Man er ikke ligefrem et unikt snefnug, hvis man nyder en øl til sin frokost. Trods en stigende interesse for eksempelvis vin, er øl stadig danskernes favorit til frokostbordet. Men når en af landets mest højtråbende ølbloggere går sammen med et i den grad belgofilt, dansk bryggeri om at skabe en serie af frokostøl, er der en dybere mening med galskaben.
Reklame: Jeg har modtaget øllene som anmeldereksemplarer.

Altså, hvad sker der lige for ølbranchen? Sådan forestiller jeg mig Simon Kirkegaard, aka Hopdaddy, udbryde minimum en gang dagligt. For jer, der følger med på hans instagramprofil, så hersker der ingen tvivl, Simon er sin egen og han er ikke bange for at kalde en spade for en spade.
Nogle gange kalder han også en skovl for en spade.
Hans åbenmundede ærlighed skal tolkes som en udpræget kærlighed til både dansk øl og gastronomi, og som han siger, så er det sgu svært at sætte en Tripple IPA til en gang smørrebrød.
Og det vil jeg give ham ret i. Så, når han også siger, at frokostøllen er kommet for at blive, er det naturligvis også korrekt. Men i hvilket format?
Jeg tror umiddelbart Simon og jeg er ret enige i, at en Carlsberg eller Turborg fungerer fint som en tørstslukker, men det er ikke meget, de bidrager med til gastronomien. Og på den anden side, er meget af det ekstremøl, der fylder blandt ølnørderne i dag ikke ligefrem velegnet til frokokstbordet. Så jo, det er måske lidt nemt sagt, at frokostøl er kommet for at blive, men der er i den grad plads til frokostegnede øl udover de sædvanlige lagerøl, der pryder de fleste menukort landet over.
Som den fandenivoldske unge mand Simon er, er det selvfølgelig ikke godt nok at tage til takke, med de sikre klassikere, så han han får naturligvis bare brygget sine egne frokostøl, så de matcher hans temperament og til hjælp hertil, har han søgt mod Solrød bryggeriet Hoppe.Beer. Læs mere om Hoppe.Beer og hvordan brygger Frederik Hoppe oplevede coronaudfordringen her.
Et samarbejde mellem brygger og blogger bleven serie af tre øl, bygget på samme grundøl. Vi har med en mild saison, på en base af rug at gøre, tilsat forskellige smagsgivere og vi dykker ned i dem herunder.
Men nu er det jo frokostøl og jeg har i den forbindelse kreeret et par lækre stykker smørrebrød.
Til Chochese, der er tørhumlet med Idaho 7 og Amarillo har jeg søgt inspiration hos Charlottes Køkken, hvor hun har kreeret en lækker ørredsalat. Den har jeg piftet en smule op med blandt andet et sprødt element af friterede, dehydrerede kantareller. Har du også en appelsin liggende, så kunne jeg forestille mig en tynd skive kunne løfte stykket til nye højder.

Dansk ørredsalat med æg og lynfriterede kantareller
Ingredienser
- 80 gram Ørred
- 1 tsk Citronsaft
- 1 tsk Dijonsennep
- 3 spsk Mayonnaise
- Salt
- Peber
- 2 Æg
- 1 spsk Dehydrerede kantaraller
Sådan gør du
- Kog æggene til blommen er fast. Mos herefter blommerne med citronsaft og dijonsennep. Del ørreden i stykker efter hvor rustrik salaten ønskes og vend stykkerne med mayonnaise i blommemosen. Skær herefter æggehviden i små stykker og vend dem i ørredsalaten. Smag til med citron, salt og peber. Friter de dehydrerede kantareller i cirka 5 sekunder.Server salaten på mørkt brød med fedt eller smør og pynt med de friterede kantareller og sæsonens grønne urter.
Hoppe.Beer – Cochese
Rug-saison tørhumlet med Idaho 7 og Amarillo
5 % ABV
Flot, gylden øl med et meget entusiastisk skum. Det kommer vi tilbage til. Lette frugt- og citrusnoter i næsen, blandet med en smule malt. Mediumfyldig øl med en let funk: syrlig hø og gær. Funken får følgeskab af sprøde humlenoter, som citrus, appelsin og fersken. Alt sammen på en rugbund, der ikke forstyrrer, men giver behagelig mundfylde og samler øllet. Bitter finish. Den normalt læskende saison er mere kraftfuld og det klæder den virkelig, at blive serveret til mad. Skønt mix af stilarter. Den tidligere omtalte entusiastiske skum tyder på en fejl på øllet, som heldigvis på ingen måde komme til udtryk i smag og aroma. Dog skal du ikke bare knappe øllen op og stille den fra dig. Den skal skænkes straks.
★★★☆☆☆
Hvad med noget roastbeef?
Til Bunny, der er smagsat med indisk tellicherry peber har jeg søgt inspiration hos en af smørrebrødets største personligheder, Jytte Støvlbæk. Jytte har haft en finger med på smørrebrødssedlen på steder som Restaurant Schønnemann og Ervin Lauterbachs Lumskebuksen. Jytte var også min første prøveklud som spirende madskribent, så der er ikke noget at sige til, at jeg søger hendes klassiske smørrebrød, der alligevel skæver til de moderne teknikker. Jytte laver et fantastisk stykke med roastbeef og en himmelsk trøffelcreme. Havde jeg også lige en trøffel liggende, skulle den naturligvis også have haft en ordentlig omgang.

Roastbeef med trøffelmayonnaise
Ingredienser
- 4 skiver Roastbeef
- 1 Kartoffel
- 1 spsk Mayonnaise
- 2 Cornichoner
- 1 tsk Krydderurter
- 1 tsk trøffelolie
Sådan gør du
- Rør trøffelolie i mayonnaisen og skær cornichoner i små stykker. Skær kartoflen i tynde skiver på et mandolinjern og friter dem med en smule salt, til de er sprøde. Anret roastbeefen så den dækker brødet og garner med trøffelmayonnaise, cornichoner, sæsonens krydderurter, gerne estragon og de friterede kartofler.
Hoppe.Beer – Bunny
Rug-saison smagsat med indisk tellicherry peber 5 % ABV
Øllet har en ravkulør og et fint, hvidt og luftigt skum. Næsen er præget af peberen, der udover sin krydrethed også har en frugtig fylde. Røde peberfrugter og kun en anelse funk fornemmes under krydderierne. Kroppen er fyldig og øllet er karboneret frisk. Bunny opleves rund og frugtig, med kun svage sure toner. Krydderierne kommer snigende, men bliver aldrig stærkt. Finishen fremstår mildt bitter, mildt krydret, som hvid peber og så ellers lang og rund. Her kommer både rug og smagsgiver virkelig til sin ret.
★★★★★☆
Bobby er nydt uden mad, og det kan den også sagtens. Skulle jeg sætte et stykke hertil, ville jeg have lavet et stykke med kylling på en bund af en mild karry salat og rucula.
Hoppe.Beer – Bobby
Rug-saison smagsat med argentinsk mate te 5 % ABV
Bobby var det man kalder en hanbajer, så hav lige et øje på det. Kuløren er mørkt rav med et brunt skær. I næsen er der citrus og en dyb, kompleks frugtig aroma, der må stamme fra den trendy mate te. Jeg vil anbefale undlade at søge på det, for så er alle jeres reklamer på Facebook og google orienteret om mate. Mate er en grøn te, der af smarte typer drikkes med metalsugerør og smager stærkt, urtet og bittert. Teudtrækket smages tydeligt i den mediumfyldige øl, med de fine små, perlende bobler. Saisonens funk er underspillet og øllet bliver i stedet urtet og bittert. Øllen er saftig og nærmest juicy. Sammen med de grønne krydderurter er der en fyldig smag af rørsukker, som yder et godt modspil til den naturligt bitre øl.
★★★★☆☆
Er i ligesom jeg glade for smørrebrød har jeg netop udgivet et helt magasin, der sætter fokus på smørrebrødet. Du kan blandt andet læse, hvad Carsten Berthelsen sætter til sin smørrebrød. Læs det gratis her: Food&Drink.