Corona sender bryggertrangen til tælling

af Kasper Mundt-Nielsen

Peter Myrup Olsen, også kendt under navnet Beerticker har i samarbejde med Bryggeriforeningen netop offentliggjort en opgørelse, der viser, at antallet af nye danske øl for første gang i umenneskelige tider, er faldet. Fra, at der i 2019 blev sendt intet mindre end 2.115 nye øl på markedet, falder dette tal til 1.792 i 2020.

Foto: Beerticker/Bryggeriforeningen

Ifølge Beerticker viste antallet af nye øl i januar og februar 2020 ellers klare tendenser på, at antallet af nye øl igen skulle slå rekord, men ind fra højre kom corona. Fra en kurve, der viste at vi skulle lande på 2.400 nye øl i 2020 ender vi på 1.792 – altså en klar nedgang.

Så spørger man, om det i virkeligheden ikke stadig er mange nye øl. Og svaret er naturligvis jo, det er rigtigt mange øl. Men det er også et klokkeklart tegn på en branche, der er i en dyb krise.

Kort efter det stod klart, at restaurationsbranchen fortsat ville være tvangslukket efter 1. marts offentliggjorde Bryggeriforeningen tal fra en medlemsundersøgelse, der viste, at halvdelen af de deltagende bryggerier forventer en nedgang i omsætningen på 30 % i marts sammenlignet med marts 2019. En tredjedel forudser ligefrem et fald på 50 %!

”Det kan ikke længere undgås, at lukningen af restaurationsbranchen kommer til at koste varige arbejdspladser på de danske bryggerier, hvoraf mange ligger i små samfund med stor betydning for den lokale økonomi og livskvalitet”, sagde Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

Men det er ikke kun de små, der er hårdt ramt. I et opslag på Facebook spørger Amager Bryghus deres trofaste kunder om de store mængder nye øl overhovedet er nødvendigt?

Amager Bryghus ligger nr. 9 på listen over bryggerier, der bryggede flest nye øl i 2020, med 42 styk.

https://www.facebook.com/amagerbryghus/posts/5460466293965338

“What do you think of this craze for constant new beers, that many of us are part of? Would you keep buying our brand if we had let’s say 10-15 steady beers in our portfolio, that we kept refining to perfection and then maybe only released a couple of new beers”

Jeg tror spørgsmålet skal tolkes som et tankeeksperiment og ikke ses som, at Amager pludselig kun frigiver 10 nye øl i år – eller næste år – men bare det, at en af de mest stabile og innoverende danske bryghuse stiller spørgsmålet, giver anledning til refleksion.

Med til historien hører det også, at 2020 bød på et rekordhøjt antal julebryg, netop for måske at rette op på et jammerligt år – desværre indtraf endnu en nedlukning og bryggerierne brændte nallerne gevaldigt.

Foto: Beerticker/Bryggeriforeningen

Faktum er, at uanset hvor mange øl dit lokale bryggeri brygger, har de stadig behov for din hjælp.

Top ti over antallet af nye øl pr bryggeri:

  1. To Øl – 98

2. Alefarm – 80

3. Mikkeller (inkl. Baghaven) – 67

4. Gamma – 51

5. Warpigs Brewpub – 51

6. Ølsnedkeren – 50

7. Det Lille Bryggeri 47

8. Dry & Bitter Brewing Company – 47

9. Amager Bryghus 42

10. BrygBrygBryg 34

Beertickers liste over samtlige nye øl i 2020: http://tiny.cc/dkoel2020

You may also like

1 kommenter

Danmarks bedste påskebryg – part 4 - Bare God Smag 14. marts 2021 - 16:20

[…] […]

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.