Hemmelig ølbrygning med Spybrew

af Kasper Mundt-Nielsen

Jens Lynge Larsen fra Spybrew i Hvidovre havde inviteret Bare God Smag med ind i det allerhelligste, hvor vi fik os en god snak om øl og bryggeteknik, alt imens vi bryggede en mere eller mindre hemmelig øl.

Tidlig morgen, et hemmeligt sted i Hvidovre. Vi har license to brew

Jens Lynge Larsen er en garvet håndbrygger, der i 2014 tog skridtet og blev professionel brygger. Den gang og ind til 2020 foregik brygningen i kælderen, gerne flankeret af hans svenske ven Stefan Holmén, der har fået den flotte titel som Operations Manager, trods hans bopæl i Sverige. I praksis og især under corona, er det Jens, der står for den daglige drift af bryggeriet. Han har inviteret undertegnede til en dag med bryg, sludder, sladder og grillpølser.

Der går 63 kilo malt til dagens bryg.

Spybrew er verdenskendt i Hvidovre og har et godt, og velrenommeret navn i den danske bryggeriindustri. Men faktisk er bryggeriet en lille og hemmelig organisation, hvis netværk i løbet af årene er blevet særdeles imponerende. Med en operation på blot 200 liter er det begrænset hvor mange øl, der kan sendes rundt i landet, men ikke desto mindre er det lykkedes Spybrew at etablere sig som værende mere end et lokalt bryggeri, til at have en base på flere prominente ølbarer i København, der bl.a. tæller Skaal, Fermentoren og Café Langebro.

Jer, der kender Spybrew fra steder såsom Danske Ølentusiasters Ølfestival i København har også ved selvsyn på fadølshanerne kunne se mange interessante navne, der har brygget øl – de såkaldte collabs – med den tidligere officer fra forsvaret.

Skribenten sættes til det tunge arbejde, det er at sørge for at malten ikke klumper, så vi kan få det optimale udbytte ud af de store mængder malt.

Spybrew er nu vokset ud af kælderen, og især en begivenhed viste, at det snart var på tide at tage skridtet videre.

“Da Santa’s Frosty Nuts (Spybrews julebryg, red.) var med i Natholdets Julekalender, blev Spybrew pludselig landskendt”, fortæller Jens Lynge Larsen over en kop morgenkaffe, inden vi skal gøre klar til dagens brygning.

Mens corona rasede i 2020, flyttede Jens fra kælderen i hans private bolig til nye lokaler på Arnold Nielsens Boulevard i Hvidovre. Med nul efterspørgsel på Spybrew øl fra udskænkningsstedernes side, blev nedetiden brugt på en totalrenovering af det gamle værksted og resultatet blev et lyst lokale, hvor bryggeren har muligheder for større armbevægelser og samtidig invitere ind i en slyngelstue med fadølsanlæg, bænkesæt og masser af spion- og mandehørm.

Til sommer og når coronarestriktionerne løftes, vil der desuden blive inviteret til fredags- og lørdagshygge udenfor i solen, hvor der vil blive serveret øl fra hanerne og hotdogs fra Spybrews pølsevogn. Det er ikke nok med ammunitionskasser, Velo Solex, James Bond artefakter og selve det faktum, at man er bryggeriejer. En mand i sin bedste alder skal selvfølgelig også have en pølsevogn.

Maltbasen består af Cara Aroma, Oris Matter og Pilsner Malt.

Anlægget er det samme, som det, der stod i kælderen i privaten, hvilket betyder, at der bliver brygget 200 liter øl af gangen. Der er dog mulighed for at have flere gæringstanke igang, hvorfor produktionen er skaleret op siden flytningen. Hvilket også er nødvendigt, da alle øllene, trods en total nedlukning af restaurations- og barmiljø, simpelthen bliver revet af hylderne.

“Det sker, at jeg må lukke tidligt, når jeg har åbent for flaskesalg fredag og lørdag, hvilket ærgrer mig. Det er ikke rart, hvis kunderne går forgæves”, forklarer han.

Kunder er der altså masser af. De kommer især fra lokalområdet, men eksempelvis Santa’s Frosty Nuts har han været nødt til at sende til ølinteresserede fra hele landet. 

Derfor er det også naturligt, at anlægget snart skal opgraderes fra 200 liter til 1000. Hvornår det sker, kan han endnu ikke løfte sløret for.

Vi sigter efter en EBC (European Brewing Convention, som er en europæiske skala for øllets farve) på cirka 37. Øllen bliver brun, med et rødligt skær. Her influeret af solen, men smukt ser det ud.

Spybrews ølreportoire er bredt og dækker alle de gængse øltyper. Stilen er mere klassisk end moderne og jeg mistænker Jens for at brygge øl han gerne selv vil drikke, fremfor hvad masserne efterlyser. Hvilket hans salgstal taget i betragtning virker fornuftigt. Det betyder, at IPA’en i fast sortiment Codename Mol er en tør West Coast IPA, den populære frokostøl Red Alert er en amerikansk amber ale, med fokus et klokkeklart fokus på maltprofilen og drikkevenlighed, og så fremdeles. Men der er også plads til de mere vovede øl og en af storsælgerne er en ale med habanero og så er der den famøse røgøl, Codename Light (røget Helles Lager), der sikrede Spybrew en flot omtale i det amerikanske medie Forbes, der endelig i 2020 kunne konkludere, at andre lande end USA laver craft øl: Danish Nanobrewery Spybrew Proves Craft Beer Is A Global Phenomenon

Jeg fandt aldrig ud af, hvilke knapper der åbnede hemmelige døre og hvilke hvilke, der sender missiler mod fjenden.

Derudover, er der også alle de øl, der er lavet i samarbejde med branchefolk og gode venner. Før jeg besøgte Spybrew havde han for kort tid siden haft besøg af Dry & Bitter, hvor de i samarbejde bryggede en hazy IPA og et par dage efter, stod den på en Brown Ale i samarbejde med People Like Us. 

“I ølbranchen er vi mange med nære tilknytninger. Vi hjælper hinanden på kryds og tværs”, fortæller Jens, der i løbet af dagen fortæller mange anekdoter og små historier, om hvordan han hjalp med at fragte urt fra Warpigs til Baghaven, så Ehren Schmidt kunne få det smidt det på diverse fade, da ingen havde tænkt over, at bilen skulle have hængertræk for at trække en trailer. Eller hvordan Christian Skovdal Andersen fra Beer Here har fungeret som en mentor i mange henseender. Og så var der historien om… Jens bliver lige nødt til at tage telefonen:

“Det er Marco, der ringer”. 

Det viser sig at være TV2 journalist og ankermand Marco Houlind, der ringer, da han er ved at skulle tvangskarbonere en øl og godt kunne bruge vejledning fra en erfaren brygger. Marco er ved at starte et ølprojekt op ved navn Anchorman Brewing.

“Nu kan jeg give noget af den viden videre, som jeg har fået serveret fra folk som Christian Skovdal Andersen, Mike Murphy og mange andre.”

Humlerne der bliver tilsat dagens øl er Columbus og East Kent Golding

Mike Murphy, som bryggede for Gourmet Bryggeriet, den gang det stadig var gourmet og som i dag er chefbrygger hos norske Lervig boede faktisk hos Jens i halvandet år, før han fik job på Lervig Aktiebryggeri.

“Forestil dig, at have en kapacitet som Mike Murphy gående, mens du roder med hjemmebryggeri”, ler Jens, der trods en beskeden brygkapacitet har et etableret og respekteret navn i branchen, både for hans kollegialitet, men også i form af hans virke for Det Fri Øl, der kæmper for at holde bryghusene fri fra mastodonternes klør. 

Lige straks skal vi tilsætte en ordentlig omgang gær fra White Labs. Den går meget passende under navnet 007.

Da vi inden brygdagen taler om hvilken øl vi skal brygge, falder snakken på Mike Murphy, hans tid som logerende i Hvidovre og hans Barley Brew, fra tiden på Gourmet Bryggeriet. Valget falder altså på en Barley Wine, men med et godt pift Spybrew, Bare God Smag, muscavadosukker og Maris Otter. En klassisk britisk Barley Wine med sødme, fylde og en markant bitterhed.

Øllets OG (original gravity) er på 1096 og vi lander, hvis alt går som planen med en øl, der holder i omegnen af 9,2 % ABV

Tak til Jens og Spybrew for at invitere inden for og lade mig få hænderne – bogstaveligt talt – i gryderne. Øllen bliver tappet på flaske om en gang i efteråret.

Du kan finde Spybrew på Arnold Nielsens Boulevard 71, 2650 Hvidovre, Facebook & Instagram

You may also like

1 kommenter

Spybrew – Universal Ignorance – En Mundt-Nielsen barley wine 29. oktober 2022 - 11:19

[…] Jeg har igen haft fornøjelsen af at brygge en udgave af øllets konge, barley wine, med Spybrew, og hvordan sådan en brygdag løber an kan du læse mere om lige her: Hemmelig ølbrygning med Spybrew […]

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.