Mens bryggerierne eksperimenterer med sure øl, øl tilsat kage og frugt, humle i hidtil uhørte mængder og ekstreme procenter, kan man nu opleve et lille, men sikkert, skub tilbage mod den gode, gamle, undergærede lager. Artiklen er en del af serien “Ølpanelet” i fagmagasinet Food&Drink.

Tendensen i ølbranchen har længe været, at øl skal være så ekstremt som muligt. Blandt nogle bryggere har det været en noget trættende affære og der har lydt en salig sukken efter en tid med mere simple og rene øl. De vil have den rene, undergærede øl tilbage. Ikke den pilsner, som de store makrobryggerier står bag, men craft lager, eller i særdeleshed pilsneren, forstås. Men pilsnerens komme eller genopståen kan på ingen måde sammenlignes med den styrke, som IPA-typen har braget igennem med. Eller det sure øls for den sags skyld. Det er på trods af, at markante stemmer i branchen, inklusive den danske, anført af Mikkellers Mikkel Borg Bjergsøe, proklamerede, at 2020 var Year of the Lager.
Tongue-in–cheek: Det ER Year of the lager
Craft lager er simpelthen ikke særlig sexet.
Hvert år er Year of the Lager
Nu burde man nok kalde hvert år for Year of the Lager, da pilsner uden sammenligning er den øl, der sælges flest af på verdensplan. Op mod 92 procent af alt øl, der sælges i verden, siger pilsnereksperten Christian Andersen, der er medforfatter til pilsnerbogen Den Nøgne Øl.
I 2017 var det samlede verdensmarked for øl, der kunne kategoriseres som craft beer, på blot 3,8 procent.
Men Year of the Lager har ikke for alvor vundet indpas hos ølentusiasterne. Dem, som søger de øl, hvor humlen, frugten, kagen, procenterne eller bitterheden for alvor brager igennem, finder ikke pilsneren speciel eller markant nok. Men det er heller ikke pilsnerens styrke, vel nok nærmere tværtimod. Pilsneren vinder ved sin renhed og umiddelbarhed. Drinkability er en vindende faktor for de bedste pilsnere.
De egenskaber kan makrobryggerierne sagtens ramme og fra et prismæssigt synspunkt er det svært at overbevise forbrugeren om, hvorfor de skal betale fem til ti gange mere for en mikrobrygget pilsner fremfor den stilrene makroøl.
Fint besøg i ølpanelet
Men lagerøl brygget af bryggerier med håndværk for øje, kan altså noget andet end det billige fabriksprodukt. Når de er bedst, er balancen, sprød- og renheden i top, samtidig med en levende humleprofil og en udsøgt maltbund. Det satte vi os for at vise i denne udgave af Food&Drinks ølpanel, der i denne ombæring har haft besøg af føromtalte journalist og pilsnerekspert Christian Andersen, som tager et kærligt og fast greb om pilsneren.
Læs Christian Andersens artikel: Ølrevolutionen er moden til craft lager
Sammen har vi smagt os igennem 10 lagers i forskellige afskygninger, der alle har en klar profil, der adskiller sig fra mængden af makrobrygget øl. Og selvom de mest hårdføre entusiaster måske ikke er overbevist om, at det er Year of the Lager, så er der en årsag til, at Carlsberg og Heineken nyder så stor succes. For mange er den pilsner lig med rigtig øl.
Lager og mad
Og så er der lige det der med maden. I Danmark og de nære lande omkring os har lager og i særdeleshed pilsneren været en fast bestanddel ved mange middagsborde i mange, mange år. Folkets madvaner har lænet sig kraftigt op ad vores hofdrik og den rene pilsner med et snert af citron og en blød maltbund glider herligt ned til stegt flæsk eller en tallerken smørrebrød. Spørger man dem, der foretrækker øl til maden fremfor vin, vil hovedparten da også altid pege på en pilsner eller en classic, nærmest uanset hvad de får serveret til.
Så hvis man som spisested tager et aktivt valg om at servere et håndplukket udvalg af øl for sine gæster, må man altså endelig ikke glemme den gode, gamle lager. Det lokale bryghus har helt sikkert et bud på en pilsner og måske en bock, der kan skabe en undergæret lykke på dit ølkort. Det kan godt være, at en pilsner ikke er verdens mest spændende øl, men den slukker tørsten gang efter gang. Og så smager de som regel af en mere, til glæde for bundlinjen.
Slowburn – Octopils
Italian pilsner (44 cl) – 5,1 ABV

Octopils er hazy, gylden og skummet står højt i glasset. I næsen er der korn, humle og citrus. En frugtrig oplevelse. Øllen er frisk og fyldig, og smagen bærer præg af blomster, citrusfrugter, stenfrugter og en portion maltet brød. Bitterheden er lige i skabet og øllen er så herligt balanceret.
45 DKK
4/5
Det Lille Bryggeri – Dobbelbock
Dobbelbock (50 cl) – 8,2% ABV

Dyb ravrød øl med et brunligt skum. Aromaen er en anelse tilbageholden, men der er et fint, let grønt præg af humle, karamel og en snert af nødder. Den fyldige øl har en sødmefuld profil, og i smagen finder man rørsukker, karamel, nødder, engelsk lakrids, egetræ og blommer. En øl, der giver varmen.
42 DKK
3/5
Rohozec (CZ) – Dvanáctka
Pilsner (50 cl) – 5,3% ABV

En klassisk ravrød, sødmefuld tjekkisk pilsner med en høj og luftig skumkrone. Den dufter af hø, korn og citrus. I munden er den cremet og maltbunden sødmefuld og omfavnende. Øllet er cremet, har smag af nødder, karamel og labre larver.
35 DKK
2,5/5
Fanø Bryghus – Fanø Pilsner
Pilsner (50 cl) – 4,4% ABV

Der er ikke megen skum i den uklare, gyldne øl, der har en behagelig duft af citrus og peberkorn. Smagen er præget af store mængder citrus og i noget mindre grad korn. Let krop og lav bitterhed.
42 DKK
2/5
Superfreunde (DE) – Hell
Pilsner (50 cl) – 5,2% ABV

Klar, gylden med et cremet hvidt skum. Aromaen præget af citrus, korn og en snert af hø. Sødmefuld pilsner med en god krop. Ikke megen humle. Klassisk, flot og tysk pilsner med en mild citrussmag. En højere bitterhed ville klæde balancen i øllet, men det er en meget let drikkelig og tilgængelig øl.
Pris ukendt
3/5
Krenkerup – Rauch Bier
Rauchbier (50 cl) – 5,2% ABV

Rødbrun øl og med et højt råhvidt skum. Rauch Bier har en særegen duft af røget spegepølse. Røgen er fyldig, men blid. Kroppen er frisk og let, og den kødfulde oplevelse fra aromaen går igen i smagen. Bitterheden er lav. Det er en speciel drikkeoplevelse og kan fremstå udfordrende. Men Rauch Bier er umådelig flot skruet sammen og kan bruges både i og til især tyskinspirerede retter.
35 DKK
4/5
Skands – Humlefryd
Pilsner (50 cl) – 5,5% ABV

Øllet er strågult og det hvide skum står højt i glasset. Frisk duft fra humle, citrus og fennikel i næsen. Frisk øl med en solid bitterhed. Fremstår en anelse fed og med noter af æbleeddike.
32 DKK
2/5
Mikkeller – Iskold Classic
Vienna Lager (33 cl) – 5,6% ABV

Iskold Classic har kulør som rav med en råhvid skumkrone. Den dufter af malt, karamel og en snert af lime. God fylde og en meget ren smag af karamel. Under den søde karamel anes en let smag af lakridspulver og den valbalancerede lager med en mild bitterhed.
35 DKK
3,5/5
Birrificio Italiano (IT) – Tipopils TESTVINDER
Pilsner 33 cl – 5,2% ABV

Gylden øl med en cremet hvid skumkrone. Øllet har ekspressiv humlearoma, der først virker for kraftig. Nærmest som cannabis, men den bløder af i en let citrus. Flot, fyldig krop rig på smag. Citrus, bergamotte, korn og malt. En sprød og frisk humlepræget pilsner med en relativ lav bitterhed og en udsøgt mundfylde.
33 DKK
4/5