Kan ny Speedway Stout slå originalen af pinden?

af Kasper Mundt-Nielsen

Jeg har fået fingrene i en special edition af en af mine absolutte favorit imperial stouts, der er til at opdrive for menneske-penge. Nemlig Speedway Stout fra Alesmith. Nu er det ikke fordi jeg mener, at man nødvendigvis skal pille ved det perfekte, men det skal ikke afholde mig fra at smage på sagerne. Først en anmeldelse af originalen.

Alesmith – Speedway Stout

Imperial Stout 12 %

En kæmpemæssig stout, hvis næse byder på en enorm portion kaffe, ristet mørk malt, lidt chokolade og mørke bær som blommer, der næsten er på vej over i svesken. I munden har du en særdeles kraftig mørk chokolade, malt og tung fylde, men øllet er trods sine 12 % stadig let drikkelig, behagelig og blød. Speedway Stout er med andre ord smooth as Ole Olsens læderdragt. Den er ristet, intens, aromatisk og kraftfuld, men vidunderlig balanceret. Jeg er begejstret for den bløde oplevelse, der rundes af med en vedvarende chokoladebitter finish. Perfekt til en god bøf, der stadig siger muh, men som har en godt grillet overflade. En benchmark for imperial stouts.

★★★★★★

Der er altså meget at leve op til i denne special release, der er brygget med espresso og madagascar vanilje. Det lyder egentlig meget tilforladeligt. Ikke sandt?

Alesmith – Speedway Stout with Espresso and Madagascar Vanilla

Imperial Stout 12 %

Det lyst brune skum står højt og længe, og øllet er særdeles indbydende med sin flotte kontrast mellem den kulsorte øl og det cremede skum. I næsen fanger jeg først noter af mælkechokolade og først herefter kaffen, der er ristet mildt. Lette mørke bær og vanilje fanges sekundært og cedar tertiært. Smagsprofilen er kompleks og måske endda en smule rodet. Men det samler sig hurtigt. Vaniljen fremstår krydret, kaffen bitter og intens, og bærerne både frugtsøde og en anelse surt. Tilsæt her de 12 % alkohol og opfattelse af både smag og mundfylde har svært ved at finde et fast holdepunkt og jeg savner den eminente balance fra grundøllen. Men det er ikke en dårlig øl. Overhovedet ikke. Jeg føler bare, at man har taget noget smukt, unikt og måske endda perfekt, og ikke helt lykkedes at bevare den glød og charme, der gør Speedway Stout til Speedway Stout. Alesmith kan søge inspiration i Double Black Mash serien fra Amager Bryghus, der formår at bevare øllets sjæl og nerve, selvom de eksperimenterer.

★★★★☆☆

You may also like

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X