Ølsmagning med Browar Pinta

af Kasper Mundt-Nielsen

Lørdag aften deltog jeg i en online ølsmagning med den danske importør The Eastern Craft og det polske bryggeri Browar Pinta. Det er ikke meget vi hører til craft beer fra Østeuropa, men efter at have stødt på både importør og et par spændende østeuropæiske øl, på en ølfestival tidligere på året, var forventningerne store.

Reklame: Jeg har deltaget gratis i smagningen, men som altid garanterer jeg, at anmeldelserne helt og holdent står for egen regning.

Mine egne erfaringer med Polen, er 5 dages ophold i Stettin, der, dengang for små 15 år siden ikke videre imponerede hverken ferie- eller ølpersonen i mig. Men siden den gang er, i hvert fald, både min ølhorisont og det polske craft marked blevet væsentlig udvidet. Om jeg ville sætte større pris på Stettin som ferieby, kan jeg ikke sige.

På Copenhagen Beer Festival, var et af mine højdepunkter besøget hos importøren af østeuropæisk mikrobryg, The Eastern Craft. Virksomheden specialiserer sig i det polske marked og har udviklet et spændende netværk af fremragende polske mikrobryggere. Herunder kan du se anmeldelsen af en fremragende DDH DIPA fra polske AleBrowar.

View this post on Instagram

Hjemvendt fra Copenhagen Beer Festival. Jeg er ikke tilfreds og jeg bræger løs på bloggen. Heldigvis fik jeg sådan en med hjem. . Alebrowar – New England DDH DIPA Centennial + Amarillo . DIPA 7 % ABV canned @ Copenhagen Beer Festival . Fra fadhanen og på en lånt dåse fra @theeasterncraft og direkte i svælget på yours truly. Fantastisk drikkevenlig DIPA, der formår at ramme den der tørre plet bagerst i ganen, der kun tilfredsstilles med outstanding humlejuice. Duften er tropisk, citrussy, urtet og jordet. Smagen er præget af citrusfrugter, grape, appelsin og citron, men her er også blomster, malt og urter. Karboneringen er lav, kroppen medium-minus til medium og eftersmagen er lang, tør og bitter. En smule hopburn, men det er bare lækkert og giver en krydret fornemmelse. Skøn DIPA, der holder hvad den lover: centennial og amarillo. . ★★★★★☆ . This beer was canned from tap, during a fair today. It is a remarkably drinkable DIPA – hop juice at its finest. The aroma is tropical, citrussy, herbal and earthy. The taste is citrusfruits: grape, orange and lemon, but also flowers, malt and herbs. Low carbonation, medium-minus to medium body and a long, dry and bitter finish. The Centennial and Amarillo is the stars of the brew, though they do give a slight hop burn in the end, but it is nice and spicy. . ★★★★★☆ . #alebrowar #newenglandddh #newengland #NEIPA #NEDIPA #DIPA #doubleipa #ipa #beer #beerreview #copenhagenbeerfestival #ølanmeldelse #øl #beerlover #craftbeer #poland #lebork #beerneerd #beergeek #valby #copenhagen #denmark #craftbeernerd

A post shared by Bare God Smag 🇩🇰🇬🇧 (@baregodsmag) on

Hvis den øl sætter standarden for polsk craft, skal jeg helt sikkert have meget mere polsk øl i mit liv. Så da Eastern Craft arrangerede en online ølsmagning med Browar Pinta, og de sendte en invitation min vej, blev jeg naturligvis nødt til at deltage.

Programmet for ølsmagningen bestod af seks øl, jeg endnu ikke havde haft fornøjelsen af. To sure, tre IPA’er og en enkelt dark lager.

Kwas uden mas – bare god smag

Vi startede med de sure, der begge gik under navnet Kwas, som på polsk betyder sur. Kwas er også en Østeuropæisk fermenteret drik på rugbrød, men de to skal ikke forveksles, fortæller folkene fra Browar Pinta.

Kwas øllene er en del af en serie, hvis oprindelse har et dansk islæt, da den første i serien Kwas Alfa, blev brygget i samarbejde med To Øl og baseret på en rug sour ale.

Kwas XY

XY er en brasiliansk Catharina Sour, en kettled-soured frugtøl, der først for relativt kort siden blev anerkendt som en øltype af BJCP (Beer Judge Certification Program). Det er en kettle sour hvedeøl, som er blevet tilføjet et godt skud tropisk frugt. En Berliner Weisse på steroider, om man vil.

XY holder 4,5 % ABV og har en dejlig aroma af passionsfrugt og laktose. Nærmest som en drikkeyoghurt. Samtidig har den en lidt sur duft af hamsterbur, der giver dybde til den ellers så fede frugt. Øllet har en frisk surhed og en bittert bid af grapefrugt, dejlig fyldig passionsfrugt, hvede og en lækker salt profil. Jeg kunne snildt se mig selv drikke XY på Copacabana eller en hip fortovscafé i Krakow.

★★★★☆☆

Kwas Gamma

Hindbærsour 5 % ABV

Hindbærrene i Gamma er virkelig i hovedrollen. I næsen fremstår den sur, frugtig og mælket. Jeg tog mig selv i at ærgre mig over, at hindbærbusken i haven endnu ikke er sprunget ud, men så kunne jeg jo heldigvis dykke ned i øllet i stedet. Den har en underliggende surhed, men den fremstår mere sød end sur. Skøn frugt og dejligt læskende. Meget let tilgængelig og en rigtig crowd-pleaser. Jeg tror, jeg kunne få min ikke-øldrikkende kone til at nyde den, men personligt så jeg gerne, at den fremstod mere sur.

★★★☆☆☆

Bryggeri fra 2011

Bryggeriet Browar Pinta har til huse i den sydligste del af Polen, knap 100 km sydvest fra Krakow. De var med fra dag et, dengang craft-revolutionen nåede Polen i 2011, hvor de lancerede den første kommercielle amerikansk inspirerede IPA, der, oversat, blev udgivet under navnet Attack of the Hops. Forholdet til kraftfuld humle, er bestemt ikke falmet siden da, men valget af øl og navn, vidner også om en lyst og iver til at eksperimentere med både nye og gamle, eller ligefrem oversete humle typer. Med de to hazy IPA’er den næste flight består af, kommer vi både rundt om Sabro, Vic Secret, Enigma, Motueka med flere.

Hazy Disco – Zagreb (collab: Zmajska Pivovara)

NEIPA 5,7 % ABV

HD:Z kilder og pirrer både næsebor og smagsløg med noter jeg er meget glad for i øjeblikket: mango! Derudover byder den på sød appelsin og noget, der kunne være en virkelig varm, overmoden og sød banan, og en underlæggende mælket kokos. Humlerne er Citra, Sabro, HBC-472 (en søster til Sabro) og Motueka (tidligere kendt som Belgian Saaz) og sammen med hvede og havre giver de denne, bløde, men fyldige, juicy IPA, der er let karamelliseret og humlefriskt krydret. Kompleks og interessant.

★★★★★☆

Hazy Disco – Saint Petersburg (collab: Bakunin)

DIPA NE 7 % ABV

En meget lys og flot hazy DIPA, med godt smæk på en creamet aroma, der dufter af peach melba yoghurt. Mig bekendt, er der ikke laktose i øllet, som er dobbelt tørhumlet med Citra, El Dorado, Vic Secret og Enigma, og brygget med hvedemalt og havre, men du kunne godt snyde mig. Der er fersken, grape, passionsfrugt, melon og ikke mindst ananas. Browar Pintas udsending sammenlignede en del af noterne med vinen Pinot Gris og det vil jeg give ham ret i – i hvert fald PG fra Alsace. Humlen giver en lidt pebret fornemmelse og de mange frugter giver en sødmefuld, rig og creamet DIPA med en markant bitter finish.

★★★★☆☆

Alsidigt bryggeri

Det snart 10 år gamle bryggeri, har mod på det meste og jeg finder det vældigt interessant, hvordan de eksperimenterer med humlen. Men bryggeriet er så meget mere end sours og hazy IPA. I løbet af bryggeriets unge historie, har de givet sig i kast med mere end 60 forskellige stilarter såsom: Imperial IPA, Sahti, Sticke Alt, Irish Red Ale, Imperial Witbier, Extra Special Bitter (ESB), Rauchbock, Grodziskie, American IPA, Weizenbock, Oatmeal Stout, Schwarzbier, Scottish Ale, Vienna Lager, Rauchbier, Pumpkin Ale, Rice IPA, Biere de Garde, Imperial Baltic Porter, New Zealand Lager og mange, mange flere stilarter.

I 2019 udgav de 59 nye øl, heraf flere i deres collab serie Hazy Disco.

IIPPAA

DIPA West Coast 8,1 % ABV

Fra østkysten til vestkysten. Browar Pinta viser med IIPPAA at de ikke bare mestrer haze, men i den grad også den klare, bitre West Coast IPA. Øllen glimrer ved sin umiddelbare enkelthed og sin flotte markante bitterhed. Aromaen er rig på citrus og en smule brød. Munden bliver godt vædet til med en karamelliseret malt, syre fra citrusfrugter og den fremragende og intense bitterhed. Humlerne er Simcoe, Citra, Columbus og Falconers Flight. Sidstnævnte er et såkaldt humleblend bestående af, blandt andet, Citra, Cascade, Centennial, Chinook, Cluster, Columbus og Crystal. Falconers Flight bidrager med en tropisk og floral profil, citrus og grape og en intens bitterhed. Den simple IPA er slet ikke så simpel endda.

★★★★★☆

I’m So Horny

Dark Lager 6,7 % ABV

Aftenen blev sluttet af med en øltype, der tager mig lidt ud fra min komfortzone. Ikke fordi jeg ikke nyder en dark lager, det er simpelthen bare sjældent, at jeg støder på en håndværksbrygget dark lager. En undergæret øl, der fremstår som den flotteste stout. I’m So Horny er tilsat kaffebønner fra Guatemala over to omgange og har en ristet og maltet aroma. Først opfattes den sød og lidt karamelliseret i munden, men så kommer den intense kraft, bitterhed og smag fra kaffen. En fantastisk måde at slutte aftenen af på.

★★★★★☆

Klik her for tips til hvordan du holder din egen private online ølsmagning.

Blev mine forventninger til polsk craft indfriet? Også i den grad! Trods de mange humletyper og de forskellige stilarter, finder man nogle røde tråde i øllene, der vidner om et bryghus med egen identitet og tro på deres kunnen. Jeg drikker med glæde øl fra Browar Pinta igen, men jeg skal helt sikkert også give mig i kast med andet polsk øl. Kender du noget fænomenalt polsk craft, så del gerne i kommentarfeltet herunder.

You may also like

1 kommenter

Browar Golem – Sigøjnerne fra Poznan – Bare God Smag 10. maj 2020 - 12:53

[…] For et par uger siden, stod den på et mindre scoop, da de havde stablet en smagning med en af polsk håndværksølsstamfædre Browar Pinta. Den smagning deltog jeg i, og du kan læse om oplevelsen her: Browar Pinta Smagning […]

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.