Hvilken øl går godt til et stykke med kryddersild? Svaret kan ikke gives definitivt; der er flere gode valg. Artiklen er en del af serien “Ølpanelet” i fagmagasinet Food&Drink.
Det er muligt at finde facitlister i lærebøgerne over, hvad der passer til æg, rejer, oksekød, sild, diverse oste og så videre. Men smørrebrødet, både de moderne og de klassiske, er langt mere end blot proteinet. Et godt stykke skal gerne rumme alle elementerne i smagshjulet: sød, sur, salt, bitter og umami, og det opnås i form af helt klassiske ingredienser, såsom især det vigtige rugbrød, men også syltede rødbeder, rå løg, karse og så videre, mens det moderne smørrebrød bidrager med nærmest alt, hvad det moderne danske køkken byder på, som blandt andet estragonmayonnaise, bagt hvidløg eller ristede boghvedekerner.
Kort sagt er det ikke nødvendigvis lige at finde den rette øl til smørrebrødet.
Konklusionen er …
I ølpanelet satte vi en rimelig klassisk smørrebrødsmenu op med æg og rejer, kryddersild, oksetyndsteg og en leverpostej, efterfulgt af en skimmelost til desserten. De klassiske stykker var moderne udført af Aamanns Deli og øllet plukket ud fra devisen om, hvad der burde virke ud fra de gamle lærebøgers visdom. Hvad vi har valgt og hvordan det fungerede, kan du læse herunder, men konklusionen er allerede klar: der findes ikke et definitivt svar på de bedste pairring; der er flere gode valg. Fremragende øl kan fremstå sårbart overfor de enkelte tilsætninger, mens andre kan løftes til nye højder, når harmonien finder vej til frokostbordet.
Lets get ready to rumble!

Hoegaarden – Wit Blache
Wit (75 cl) – 4,9% ABV
Strågul, uklar belgisk wit med en lys skumkrone. En duft af citrus, banan og brød emmer sødt i næsen. Kroppen er let og aromaen akkompagneres af noter af appelsinskal og koriander. Mild bitter finish.
Til æg og rejer træder korianderen frem, hvor især karsen og rejerne harmonerer godt med krydderiet. Den efterlader en sød fornemmelse i munden, da den ikke renser paletten for estragonmayonnaisen.
35 DKK
3,5/5 øllet
4/5 pairring
Brasserie Dupont – Saison Dupont
Saison (33 cl) – 6,5% ABV
Orangegylden saison med en krydret, sødmefuld næse. Der er en let toastet fornemmelse, sammen med krydderier, appelsinskal og hø. Fine champagnelignende bobler frisker den sødmefulde øl op. Rig på hø i smagen, der nok starter sødt, men slutter knastørt. Saisonen fremhæver rugbrødets egenskaber, når den sættes til æg og rejer. Den overdøver rejerne, men der er ellers en god balance mellem rettens elementer. Renser paletten godt.
28 DKK
4/5 øllet
4,5/5 pairring

Amager Bryghus – Pink Farts & Unicorns
Dryhopped India Pale Lager (33 cl) – 4,6% ABV
Strågul, hazy øl med en cremet skumkrone. Øllet er kraftigt humlet og byder på masser af tropiske noter. Tykke noter af stenfrugter, meloner, citrus og ananas. Humlen går igen i øllet, der fremstår fyldigt og eksotisk, men slutter maltet, ren og tilnærmelsesvis sprød samt bitter. Humlebitterheden får især silden og boghvedekernene til at poppe. Det er en stor oplevelse.
20 DKK
3,5/5 øllet
4/5 pairring
Brasserie d’Orval – Orval [VINDER BEDSTE ØL]
Trappist Ale (33 cl) – 6,2% ABV
En kulør som mørkt rav og en høj, hvid skumkrone. Dufter af æbler, hø, gær, karamel og en tiltagende brett. Fyldig, friskt karboneret øl med noter af æbler, citrus. En god balance mellem søde og sure elementer. Til silden skærer den godt igennem, fremhæver fisken og især kapersen og det er her, hvor øl og smørrebrød når nye højder. Fremragende.
35 DKK
4,5/5 øllet
5/5 pairring

Svaneke – Mørk Guld
Münchner Dunkel (50 cl) – 5,7% ABV
Ravgylden, tilnærmelsesvis nøddebrun øl med en kridhvid krone af skum. Malt, nødder, karamel, en snert af tørret græs samt diacetyl. En maltet øl med god karamelfylde, med lækre hasselnødder, som fremhæves, når man drikker den til oksetyndstegen. Slutter let og bittert. Øllet komplimenterer serveringen, men har det svært ved at stå op imod den store mængde umami, kødet byder på.
25 DKK
3/5 øllet
3/5 pairring
Thisted Bryghus – Limfjords Ale
Brown Ale (50 cl) – 6% ABV
Mahognibrun øl med en let metallisk næse, men tunge, lækre maltnoter, som opfanges som brød samt store mængder hasselnødder, samt små, røde bær. God fylde med nødder, chokolade og brød. Slutter tørt og bittert. Komplimenterer især brødet godt, men er udfordret af estragonen i bearnaisecremen.
20 DKK
3/5 øllet
3/5 pairing

Krenkerup – Doppelbock
Doppelbock (50 cl) – 8,3% ABV
Kobberrød og klar øl. Der er noter af appelsinskal, malt, chokolade og brød. Øllet har en stor fylde og der lægger sig en blød hinde i svælget, som brydes af en frisk karbonering. Man fornemmer mængden af alkohol i øllet, som manifesterer sig ved gode mængder frugt og et nærmest vinøst udtryk, men de egenskaber matcher ikke godt med den meget intense smag af lever i leverpostejen fra Aamanns.
35 DKK
4/5 øllet
3,5/5 pairring
Herslev – India Dark Ale
Black IPA (50 cl) – 6,2% ABV
Sort øl med en offwhite skumkrone. Tung, humlet og krydret næse, med ristede noter. Der er citrusnoter og lette kaffenoter at finde. Cremet, fyldig toffee-oplevelse i svælget. Krydret, humlet og stor, bitter finish. De ristede maltnoter og den kraftige humlenote holder den fede lever i skak og giver en rensende fornemmelse.
35 DKK
4/5 øllet
4,5/5 pairring

Fur – Barley wine [VINDER BEDSTE PAIRRING]
Barley wine (50 cl) – 9,5% ABV
Ravrød øl med en fyldig, maltrig aroma. Der er brød, puddersukker, ristet malt, græs og humle. Det er en fyldig sødmefyldt øl med en let citrussyre, karamel og fyldige svesker. Slutter tørt, frugtigt og bittert. Karamelnoterne er et himmelsk match med den fede ost. Den godt humlede barley wine skaber harmoni mellem de jordede og staldede noter i osten og resultatet er en dyb, kompleks og cremet oplevelse.
55 DKK
3,5/5 øllet
4,5/5 pairring
Westmalle – Tripel
Tripel (33cl) – 9,5% ABV
Gylden, klar øl med en klar, høj skumkrone. Der er masser af frugtnoter såsom fersken og citrus, men også en let brød og banan. Det er en fyldig øl med store bobler, frugt, brød, alkohol og bitterhed. Man finder urter, honning og koriander i øllet, der slutter mellembittert og knastørt. Øllets frugtighed, bitterhed og især karboneringen forstyrrer lidt i den fuldfede osteoplevelse, der er dybt kompleks.
27 DKK
4/5 øllet
3/5 pairring
Alle priser er inkl. moms og indhentet fra detailhandlen.
fotos: Claus Jacob Wordenskjold.