James Bonds yndlingschampagne

af Kasper Mundt-Nielsen

Jeg elsker en god flaske champagne og jeg har også en stor kærlighed til James Bond, så da jeg blev inviteret til at smage den nyeste vintage af James Bonds yndlingsbobler, takkede jeg selvfølgelig ja!

Boillinger La Grande Année er netop blevet frigivet på det internationale marked. Læs med, når jeg smager på champagnen.

Bollinger har en lang historie med den champagneglade spion/levemand. Sean Connery skulle have sin martini shaken, not stirred. Han drikker også gerne Château Mouton Rotschild ’47 og Dom Perignon, men i Live and Let Die fra 1973 bestiller Roger Moore en let kølet flaske Bollinger til hans hotelværelse på den fiktive caribiske ø, San Monique. Det var første gang vi støder på Bollinger og mens han ikke rigtigt får tid til at drikke den; der skal udryddes en giftslange med en hjemmelavet flammekaster, så må han have været ret begejstret for den, for på nær tre film (The Man With The Golden Gun, The Spy Who Loved Me og For Your Eyes Only), har champagnen sidenhen været en fast bestanddel den efterhånden ret lange liste af James Bond film.

Det bedste er kun godt nok til James Bond, men heldigvis er der også en serie af champagner, der er til at komme i nærheden af, for os andre, der ikke har fået udstedt en blankocheck af den britiske regering. Inden smagningens højdepunkt, La Grand Année 2012, bliver smagsløgene tunet med først en Special Cuvée, disgorged i 2018, der er husets non-vintage, entry-level champagne og dernæst en rosé.

Bollinger Special Cuvée

60 % pinot noir, 25 % chardonnay og 14 % meunier. Mere end 85 % af druerne stammer fra Grand- og Premier Cru marker. Special Cuvée har en flot gylden kulør, med små fine, blide bobler. Næsen er yderst aromatisk, med grønne æbler, ristede æbler og en generel røget og toastet profil. Smagen og strukturen i champagnen er rund, med pærer, æbler, hvide blomster og brød. Den er til den tunge side og har et bittert touch og en frisk syre. Fremragende champagne til prisen.

295,00 v/6 flasker hos Philipson Wine.

★★★★★☆

Bollinger Rosé

Enhver champagne, har sin lyserøde partner. Sådan føles det i hvert fald i dag, hvor rosé tydeligvis er kommet for at blive. Bollinger var hurtigt med på bølgen og har efterhånden, fået et rigtigt godt tag om stilarten. Hvor deres tidlige iterationer var mere Ribena end champagne, er der nu anderledes og fremragende struktur i vinen. 62 % pinot noir, 24 % chardonnay, 14 % meunier. 5-6 % rødvin tilsat blended, for at skabe champagnens karakter. Kuløren er lys bronze og næsen har masser af røde bær og et snert af røg. Frisk og syreholdig krop, med blide bobler lig Special Cuvée, bløde lækre kirsebær og rødt kød.

395,00 v/6 flasker hos Philipson Wine.

★★★★☆☆

La Grande Année med alder, og i særdeleshed 1996 er en fremragende oplevelse. Den er tung, men blid. Bagt blomme, men tør. Bløde, sarte bobler, men besnærende syre. Simpelthen fremragende.

Kun det bedste er godt nok

I løbet af årene indtager James Bond nærmest hvad som helst, så længe der er alkohol involveret, men champagnen har han visse krav til. Han bestiller i de fleste tilfælde Bollingers topserie R.D (Recently Disgorged), men i Goldeneye, som sjovt nok også er den første James Bond film jeg ser – og som straks skaber en lille fanboy i mig – har han en flaske La Grande Année 1988 i sin indbyggede champagnekøler, i hans fjernstyrede Aston Martin DB5. At det så også er her, Heineken bliver introduceret, må så være beviset for, at manden nok har forstand på champagne, men øl er ikke en af britens stærke sider. Det er frigivelsen af La Grande Année 2012, der er formålet med arrangementet og så snart den lyksalige væske rammer glasset, forstår man nemt, at den dødbringende og velklædte agent, har et godt øje til champagnehuset fra 1829.

Bollinger La Grand Année 2012

2012 var en årgang med relativt lavt udbytte på pinot noir, der er den primære drue i alle husets champagner, men til gengæld var kvaliteten på høsten fremragende. 2012 er et blend på 35 % pinot noir og 45 % chardonnay. Champagnen har en flot lys og gylden kulør, og en rig, grøn aroma. Man bliver beriget med en skøn, frisk mynte og citrus i næsen, men samtidig er den dyb og creamet. Paletten er kompleks og man fornemmer en fremragende struktur i vinen. Friske perlende bobler. Fed, cremet og ristet honningkage, fersken og hvide blomster. Hvis jeg havde en firmakonto, der ikke stillede spørgsmål til forbrug og ”license to drink champagne every day” kunne La Grande Année 2012 sagtens være blandt de champagner, der skulle berige min kælder. Der kan sagtens være en god oplevelse i champagnen om 10 år, men som den står nu, vil jeg bestemt ikke tøve med at nyde den. Særdeles fremragende. Bare god smag.

795,00 v/6 flasker hos Philipson Wine. Fås også i magnum til 1695,00 v/3 flasker.

★★★★★★

No Time to Die

Hvis du som jeg har svært ved at vente, til næste Bond film får præmiere til april, har du formentlig hørt Billie Eilish’s tema No Time To Die, men hvis du så også ligesom jeg er faldet pladask for den unge sangerindes sarte røst, tåler den helt sikkert et genhør:

You may also like

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.