Superfreunde: ungt og hipt bryggeri fra Hamborg

af Kasper Mundt-Nielsen

Øllet er fremsendt uden beregning.

Tysk øl har alle øldrikkere en holdning til. Om det er den letdrikkelig øl til oktoberfesten, den sprøde og internationalt anerkendte pilsner, tilgangen til reinheitsgebot eller slet og ret de berømmede ølknejper: Tyskland rimer på god øl. Men tiden hvor man kiggede mod syd for traditionelle og klassiske ølstile – og intet andet – er forbi. Rundt om i hele landet dukker det ene nye craft bryggeri efter det andet op. En af de nye og frække drenge i klassen er Superfreunde, der hører hjemme i Hamborg.

Men helt frækt bliver det aldrig, da de tro mod de tyske traditioner brygger Helles, Altbier og Pilsner, men også IPA, IPL og Pale Ale kommer under kærlig behandling af de dygtige bryggere. Det er letdrikkeligt, velsmagende og med kant. Som mange andre unge og uafhængige bryggerier, får de brygget øllet udenbys. Det sker bl.a. på Brewdogs anlæg i Berlin, som briterne købte fra Stone tilbage i 2019. Men også danske To Øl i Svinninge lægger hus til Superfreundes øl.

For nuværende har bryggeriet seks øl i sortiment. Hvordan de smager, kan du finde lige herunder.

Superfreunde – Till Death

Altbier 5,5 % ABV

Lys brunlig øl med et højt offwhite skum, der bliver hængende længe over øllet, som dufter af dybt af maltet korn med en ristet kant, en smule af karamel og limeskal samt hasselnødder. Der er en let ristet og nøddet kant over den friske, men relativt fyldige altbier. Der er en smule tørret frugt, der danner parløb med maltbunden og nødderne. Medium bitter, udtørrende finish.

★★★☆☆☆

Superfreunde ft. To Øl – Tandem Thrills

Dryhopped Pilsner 4,8 % ABV

Den lyse øl står super skarpt i glasset, med en cremet hvid og luftig skumkrone. Det er en meget aromatisk pilsner med lime, appelsin, papaya og abrikos. Meget fyldig og frisk frugt. Kroppen er let og medium karboneret, men de ekspressive frugtnoter giver illusionen af fylde og en dejlig, frisk pilsner med smæk på. Fuld fart over humlen og en markant bitter finish. Men uden tvivl en øl, der glider meget, meget nemt ned. Jeg kunne snildt bælle en stribe Tandem Thrills i solen, men den kommer næppe til at skabe stor glæde ved den kommende tids juleborde.

★★★★☆☆

Superfreunde – Hell

Helles 5,2 % ABV

Klar, gylden med et cremet hvidt skum. Aromaen er præget af citrus, korn og en snert af hø. Sødmefuld helles med en god krop. Ikke megen humle dog. Klassisk, flot og tysk lager med en mid citrussmag. En højere bitterhed ville klæde balancen i øllet, men det er en meget let drikkelig og tilgængelig øl.

★★★☆☆☆

Superfreunde – Not Sorry

Pale Ale 5,4 % ABV

Gylden og hazy øl med en cremet hvis skumkrone. Den har en frisk duft af citrusfrugter, melon, æbler, grapefrugt og… champignoner. Frisk og citrusdreven øl. Sprød og læskende. Maltbunden smager af lyst franskbrød. Ikke megen bitterhed, men bare en rigtig bællebajer. Ikke en stor oplevelse, men den er vitterligt fin og især den friske sprødhed gør, at den glider godt ned og gerne i store mængder.

★★★☆☆☆

Brewdog vs Superfreunde – One More Minute

India Pale Lager 5,6 % ABV

Øllen er lys og relativt klar. Den ligner en ufiltreret pilsner. Den dufter også herligt af brød og citrusfrugter, men tilsat en portion tropiske stenfrugter og græs. Kroppen er fyldig for en lager og måske en kende let for en IPA. En god og gylden middel om man vil. Humlenoterne sværmer i periferien af smagsoplevelsen, som præges af malten, for at samle sig i en sødmefuld og bitter finish. Måske er IPL en meget passende beskrivelse, for det ér en bastard, som ikke vil sættes i bås. Den har ben solidt plantet i begge lejre, hvilket både er en styrke og en ulempe for øllen, der pirrer nysgerrigheden og byder på en interessant oplevelse. Men ultimativt, er det en usammenhængende oplevelse og ikke en særlig elegant repræsentation af hverken IPA eller Lager. Men det er vel heller ikke meningen med en IPL og hvem ved, måske bliver det en skønne dag en eftertragtet ølstil.

★★★☆☆☆

Superfreunde – Rookie

IPA 6 % ABV

Fremtrædende tropisk frugt, anført af klementiner og meloner emmer indbydende fra glasset, sammen med en snert af skunk, som nok var en smule mere fremtrædende, da øllet var ungt. Øllen var knap 2 måneder gammel da jeg smagte denne. Men den fremstår stadig frisk og indbydende. Intense og vedvarende citrusfrugter bærer smagen i den juicy øl, der ikke er videre bitter. Let krop, med smæk på humlen og drinkability. God IPA til varmere tider.

★★★★☆☆

You may also like

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.