Kæmpe guide til årets julebryg 2020 – del 3

af Kasper Mundt-Nielsen

Så blev det anden søndag i advent og tid til endnu en dag i julebryggets tegn. Bryggeriforeningen har sendt mig en hulens masse julebryg, så jeg hver søndag ind til jul kan servicere jer med dugfriske anmeldelser af en række af landets bedste julebryg.

Var i ikke med de sidste to søndage, kan i finde anmeldelserne herunder. Med de 12 vi kommer igennem i dag, er der altså 37 danske julebryg at kigge nærmere på, her inden du skal ud og handle ind til eftermiddagens julehygge.

Anmeldelserne er denne søndag delt op i tre flights af fire, hvor jeg kigger, dufter og smager mig igennem øllet, og giver dem en score fra et til seks, efter denne karakterskala:

★ ★ ★ ★ ★ ★ : Outstanding smag og tildeles stemplet ”Bare God Smag”

★ ★ ★ ★ ★ ☆ : Fremragende smag

★ ★ ★ ★ ☆ ☆ : God smag og godt køb

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ : OK smag

★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ : Pris og kvalitet hænger ikke sammen

★ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ : Bestemt ikke god smag!

Husk, at langt de fleste julebryg har det bedst af at blive serveret noget varmere end køleskabskolde. Ingen i denne smagning bør serveres under 8 grader og de øl, der har rundet de seks procent alkohol, må i denne ombæring meget gerne serveres ved 10 grader.

Flight 1 involverer to øl fra samme bryggeri, hvilket ikke var min intention, men da Braunstein har været flinke at levere en række ud til smagningen, er det uundgåeligt. Det drejer sig om dåsen til venstre “Cry Out Sante” og den smukke flaske to fra højre “Julestjerne”.

Braunstein – Cry Out Santa

Red Ale 6,5 % ABV

Øllet har en ravrød kulør og en off white luftig skumkrone. Overvejende malt i næsen efterfulgt af en blanding af søde og sure bær. Fyldig krop, men den maltede og let karamelliserede væske glider let og elegant over tungen. Den er svagt sød og maltprofilen er centrum i øloplevelsen. Eftersmagen er mild, med en svagt bitter og let krydret finish.

★★★☆☆☆

Small Batch – Christmas Ale

Belgian Strong Ale 7,3 % ABV

Rødbrun øl med et gyldent skum, der hurtigt viger bort. Duften af belgisk gær og brun farin lægger sig som en sødmefuld dyne over øllet. Kroppen er let, og krydret med kanel og kardemomme. Midt på paletten mærker man alkoholen og noget af den saft, kraft og tørret frugt, der ville have pyntet forrest i øllet.

★★☆☆☆☆

Braunstein – Julestjerne

Belgisk Ale 7,5 % ABV

Meget mørk brun og hazy øl med et lys-brunligt skum. Markant sødmefuld duft af fennikel og anis. Smagen af fennikel og anis er så gennemtrængende, at der ikke er meget andet at sige. Den formår at gemme den høje alkoholprocent bag den sødmefulde og krydrede lakridssmag.

★☆☆☆☆☆

Det Lille Bryggeri – Juleporter

Porter 7,8 % ABV

Sort øl og et mørkt, brunt og perlende skum. Man fornemmer straks, at hele julekryddderihylden har været i brug. Nelliker, kardemomme og ingefær præger næsen. Øllet er friskt karboneret og krydderierne er fremtrædende, i denne fyldige og alkoholrige øl. Der er en kraftig pebersmag, der omkranser smagen af julekager. Sørg for at give den noget varme, så man får alle nuancerne med.

★★★★☆☆

Flight 2 er det mest interessante flight, blandt de første tre søndage med julebryg. Albanis Jubilæumsbryg er måske hverken revolutionerende eller skelsættende, men der er meget øl for en 20’er. Fanø Bryghus’ Imperial Jule Porter er ind til videre den bedste julebryg i smagningen. I næste uge har jeg en fadlagret udgave med, som potentielt kan overgå denne.

Braw – Actually, ”Die Hard” Is A Christmas Movie

Double IPA – 7,5

Strågul, hazy og en stor, hvid og bastant skumkrone præger den kraftigt aromatiske Double India Pale Ale. En skøn duft af tropeskov vælter over glassets kant, her er både citrusfrugter, passionsfrugt og stenfrugter. Kroppen er fyldig og præget af store mængder humle, på en solid maltet bund, der smager en smule af brød. En tyk tropejuice og modsat sidste års udgave holder den de tropiske noter bedre. Bitterheden er medium, sødmen tilpas og humlen er frisk, men koblingen til jul kan jeg ikke finde.

★★★★☆☆

Albani – Jubilæums Julebryg

Dobbelt Julebock 7,5 % ABV

Lys, gylden bock med en stor, tyk skumkrone. En duft, først og fremmest præget af karamel og vanilje, og selvfølgelig en god gang malt. Kroppen er blød, rund og mediumfyldig. Den prikker af vanilje og humle, varmer med alkohol og bløder ud med toffifee. Malten er ikke så markant, som ventet i en dobbeltbock, men bitterheden er dejlig blød og rigtig god value for money her.

★★★☆☆☆

Fanø Bryghus – Imperial Jule Porter

Imperial Spiced Porter 9,8 % ABV

Her har vi en øl, der simpelthen er mørkere end natten, med et indbydende mokkabrunt skum. Tung, kaffe- og vaniljepræget aroma, med en smule chokolade, karamel og kanel herunder. Kroppen er mediumfyldig, creamet og olieret. Den klistrer lidt og efterlader rigelige mængder kaffe i svælget – og det er lækkert, hvis jeg selv skal sige det. Julen er der, i form af kanel, men en kanel, der aldrig bliver overvældende. Den er helt tilpas krydret og bitterheden måske lidt under hvad jeg forventede, men det gør den kun lettere tilgængelig. Pas på de høje procenter, men lad dig ikke skræmme, for hvis man er til mørk øl, skal man ikke snyde sig selv for Imperial Jule Porter fra Fanø Bryghus.

★★★★★☆

Herslev Bryghus – Økologisk Juleøl

Red Ale 6 % ABV

Flot rød kulør og et mælkehvidt, tykt skum. Næsen er maltet og med et snert af bitter og olieret appelsinskal. En perlende frisk karbonering sikrer den mediumfyldige og maltede krop en friskhed, der kan skabe modspil til julens fedmefyldte menuer. Appelsinskallen giver den røde øl en let frugtig og krydret profil og sætter streg under et solidt, bittert bid. Der er saft og kraft i den friske øl fra Herslev.

★★★☆☆☆

En blandet landhandel af hæderlig øl, de fleste vil kunne lide. Carstens Jul fra Grauballe skiller sig ud fra mængden med store armbevægelser i form af cognac egetræspiller, der giver en markant smag. Sammen med de høje procenter, kan den virke voldsom. Men server den ved cirka 9 grader og lad den gerne stå og dampe lidt af til den runder de 10 grader, så venter en behagelig øloplevelse over en længere periode.

Svaneke – Mørk Guld Jul

Stærk Pilsner – 5,7 % ABV   

Mørk,uklar og et flot højt skum. Den dufter af malt, appelsin og karamel – forestil dig en classic med et prej af appelsin. I munden er der lidt for meget flødekaramel og lidt for lidt velvære. Malten og citrussen fra appelsinen hænger også længe ved, men det bliver bare bittert og kedeligt.

★★☆☆☆☆

Skands – Noël Blond

Belgian Blonde 6,5 % ABV

Gylden, med et rødligt skær. Høj, lys og fed skumkrone. Sødlig aroma fra tørrede abrikoser, honning og belgisk gær. Fed og fyldig krop, og en skøn oplevelse i munden. Nöel Blond fremstår let krydret, mild sødme og en lang, blød banan finish. Den samlede oplevelse er en anelse bastant og kan med fordel deles over et ostebord eller til noget lyst kød.

★★★☆☆☆  

Viborg Bryghus – Jule Bocken

Bock 7,3 % ABV

Man er ikke i tvivl om, at det er en bock, der kommer i glasset. Smuk, rødbrun kulør og et solidt hvidt skum. Malten styrer slagets gang – et slag, der også involverer, karamel, nelliker og en mild duft af citrus. Kroppen er fyldig, karboneringen frisk og smagen emmer af jul. Lakrids, nelliker, karamel og ikke mindst malt. Bitterheden er lav og sødmen har det klare overtal.

★★★☆☆☆

Grauballe Bryghus – Carstens Jul

Strong Ale 7,8 % ABV

Nøddebrun øl med et knækket hvidt skum. Den dufter af malt, brun farin og egetræ fra de cognacpiller øllen har fået lov til at hygge sig med. Blød og fyldig. Godt med sødme, karamel og en snert af vanilje, danner parløb med en markant smag af egetræ, underspillede krydderier og tørrede, søde æbler.   

★★★★☆☆   

You may also like

1 kommenter

Kæmpe guide til årets julebryg 2020 – del 4 - Bare God Smag 29. juli 2022 - 14:44

[…] forrige post […]

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.