Julebryg 2021 – part 1

af Kasper Mundt-Nielsen

Så er det tid til Bare God Smags årlige test af julebryg. Denne gang med en lille julegave, fra mig til dig.

Indeholder betalt indhold. En stor del af øllet er sponseret af Bryggeriforeningen.

Alle, der drikker øl, har et forhold til juleøllet. For nogle, er J-dag et af årets festlige højdepunkter, når hvor Tuborgs lakrids-guldøl skal hældes i svælget, for andre er frigivelsen af årets julebryg en markering af en tid, hvor der er plads til fordybelse. For bryggerierne er det en tid, hvor der nærmest er frit lejde i forhold til tilsætninger i øllet, hvilket giver spændende muligheder for forbrugerne at dykke ned i nye smagsoplevelser. Smagsoplevelser, der ikke nødvendigvis altid passer til julens mad, men dog som ofte med elementer, der giver god mening til de klassiske, fede, danske retter der serveres i december. 

Og eksperimenteret bliver der fra bryggeriernes side, hvilket resulterer i et hav af øl. Sidste år nåede vi op på minimum 402 danske julebryg i handlen. Så mange skal jeg ikke smage i år, men ikke desto mindre har jeg for min egen sundheds skyld valgt at dele testene i fire dele. Den første har i her og de resterende kommer de tre kommende lørdage.

Øllene er anmeldt efter nedenstående skala og jeg vil gerne understrege, at jeg har forsøgt at være så objektiv som mulig i min beskrivelse af øllet, men scoren er naturligvis så subjektiv som det kan blive. I vil bemærke, at jeg ofte bruger karakteren 3 ud af 6, hvilket bestemt ikke skal lade jer afskrække – specielt ikke, hvis i bryder jer om de karakteristika, jeg mener øllet har. Scoren 3 ud af 6 giver udtryk for, at vi har med en helt OK øl, som jeg ikke nødvendigvis selv vil gå ud og købe igen, men som jeg nyder med glæde, hvis den bliver serveret for mig.

★ ★ ★ ★ ★ ★ : Outstanding smag og tildeles stemplet ”Bare God Smag”

★ ★ ★ ★ ★ ☆ : Fremragende smag

★ ★ ★ ★ ☆ ☆ : God smag og godt køb

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ : OK smag

★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ : Ikke min smag.

★ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ : Bestemt ikke god smag!

Priser er ikke oplyst i denne anmeldelse, men med et indgående kendskab til markedet, vover jeg pelsen og påstår, at jeg godt kan vurdere om pris og kvalitet hænger sammen.

Ørbæk Bryggeri – Juleporter

Porter 8 % ABV

Der lægger sig en høj, beige skumkrone på den kulsorte øl, der har en rig og krydret aroma. Juleporteren lover dadler, og der finder man også i næsen, der er sødmefuld og mildt ristet. Dufter man efter, finder man også ingefæren, peber og kaffe. Kroppen er fyldig og der er en fin balance mellem den fyldige frugt og ret så krydrede ingefær, let bitre kaffe og lakridsrod. Der er massere af sødme og i mindre grad bitterhed, og man får lyst til at dykke ned i øllets frugt og de krydrede noter. Potent og man skal værdsætte ingefær, for at nyde øllet.

★★★☆☆☆

Bryghuset Møn – Jydelejets Julebryg

Winter Ale 6 % ABV

Kastanjebrun uden et nævneværdigt skum. Sødmefuld aroma, med en stjerneanis, der lugter lidt af medicinskab, krydderier og tørret frugt. Fyldig og sød krop, med en mild sveske og anis, på en let ristet maltet bund. Kun svagt bitter.

★★☆☆☆☆

Mikkeller – Santa’s Hoppy Helpers

IPA 6 % ABV

Ravgylden med et højt og vedvarende off white skum. Indtagende næse af fyldig malt og gode mængder citrus. Der er ikke sparet på humle eller bitterhed i denne old school IPA. Grapefrugt, lime, gran – en smule karamel og en lang, bitter finish.

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆

Det Lille Bryggeri – Juleporter

Spiced Porter 7,4 % ABV 

Kulsort øl med et nøddebrunt skum. Man fornemmer kun svagt porterens ristede malt, da aromaen er en stor julekage bestående af kanel, nelliker, kardemomme og ingefær. Den fyldige og krydrede aroma går igen i den fede krop, hvor en udpræget sødme er godt balanceret af en moderat bitterhed. En tung øl med kant. En krydret julekage.

★★★★☆☆

Herslev Bryghus – Økologisk Juleøl

Red Ale 6 % ABV

Flot rød kulør og et mælkehvidt, tykt skum. Næsen er maltet og med et snert af bitter og olieret appelsinskal. En perlende frisk karbonering sikrer den mediumfyldige og maltede krop en friskhed, der kan skabe modspil til julens fedmefyldte menuer. Appelsinskallen giver den røde øl en let frugtig og krydret profil og sætter streg under et solidt, bittert bid. Der er saft og kraft i den friske øl fra Herslev.

★★★☆☆☆

Danevang – Ølligtrekonger

Winter Ale 7 % ABV

Kastaniebrun øl med en cremet, lysebrun skumkrone. En duft af korn, malt og appelsin, blander sig med noter af chokolade og peber. Den mediumfyldige krop er rig på chokolade og malt, mens appelsinen runder øllet af i en bitter finish.

★★★☆☆☆

Fur – Julefrokost

Ale 2,7 % ABV

Ravgylden øl med en tæt offwhite skumkrone og en kraftfuld sødlig karamel- og smørduft, hvor der bagved gemmer sig en fin og mild duft af citrusfrugter. Der er også en duft af sort te og andre florale elementer. Kroppen er fyldig og man fornemmer en hvis restsukker blandt smagen af sort te, malt og en grøn og mildt krydret humle. Man kan køre på et par af dem.

★★☆☆☆☆

Julegaven

I år har jeg – Bare God Smag – allieret mig med Anders, der står bag Facebook gruppen Det Daglige Øl. Hver dag vil du på din foretrukne SoMe kanal kunne følge med i vores julekalender, hvor vi – du gætter det aldrig – smager på julebryg. Undervejs vil det være muligt at vinde lidt lækkert øl, så jeg anbefaler at kigge med. Første afsnit får du serveret lige her:

You may also like

3 kommentarer

Julebryg test 2021 – part 2 4. december 2021 - 08:13

[…] Julebryg 2021 – part 1 TweetShareSharePin 0 kommenter 0 FacebookTwitterPinterestEmail […]

Svar
Julebryg test 2021 – part 3 11. december 2021 - 08:49

[…] til part 1 og 2 finder du ved at klikke her: Julebryg test 2021 part 1 og Julebryg test 2021 part […]

Svar
Julebryg test 2021 – part 4 18. december 2021 - 08:32

[…] til dette års tests, part 1, 2 og 3 finder du ved at klikke her: Julebryg test 2021 part 1 – Julebryg test 2021 part 2 – Julebryg test 2021 part […]

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.