Kæmpe guide til årets julebryg 2020 – del 4

af Kasper Mundt-Nielsen
12 julebryg er på menuen i dag. 15 venter næste søndag.

3. søndag i advent, men 4. afsnit i Bare God Smags juleguide til julebryg. Denne gang smager vi på 12 danske julebryg fra hele landet. Øllene er blevet skænket til Bare God Smag af Bryggeriforeningen, mod anmeldelser af en eller flere af øllene. Jeg har besluttet mig for at anmelde rub og stub, 64 bliver det til, hvorfor i får både de fantastiske og mindre fantastiske oplevelser.

Jeg vil gerne understrege, at jeg har forsøgt at være så objektiv som mulig i min beskrivelse af øllet, men scoren er naturligvis så subjektiv som det kan blive. I vil bemærke, at jeg ofte bruger karakteren 3 ud af 6, hvilket bestemt ikke skal lade jer afskrække – specielt ikke, hvis i bryder jer om de karakteristika, jeg mener øllet har. Scoren 3 ud af 6 giver udtryk for, at vi har med en helt OK øl, som jeg ikke nødvendigvis selv vil gå ud og købe igen, men som jeg nyder med glæde, hvis den bliver serveret for mig.

Har i ikke set mine tidligere anmeldelser, er der link til intet mindre end 37 forskellige danske julebryg, fordelt over de sidste tre søndage nederst på siden.

Anmeldelserne er denne søndag delt op i tre flights af fire, hvor jeg kigger, dufter og smager mig igennem øllet, og giver dem en score fra et til seks, efter denne karakterskala:

★ ★ ★ ★ ★ ★ : Outstanding smag og tildeles stemplet ”Bare God Smag”

★ ★ ★ ★ ★ ☆ : Fremragende smag

★ ★ ★ ★ ☆ ☆ : God smag og godt køb

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ : OK smag

★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ : Pris og kvalitet hænger ikke sammen

★ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ : Bestemt ikke god smag!

Husk, at langt de fleste julebryg har det bedst af at blive serveret noget varmere end køleskabskolde. De fleste øl i denne smagning bør serveres ved minimum 8 grader og gerne ved 10.

Hustruens arvenisse byder velkommen til 4. del af årets julebryg test med tre mørke ales og en enkelt strågul bock.

Skands – Irma Julebryg

Belgisk Ale 7,2 % ABV

Mørk brun og med et lifligt beige skum. Dufter sødt af rosiner, malt og brun farin. Behagelig, blød krop med god del sødme, frisk- og bitterhed. Smagen er mest præget af kandis, rosiner og svesker, men også en smule peber dukker op. Hvis din juleøl godt må have dybde, sødme og en smule frugt er Irma Julebryg et fint valg – jeg anbefaler dog, at man er to om at dele den, da den ikke blot er sød, men også tung på alkoholen.

★★★★☆☆

FUR – Christmas Ale 2020

Belgian Strong Dark Ale 9,4 % ABV

Fantastisk, stor og flot skumkrone på en rødgylden øl. En smule anonym i næsen, hvor det jeg primært fanger brændt sukker, en smule brød og en snert af citrus. Kroppen er meget fyldig og sukkeret fornemmes straks, i den også syreholdige smag. Citrussmagen bliver lidt for dominerende i kampen mod sukkeret, hvilket gør, at den også ret bitre øl, fremstår ubalanceret. Men det til trods, er der noget besnærende over øllet, der i den grad vinder ved at blive serveret til noget spiseligt.

★★★☆☆☆

Thisted Bryghus – Skt. Gertrud

Bock – 7,9 % ABV

Strågul og klar bock, med et lifligt lyst skum. Sødmefuld, kornet, maltet aroma. Den cremede og olierede krop fremstår bastant, og man bombarderes med honning og søde, overmodne, kogte æbler. Jeg savner humle og en smule bitterhed, men alkoholen bliver alligevel holdt flot i hævd.

★★★☆☆☆

Eventyr Bryg – Grantræet

Ale 6,9 % ABV

Mørk og brun ale, med et højt, let brunligt skum. Meget sødlig maltet næse. Sukker, udblødet brød og en smule karamel. God mundfølelse med en bred julepalette af appelsin, stjerneanis og sød konfekt. Den er generelt meget sød, og selv en bitter finish har svært ved at tøjle sødmen. Det er ærgerligt, at den fremstår så ubalanceret, for krydderierne er på sin vis tiltalende. Jeg skal bestemt ikke afvise, at en juleglad nisse med en sød tand finder den tiltalende, men jeg finder den voldsom.

★★☆☆☆☆

Dette flight byder på en alkoholfri øl, og det er bestemt ikke her, jeg har mine ekspertise. Jeg stod heldigvis tilbage med en rigtig god oplevelse, hvilket er mere end jeg kan sige med Willemoes Jul 2020. Et bryghus jeg har et langt og kært forhold til, men dette års udgave er en ommer.

Braunstein – Santa Lost In Space

Julebryg 6 % ABV

Strågul og let-uklar med en solid hvid skumkrone. Aromaen er humlet og frugtig på en tung maltet og franskbrødsagtig bund. Clementiner og ananas skiller sig især ud. Kroppen er olieret, fyldig og humlekrydret. Den er let urtet og maltprofilen er klar. Humlen virker allerede lidt træt og citrusfrugterne popper ikke som forventet. Det står lidt uklart hvilken type øl det er, men det gør ikke så meget. Jeg skal ikke have den igen.

★★☆☆☆☆

Ørbæk – Julebock

Julebock 6 % ABV

Ravrød kulør og lavt, solidt, hvidt skum. Julebocken dufter af karamelmalt og en snert af salt. Saltkaramel er jeg tilbøjelig til at kalde det. Mediumfyldig krop, med en varmende sødme og et syrligt element. Masser af julekrydderier i form af nelliker, peber og kardemomme, og hvad formentlig er appelsin, men som smager mere af citron. Eftersmagen er meget kort og bitterheden lav.

★★★☆☆☆

Svaneke – Don’t Worry

Alkoholfri Juleale 0,5 % ABV

Mahognibrun og et fast, beige skum. Dufter af udvandet brød, melasse og kold te. Relativ fyldig krop for en alkoholfri øl og en spændende og særpræget smagsprofil af bitter og sur kold kaffe, chokolade, karamel og citrusfrugter. Absolut en af de bedre alkoholfri øl jeg har smagt og så giver den fin mening som en juleøl. Smagen er heldigvis længder bedre end duften.

★★★☆☆☆

Willemoes – Jul 2020

Belgian Dubbel 6,5 % ABV

Nøddebrun øl med et højt hvidt skum, med et brunligt skær. Dufter og såvel smager af skarp appelsin, mynte og hostesaft. Jeg smagte fra 8 grader til cirka 14 og kan stadig ikke anbefale den. Bitterheden er intens hele vejen igennem og smagen af skarp appelsin og hostesaft følger ligeledes med gennem hele oplevelsen.

★☆☆☆☆☆

Vi slutter søndagens test af, med et rigtigt stærkt felt. Nørrebros Julebryg har en stor stjerne hos mange, Viborg har styr på deres barleywines, Møns brygkvaliteter er stadig stigende og jeg glæder mig til at følge dem den kommende tid, og så selvfølgelig Fanø Bryghus, hvis to portere bliver svære at toppe, som årets bedste julebryg. Anmeldelsen af udgaven, der ikke er fadlagret, kan findes i sidste uges test.

Nørrebro Bryghus – Nørrebros Julebryg

Dark Ale 7 % ABV

Nøddebrun øl, med en fast beige skumkrone. Dufter af brød og ingefær. Der er masser af jul over Nørrebros Julebryg og for min skyld kunne de godt have skruet ned for nellikerne, men humlen er frisk og krydret, ingefæren tilpas og bitterheden på et godt medium leje. Øllen fremstår trods en umiddelbar sødme tør i sin finish. Hvis man du er til nelliker, er det et sikkert og godt køb – men det er jeg ikke.

★★★☆☆☆

Viborg Bryghus – Jultorvet

Barleywine 9,7 % ABV

Lysbrun hasselnød og en høj skumkrone. Vinøs duft, sød malt, karamel og tørrede svesker. Blød krop med en let prikken fra kulsyren. Søde svesker, kandis, en snert af lakrids og en høj bitterhed, der spiller godt sammen med sødmen. Som det ofte er med barleywine, er den et fremragende match til ostebordet og denne er bestemt ingen undtagelse. Glimrende.

★★★★☆☆

Fanø Bryghus – Imperial Barrel-Aged Jule Porter

Imperial BA Spiced Porter 10,3 % ABV

Sort, klistret øl med et forsvindende lille hasselnøddefarvet skum. Aromaen er ligeledes tung og klistret, med karamelliserede og ristede maltnoter, krydret og tørt fadpræg og en snert af vaniljekrans og ikke mindst whisky. Rimelig kraftig karbonering, når man ser den ellers rolige, fede krop i glasset. Kulsyren bryder sødmen og de ristede noter, der leder tankerne hen på de store skibsreb, nede fra havnen, og giver et uventet, men velkomment spil i øllet. Denne øl har virkelig meget at byde på, fra sødmefuld, og dog skarp whisky, til vanilje, egetræ og anis. Markant bitterhed, men det skal den være, for at tøjle dette bæst af en porter. Fremragende, intet mindre.

★★★★★★

Bryghuset Møn – Jydelejets Julebryg

Belgisk Ale 6 % ABV

Kastanjebrun med et letbrunt og cremet skum. Sødmefuld aroma, med en stjerneanis, der lugter lidt af medicinskab, krydderier og tørret frugt. Fyldig og sød krop, med en mild sveske og anis, på en let ristet maltet bund. Bitterheden er ikke udpræget og juleøllet glider dejligt ned. Mod tidligere anbefalinger, bør denne drikkes kold.

★★★★☆☆

Det var alt for denne gang. Husk at klik ind på hjemmesiden på næste søndag, hvor vi slutter af med intet mindre end 15 julebryg – hvem ved, måske er der en øl, der kan vippe Fanø Bryghus af pinden som årets julebryg-konger.

Se de tidligere anmeldelser herunder:

You may also like

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.