Danmarks bedste påskebryg – part 2

af Kasper Mundt-Nielsen

Det er svært at forestille sig et påskebord uden en god, dansk påskebryg – eller en forårsbryg, hvis man vil ramme lidt bredere. Jeg tager dig igennem en stribe danske påske- og forårsbryg i den nærmeste fremtid og dette er del 2 ud af 4. Find første sæt her: Kæmpe dansk påskebryg test part 1

Foto: Wikicommons

Reklame – øllene er modtaget som anmeldereksemplarer

I Danmark har den sæsonbryggede påskeøl en lang tradition. Faktisk er påskebryggen ældre end julebryggen. Historien vil vide, at den første påskebryg så dagens lys fra bryggeriet Thor i Randers helt tilbage i 1890’erne, mens den første julebryg blev brygget og tappet hos Carlsberg i 1905.

Nordeuropæisk fænomen

Mens julebryg er et verdensomspændende fænomen af øl tilsat alskens julekrydderier eller juledekorerede etiketter, er påskebryggen overvejende et nordeuropæisk fænomen. Et kig på kategorien ”Easter” på ølrating-siden Ratebeer viser, at på top-50 over verdens bedste påskebryg, er hele 33 fra Norden, mens de resterende overvejende er fra enten Belgien eller Holland. Det snyder dog lidt, da mange lancerer deres øl som forårsbryg.

Den gode historie

I testen har vi øl med fra de helt små, såsom Ålbæk Håndbryggeri fra det nordlige Jylland til velkendte bryggerier såsom Thisted og Svaneke. Fælles for dem alle er en stærk lokalt forankret historie, der lader nyderen skabe relationer til lokalområdet og i tilfælde sågar smage på terroiret.

Ingen regler

Påskebryggen er, som julebryggen, ikke en ølstil som for eksempel pilsner eller india pale ale. Der er ingen regler for, hvad der kan betegnes en påskebryg, hvilket måske kan være forvirrende for gæsten, der bestiller en øl, men på den anden side kan det være en fordel for jer, der skal sætte øl til maden.

Testene

Øllene er anmeldt efter nedenstående skala og jeg vil gerne understrege, at jeg har forsøgt at være så objektiv som mulig i min beskrivelse af øllet, men scoren er naturligvis så subjektiv som det kan blive. I vil bemærke, at jeg ofte bruger karakteren 3 ud af 6, hvilket bestemt ikke skal lade jer afskrække – specielt ikke, hvis i bryder jer om de karakteristika, jeg mener øllet har. Scoren 3 ud af 6 giver udtryk for, at vi har med en helt OK øl, som jeg ikke nødvendigvis selv vil gå ud og købe igen, men som jeg nyder med glæde, hvis den bliver serveret for mig.

★ ★ ★ ★ ★ ★ : Outstanding smag og tildeles stemplet ”Bare God Smag”

★ ★ ★ ★ ★ ☆ : Fremragende smag

★ ★ ★ ★ ☆ ☆ : God smag og godt køb

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ : OK smag

★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ : Pris og kvalitet hænger ikke sammen

★ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ : Bestemt ikke god smag!

First flight!

Den undergærede Bock formentlig den mest benyttede ølstil blandt påskebryggen. Skands Påskebryg er dog en Strong Ale, men har alligevel formået at snige sig med på billedet.

Ørbæk – Bock Bock

Bock 6 % ABV

Først vil jeg tillade mig at brokke mig over, at Bock Bock ikke er en dobbeltbock, men når det så er sagt, så er den slet ikke så tosset alligevel. Kuløren er ravrød og skumkronen beige. Duften er fyldig, med masser af power i maltprofilen samt et skud danske frugter fra haven tilsat citrusfrugter. Fyldig krop, gode mængder kulsyre, karamel og æbler slutter i en bitter finish. Frisk, men solid og fyldig bock, der kan komplimentere de tunge elementer på påskebordet, men samtidig også give et syrligt modspil.

★★★☆☆☆

Skands – Påskebryg

Strong Ale 6,2 % ABV

Lys ravkulør med en hvid luftig krone af skum. Sødmefuld duft af kandiserede æbler, citrusfrugter og malt. Frisk, men cremet øl, med en sød maltprofil. Smagsprofilen er floral, men der er også karamel, lime, æbler. Slutter en anelse krydret og med en medium bitterhed. Typisk øl til påskelammet, men vil klare sig fint til de fleste retter på påskebordet.

★★★☆☆☆

Braunstein – Påskebryg

Bock 5,6 % ABV

Mørk gylden øl med et højt, hvidt skum. En duft af hø, korn, karamel og en snert af appelsinskal præger aromaen. Øllen er fyldig og karboneringen blid. Smagen er præget af karamel, malt og sågar chokolade. Bitterheden er mild og jeg savner lidt at bryde den sødmefulde og fede smag. Jeg husker tidligere årgang som værende mere frisk og frejdig. Vinder, når den bliver serveret til et fyldigt smørrebrød eller mormors stegte lever (altså retten, ikke hendes egen).

★★★☆☆☆

Viborg Bryghus – Påske Bocken

Bock 7,5 %

Dyb og mørk kobberrød kulør med en cremet beige skumkrone. Den dufter af korn og melasse, og fremstår samtidig fuld af markblomster. Stor og fyldig krop, med et godt syrligt bid til at bryde den fede og let søde maltprofil. Bitterheden er relativt typisk for ølstilen og passer godt i den generelt bløde profil øllet har. Fint til det meste, der serveres med rugbrød under.

★★★★☆☆

Flight 2 er mere alsidigt med en bock, en lager, en pale ale og en golden ale.

Grauballe Bryghus – Forårsbock

Bock 7 % ABV

Mørk kobberkulør med et let og lyst hvidt skum. Duften er urtet og græsset, men også appelsin finder vej til den mildt karamelsøde aroma. God, fyldig og blød krop mødes af et friskt krydret bid fra humlen. Den maltede sødme er godt afstemt med en blid kulsyre og citrus. Bitterheden ligger på et medium niveau. Forårsbock er i en rigtig flot balance og viser bock-stilen fra sin flotteste side. Server til de klassiske bock-retter, om det er ost eller både stegt og kogt kød.

★★★★☆☆

Skanderborg Bryghus – Økologisk Forår

Lager 5,2 % ABV

Mørk, men klar ravkulør og et let lyst skum. Mild, sødmefuld duft af karamel, blomster og appelsinskal. Let krop med store, perlende bobler og en let sødme, som præger øllet, der også nyder godt af en frugtrig profil. Der er tilsat enebær, der skaber en interessant krydret smag sammen med lette, florale noter fra lyng. Svagt bitter. Savner dybde og humle i øllet. Server til lyse retter eller eventuelt en salat.

★★☆☆☆☆

Herslev – Økologisk Påskebryg

Pale Ale 6 % ABV

Farven er gyldenrød som lyst rav og skumkronen høj, cremet og hvid. Frugtig aroma, især præget af citrusfrugter og hvide blomster. Dykker man dybt i aromaen finder man også lidt tungere tropiske frugter som papaya og melon. Økologisk Påskebryg er blød og rund, og med klare friske, grønne og krydrede humlenoter, der spiller godt sammen med lemon og grapefrugter. Bitterheden er relativt mild og øllen er generelt meget indbydende. Jeg har nydt den til flere forskellige retter, hvor kylling har spillet hovedrollen. Alt fra den grillede kylling til den friterede.

★★★★☆☆

Midtfyns Bryghus – Moonshine

Golden Ale 5,5 % ABV

Flot gylden kulør og et højt mælkehvidt skum. Duften er anført af karamelnoter fra malten og det er denne karamelliserede malt, der er den drivende faktor i øllet. Ved siden af karamelnoterne finder man lidt tørrede figner og et lille snert af lime. Masser af fylde og god mundfølelse. Tør og bitter finish. Alsidig øl, som især gør sig godt til kød med en god grillet, stegeskorpe.

★★★★☆☆

You may also like

2 kommentarer

Danmarks bedste påskebryg – part 3 - Bare God Smag 5. marts 2021 - 14:47

[…] Danmarks bedste påskebryg part 2 […]

Svar
De fem bedste danske påskebryg - Bare God Smag 16. marts 2021 - 19:07

[…] Danmarks bedste påskebryg part 2 […]

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.