Fanø & Pleasanti Street – Promises Made

Barley Wine (50 cl) – 10,8% ABV

Mørk øl med en cremet, beige skumkrone. Noter af ristet malt, klare, grønne humler, brændt sukker og en sprittet kant. Fyldig øl, med en frisk karbonering, tobak, brændt sukker og malt, og en snert af citrus i den lange, bitre, humlede og brændte finish. En god stout, men næppe en barley wine, som den står lige nu. Men der er et flot lagringspotentiale i øllet.

85 DKK

4/5

Kasper Brew Co & Bryggeriet Umage – Joker & The Thief

Barley Wine/Stout (44 cl) – 12% ABV

Sort øl med en brunlig, lav krone. Øllet er en blanding af 50 procent stout og 50 procent barley wine. Næsen er vinøs som rødvin med svesker og kun en snert af syre. Øllets fyldige, ristede stout blander sig på fremragende vis med den vinøse barley wine. Men øllet er stoutdomineret, fyldt med ristede noter af malt, og den falder uden for Barley Wine-kategori.

85 DKK

4/5

Mikkeller – Nasty, Brutish and Malt TESTVINDER

Barley Wine (75 cl) – 12,1% ABV

Nøddebrun øl med et lækkert og højt, beige skum. En sødmefuld aroma med stikkelsbær, hvid peber, rosiner og appelsinskal. Fyldig øl med en behagelig kulsyre. Der er en krydret smag af gær sammen med rosinerne, bær og citrusfrugter. Flot afstemt og balanceret barley wine, som både er tilgængelig, men også har en interessant dybde for dem, der kræver mere af deres øl.

99 DKK

4,5/5

Priserne er indhentet i specialhandlen og er inklusive moms.

You may also like

1 kommenter

Fanø Bryghus ft. Pleasanti Street – Promises Made - Bare God Smag 9. november 2022 - 15:00

[…] af Kasper Mundt-Nielsen 9. november 2022 Skrevet af Kasper Mundt-Nielsen 9. november 2022 TweetShareSharePinPromises Made var også en del af Ølpanelets gennemgang af barley wine, som du finder her: Barley wine er øllets konge […]

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.