Kæmpe dansk påskebrygtest part 1

af Kasper Mundt-Nielsen

Reklame – øllene er modtaget som anmeldereksemplarer. Mestendels af øllene er også anmeldt i magasinet Food&Drink

Knapt synes julen overstået, før der kommer påskebryg på hylderne i de danske butikker. Ganske som i julen, hvor jeg forsøgte at guide jer rundt blandt julens øl: Kæmpe julebrygtest, vil jeg tage jer med forbi en række danske påske- eller forårsøl. Øllene vil være fordelt over både store og små producenter, og et forsigtigt bud er, at jeg kommer til at anmelde 30 forskellige øl i løbet af den nærmeste fremtid.

Øllene i denne uges test har jeg modtaget i forbindelse med en øltest til Food&Drink og jeg har en stribe øl stående, som jeg netop har fået leveret af Bryggeriforeningen. Desværre vil der generelt være færre påske- og sæsonøl på markedet i år, da bryggerierne, kloge af skade, har nedjusteret produktionen efter usikkerheden om hvornår landet kan åbne igen.

Øllene er anmeldt efter nedenstående skala og jeg vil gerne understrege, at jeg har forsøgt at være så objektiv som mulig i min beskrivelse af øllet, men scoren er naturligvis så subjektiv som det kan blive. I vil bemærke, at jeg ofte bruger karakteren 3 ud af 6, hvilket bestemt ikke skal lade jer afskrække – specielt ikke, hvis i bryder jer om de karakteristika, jeg mener øllet har. Scoren 3 ud af 6 giver udtryk for, at vi har med en helt OK øl, som jeg ikke nødvendigvis selv vil gå ud og købe igen, men som jeg nyder med glæde, hvis den bliver serveret for mig.

★ ★ ★ ★ ★ ★ : Outstanding smag og tildeles stemplet ”Bare God Smag”

★ ★ ★ ★ ★ ☆ : Fremragende smag

★ ★ ★ ★ ☆ ☆ : God smag og godt køb

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ : OK smag

★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ : Pris og kvalitet hænger ikke sammen

★ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ : Bestemt ikke god smag!

Ugly Duck Brewing – La Fronterra

Grisette 5,5% ABV, 33 cl

Strågul øl med en cremet hvid skumkrone. Humlet, grøn aroma. Citrusfrugt og en mild duft af skunk – et produkt af tørhumlingen. Noter af vildgær (brett) og strå, der minder lidt om en våd kostald. Øllen er fyldig, frisk carboneret og funky. Den er let sur, med en smag af citrus, hø og en krydret humle. Går godt til retter, hvor brød spiller en rolle. Smørrebrød og ost er oplagte bud. Men her er også masser af bitter humle, og et andet bud kunne være en god rustik sandwich med skinke eller kylling – eventuelt paneret.

★★★★☆☆

FUR Bryghus – FUR Påskebryg

English Strong Ale 7,7% ABV, 50 cl

En ravgylden øl med en rig duft af karameller, urter og en underliggende mørk, tørret frugt. Kroppen er fyldig og øllen sødmefuld. Smagen er præget af karamelmalten, brød, florale noter og bitter, grøn humle. Den vil gå godt til grillet kød, som for eksempel lam. Humleprofilen vil komplimentere rosmarin og timian. 

★★★★☆☆

Ask – Paaskeurt

Ale 5,2% ABV, 50 cl

Med sin ravkulør og høje, faste æggehvideskum står øllet flot i glasset. Aromaen er præget af noter af brød og brændenælder samt en mild hyldeblomst. En frugtig og medium-fyldig krop afrundes af hyldeblomstsaften, den urtede og krydrede brændenælde, noter af citrus samt den dybe sødmefulde, brødagtige malt. Slutter bittert. Server til rustikke retter, kød og grøntfyldte tærter og mørkt brød.

★★★☆☆☆

Ålbæk Håndbryggeri – Ål-Bock

Helles Bock 7,2% ABV, 50 cl

Ravfarvet bock med et højt og fast skum med et offwhite skær. Duften er sødmefuld og rig på maltens brød, korn og sukkernoter. Kroppen er medium-fyldig og man mødes af en markant karamelsmag. Ål-Bock har en udpræget sødmefuld karakter, der passer godt til mormorretter som for eksempel glaseret skinke med stuvet grønlangkål. Der er en let krydret humle og en medium bitterhed i øllets finish.

★★★☆☆☆

Det Lille Bryggeri – Påskebryg

Strong Ale 8,2% ABV, 50 cl

Kobberrød og mørk ale med cremet hvid skumkrone. Liflig, krydret og sødmefuld aroma. Dufter af malt, brød, karamel, gær og anis. Fyldig, dyb og nuanceret øl, der spiller med musklerne. God varme fra alkoholen og smagen af malt, karamel, gær, tørret frugt og peber giver en spændende øl, der gerne skal tøjles af en fyldig kødret eller en aromatisk skimmelost.

★★★★☆☆

Ørbæk – Fynsk Påske

New England IPA 5,8% ABV, 50 cl

Gylden og uklar øl med et mælkehvidt skum. Kraftig aroma af hyldeblomst, citrusfrugter, malt, en smule karamel og blomstrende noter. Øllen er læskende og juicy, og med en blød og behagelig mundfølelse. Smagen er drevet af hyldeblomsten og citrus på en solid og velsmagende bund af malt. Bitterheden er lav, hvilket gør øllen mere alsidig. Den kan sagtens gå til en ret med lyst kød og grønt, men det sjove bud er en krydret ceviche.

★★★★☆☆

Krenkerup – Forår

Dark Lager 6% ABV, 50 cl

Rubinrød øl og et lyst skum med en beige tint. En blød maltet aroma, der minder om friskhøstet korn og brød. Der er en let citrus at spore blandt nødder, frugt og urter. Kroppen er let, hvor malt og karamel er de primære smage, men der er god dybde og man fornemmer aromaens noter i smagen også. Bitterheden er mild, og øllen er som skabt til det klassiske danske frokostbord.

★★★★☆☆

Thisted Bryghus – Easter Bock

Dobbeltbock 7,4% ABV, 50 cl

Mørk, rødbrun øl med en høj offwhite skumkrone. Sødmefuld maltet og krydret humlet næse. Noter af brød, hvide blomster og røde æbler. Rund og medium-fyldig krop med en sød karamelliseret maltprofil, blid kulsyre, en snert af citrus og tørrede frugter. Bitterheden er mild og generelt er Easter Bock en smooth oplevelse, der går godt til salte og fede retter. Røget skinke, burgere og sågar vildt går godt til dobbeltbocken.

★★★★☆☆

Svaneke – Påskefrokost

Saison IPA 6,5% ABV, 75 cl

Påskefrokost er en gylden øl med et højt og fast hvidt skum. Den dufter af nelliker, gær, citrus og appelsin og en grøn, krydret humle. Rigeligt med fylde og igen nelliker og et snert af syre, der lader øllen falde i kategorien af saison-øl, men med en frugtig, krydret og bitter humleprofil, der tager dig tilbage til IPA’en. Gærprofilen minder mere om den klassiske belgiske profil end vildgær, hvilket giver en behagelig rundhed og frugt i øllet. Den er frisk, har et godt bid og en markant karakter, der gør, at den skiller sig ud på frokostbordet. Den bitre humle passer godt til asiatiske og krydrede retter, men tilføjelsen af nelliker, citrusfrugter og den karakteristiske gær gør den oplagt til mellemøstligt inspirerede retter.

★★★☆☆☆

Svaneke – Påskebryg

Amber Lager 5,5 % ABV

Med en ravfaret kulør og en lyst beige, fast og cremet skum, fremstår Påskebryg flot i glasset. Duften er præget af en maltet karamel, lette bær og citrus. Øllen er blød og maltprofilen står meget klart i øllet. En perlende kulsyre bryder den søde smag af flødekaramel, der går igen i øllet. Mild bitterhed og generelt en let tilgængelig, klassisk påskebryg.

★★★☆☆☆

Skulle nogle danske bryggerier ønske at deltage i de kommende ugers påske- og forårsbrygsmagning, er i velkommen til at tage kontakt på kontakt@baregodsmag.dk

You may also like

4 kommentarer

Danmarks bedste påskebryg – part 2 - Bare God Smag 28. februar 2021 - 16:45

[…] Det er svært at forestille sig et påskebord uden en god, dansk påskebryg – eller en forårsbryg, hvis man vil ramme lidt bredere. Jeg tager dig igennem en stribe danske påske- og forårsbryg i den nærmeste fremtid og dette er del 2 ud af 4. Find første sæt her: Kæmpe dansk påskebryg test part 1 […]

Svar
Danmarks bedste påskebryg – part 3 - Bare God Smag 5. marts 2021 - 14:36

[…] Danmarks bedste påskebryg part 1 […]

Svar
Danmarks bedste påskebryg – part 4 - Bare God Smag 14. marts 2021 - 16:22

[…] Danmarks bedste påskebryg part 1 […]

Svar
De fem bedste danske påskebryg - Bare God Smag 16. marts 2021 - 19:07

[…] Danmarks bedste påskebryg part 1 […]

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.