Der skal snaps og akvavit på julebordet

af Kasper Mundt-Nielsen

Det er ikke mange julefrokostborde, som ikke prydes af en eller flere flasker snaps eller akvavit. Det er en indgraveret del af vores identitet, at den klare væske skal indtages – og gerne i store mængder – med smørrebrød og andre lækre sager fra julebordet. Det er der flere årsager til, altså udover at man bliver glad i låget, for den rette snaps kan både højne smagsoplevelsen og rense paletten, så man er klar til næste servering.

Drikkevarerne er sponseret af producenten.

Men lad os lige starte med, hvad forskellen er på snaps og akvavit.

Forskel på snaps og akvavit

Mens man sagtens kan kalde en akvavit for snaps, kan man ikke nødvendigvis kalde en snaps for akvavit. For akvavit er en beskyttet titel og det er snaps ikke. Det er ved lov vedtaget at en akvavit skal have mere end 37,5 % ABV i alkoholstyrke, den må ikke have et tørstofindhold på over 15 gram pr. liter (sukker fx) og måske vigtigst, så skal den have en smagskarakter af dild eller kommen og så må den ikke være bitter. Snaps kan derimod være hvad som helst, selvom vi som oftest bruger betegnelsen om alkohol, der indtages sammen med mad.

Skal jeg købe snaps eller akvavit?

Der er en række store navne blandt snaps og akvavitter, der ofte er som selvskrevet på de danske borde, alene ud fra tidlige meritter og minder fra fordums tids julefrokoster. Men det giver ingen mening at købe drikkevarer ud fra navn – kig hellere på smagen. Vi har erfaret at akvavit enten har en smagskarakter af dild eller kommen, to smage, der ikke altid klinger lige godt hos de yngre generationer. Skal der altså være en chance for at alle får en god smagsoplevelse, giver det god mening at kigge mod en snaps.

Men kigger man mod akvavit fra de mere moderne producenter, kan man også finde akvavit som byder på alle de lækre krydrede noter som de skal, men i en mere blød indpakning – som eksempelvis Frost:

Bornholm Spirits – Frost

Akvavit 40 % ABV

Klar akvavit med en ren og mild aroma. Her finder du noter af citrus, dild og kommen. En ret klassisk akvavit-aroma, der køleskabskold fremstår let og indbydende. Kroppen er blød, og behageligt krydret – hvid peber, dild og kommen – samt varmende. Frost byder på stor nydelse i små, nippende bidder, hvor den lange, fyldige eftersmag indbyder til endnu en tår. Og endnu en.

Det er lidt af en frokostbords-schweizerkniv, som vil gå især flot til fisken, men også de mere kødfulde retter. 

Snaps som sidevogn

Det er sjældent, at snaps og akvavit får lov at stå alene på bordet. Vin, vand, sodavand og selvfølgelig øl finder ofte vej til julefrokostbordet, og øl og snaps er nærmest et lige så ikonisk partnerskab som burger og pomfritter. Men ved øllet, og især ved sodavanden er det en god ide at finde de typer, der ikke er voldsomme på kuldioxid. Alt for store, eller aggressive bobler irriterer simpelthen smagsløg og sanser i munden, der kan gøre mødet med den kraftige spiritus ubehagelig. Finder man derimod en øl eller sodavand med en blid brus, kan de virke afdæmpende og ligefrem løfte oplevelsen med snapsen.

Temperatur på snapsen

Du kender godt det familiemedlem, der har glædet sig til julefrokosten og dens eskapader hele året. Det er den person, der gerne kommer med en iskold snaps eller to under armen og en kæk bemærkning. De er klar til at gå overbords i den nærmest frosne snaps, men iskold snaps er ikke altid den bedste oplevelse.

En gylden tommelfingerregel er, at de klare akvavitter og snapse kan serveres direkte fra frys, men helst blot køleskabskoldt. Jo koldere den bliver, jo bedre skjules aromastofferne, mens en for varm, klar – især akvavit – snaps godt kan blive for meget af det gode. Server den desuden i et traditionelt spidst snapseglas for størst nydelse.

En gylden snaps, som muligvis endda er fadlagret, serveres bedst tempereret, så man får de lækre nuancer som fad og alder byder på. Derfor giver det også mening at servere snapsen i et tulipanglas, så mund og næse får den optimale nydelse ud af de gyldne dråber.

Selv kan jeg godt lide at runde kanten af på glasset lidt, som ved serveringen herunder, så man får optimal nydelse af krydderierne.

Bornholm Spirits – Blond

Akvavit 40 % ABV

Den klare akvavit har et gyldent skær og en indbydende aromatisk næse. Den er præget af kardomme, peber og så denne florale og ret krydrede, men også let bitre Johannesurt. Væsken er fyldig og med høj viskositet. Ja, næsten olieret. Krydderierne og den varmende olierede fornemmelse hænger længe ved, sammen med en let astringerende bitterhed. Det giver en akvavit, som skærer flot igennem selv den stegte fisk, de mayonnaisebaserede salater og sågar leverpostejen.

Skal snapsen så have hovedrollen?

En snaps skal nydes, i små nip og allerhelst med mad til. Så aktiveres mundvand, smagsløg og receptorer i hjernen som før alkoholen gør det, giver os en umiddelbar beruselse af smagslykke. Lad snapsen komplimentere retterne, og her er det absolut oplagt at lade retterne bestå af smørrebrød. Find balancen i serveringen mellem salt, surt, sødt, bittert og umami. Lad alkoholen frigøre smagen i rugbrødet og sæt en dejligt krydret snaps til smørrebrødet, så smagene spiller sammen.

Nogle snaps er dog ikke nødvendigvis den oplagte partner til frokostbordet. Bornholm Spirits Special Edition er eksempelvis en destilleret smag af sommer og oplagt i en frisk sommercocktail. Selv foreslår de cocktailen Kongen af Danmark.

Bornholm Spirits – Special Edition

Snaps 25 %

I samarbejde med mesterkokken Casper Sobczyk har Bornholm Spirits lavet en frugtig snaps, der står gylden med et rødligt skær i glasset. Det er primært rabarber man finder i aromaen, som er dyb og sødmefuld, men med en frisk afrunding. Der er en markant sødme i den fyldige snaps, hvor lakridsnoterne fra stjerneanis bidrager med en stor dybde til den søde rabarbersaft, som stadig har en tiltrængt snert af syre, der gør Rabarber & Stjerneanis til et rigtigt lækkert glas. Den vil formentlig gøre sig bedre til sommerens frokostborde eller i cocktails end til en klassisk julefrokost, da den har en lækker smag af sommer, sol og godt selskab.

You may also like

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.