De fem bedste danske påskebryg

af Kasper Mundt-Nielsen
Fritz Syberg, Ved frokosten

Med et hav af forårs- og påskebryg på markedet, kan det være en uoverskuelig opgave at vælge de rette øl, når man står foran hylderne, med den dejlige bryg. Derfor har jeg smagt mig igennem 35 forskellige forårs- og påskebryg og kan hermed præsentere, de fem, i min optik, bedste danske påskebryg.

Disclaimer: nogle øl er leveret som anmelder eksemplar, så opslaget skal betragtes som reklame.

Øl uden regler

Påskebryggen er, som julebryggen, ikke en ølstil som for eksempel pilsner eller india pale ale. Der er ingen regler for, hvad der kan betegnes en påskebryg, hvilket måske kan være forvirrende, når man blot kigger efter navnet. De øl jeg har været igennem, rangerer fra guldøl, henover bock og strong ales til saison og IPA. Kort sagt, påske- og forårsbryg er øl uden regler.

Nummer 5:

Thisted Bryghus – Easter Bock

Beer bottle isolated on white background. Clipping Path

Dobbeltbock 7,4% ABV, 50 cl

Mørk, rødbrun øl med en høj offwhite skumkrone. Sødmefuld maltet og krydret humlet næse. Noter af brød, hvide blomster og røde æbler. Rund og medium-fyldig krop med en sød karamelliseret maltprofil, blid kulsyre, en snert af citrus og tørrede frugter. Bitterheden er mild og generelt er Easter Bock en smooth oplevelse, der går godt til salte og fede retter. Røget skinke, burgere og sågar vildt går godt til dobbeltbocken.

★★★★☆☆

Nummer 4

Hoppe Beer – Quetzalcoatl*

Spiced Saison 6,5

Øllet har en mørkt gylden, nærmest rav kulør og ingen nævneværdig skum. Duften er mildt krydret med koriander og med masser af syrlig, men relativt blød, blodappelsin. Quetzalcoatl har en fyldig krop, med en spændende sur, sød og salt smagsprofil, der harmonerer godt med en mild bitterhed. Koriander og blodappelsin er et spændende miks og salten er med til at fremhæve dybden i øllet. Jeg ville gerne servere Quetzalcoatl til en godt krydret ceviche eller en god omgang kebab med humus.

★ ★ ★ ★ ☆ ☆

* Kort efter jeg havde smagt Quetzalcoatl kom en ny udgave på markedet, med en lettere opdateret opskrift. Brygger, Frederik Hoppe siger om øllet: “Der er lidt flere estere (frugtaroma, red.) og mindre syre fra blodappelsinen”.

Nummer 3

Ørbæk – Fynsk Påske

New England IPA 5,8% ABV, 50 cl

Gylden og uklar øl med et mælkehvidt skum. Kraftig aroma af hyldeblomst, citrusfrugter, malt, en smule karamel og blomstrende noter. Øllen er læskende og juicy, og med en blød og behagelig mundfølelse. Smagen er drevet af hyldeblomsten og citrus på en solid og velsmagende bund af malt. Bitterheden er lav, hvilket gør øllen mere alsidig. Den kan sagtens gå til en ret med lyst kød og grønt, men det sjove bud er en krydret ceviche.

★★★★☆☆

Nummer 2

Herslev Bryghus – Økologisk Forårsbryg

Belgian Strong Ale 8 % ABV

Den mælkehvide, solide skumkrone lægger sig blidt over den gyldne øl, hvor en sukkersød duft af modne bananer og blomster emmer. God fyldig øl med masser af sødme, kandis, æbler, bananer og en snert af krydderier, der kunne være koriander og hvid peber. God balance mellem både sødme, alkohol og bitterhed. Går flot til salte kødretter eller en blå ost.

★ ★ ★ ★ ☆ ☆

Nummer 1

Ebeltoft – Påske I.P.A

IPA 6,3 % ABV

Strågul, gyden og hazy øl med et højt, hvidt og cremet skum. Duften af tropeskov emmer fra glasset og dufter man nærmere efter, finder man en kornet maltbund under citrus, fersken og hvide blomster. Den mediumfyldige øl har en behagelig og blød mundfølelse og smagene er ligelidt fordelt mellem citrus, blomsternoter, korn og ferskner. Øllet har en let sødme, som igen balancerer fint med det sure indslag og den fyldige bitterhed. Flot balance i øllet. Tropenoterne kunne fint komplimentere retter med frugt, men stegt eller kogt hvid fisk og friske grøntsager vil også være et godt bud.

★ ★ ★ ★ ★ ☆

Samtlige øl kan findes her:

Danmarks bedste påskebryg part 1

Danmarks bedste påskebryg part 2

Danmarks bedste påskebryg part 3

Danmarks bedste påskebryg part 4

You may also like

1 kommenter

Påskebryggen lever stadig, men forårsbryggen har et længere liv - Bare God Smag 1. april 2022 - 12:27

[…] Se mine påskefavoritter fra 2021: De fem bedste danske påskebryg […]

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.