[Inviteret:] Der bliver ofte kigget mod vest, når der skal handles spændende udenlandsk øl. Men det kan i den grad også betale sig at skue mod øst, hvor man ofte bliver budt på høj kvalitet til stadig gode priser.
Når der skal shoppes øl, er der mange faktorer der spiller ind. Hype, ry og oprindelse, for bare at nævne tre. Derfor bliver der ofte kigget mod eksempelvis USA, Storbritannien eller Belgien. Men netop fordi øllet oplever hype, bryggeriet har et godt og veletableret ry, og landet eller regionen er kendt for deres gode øl, følger priserne som oftest trop. Men tro det eller ej, der findes også god humle uden for Vermont og mørk, klistret stout uden for Yorkshire.
Det ved Mark Freese fra The Eastern Craft (formentlig) alt om.
Mark Freese og The Eastern Craft støvsuger nemlig det østeuropæiske marked for god craft og formidler det videre til de danske forbrugere. Men som for så mange andre i disse tider, ligger butikken rimelig stille i øjeblikket. For at bevare kontakten med forbrugerne og bibeholde interessen for det østlige marked, afholder de i disse tider online smagninger, fokuseret på enkelte bryggerier.
For et par uger siden, stod den på et mindre scoop, da de havde stablet en smagning med en af polsk håndværksølsstamfædre Browar Pinta. Den smagning deltog jeg i, og du kan læse om oplevelsen her: Browar Pinta Smagning
Barren blev sat rigtigt højt med Browar Pinta, men smagningen vækkede i den grad min interesse for især polsk øl, så da The Eastern Craft inviterede til en smagning med Browar Golem, var jeg ikke længe om at takke ja.

Browar Golem blev startet af 3 energiske og iderige hjemmebryggere i 2015, i byen Poznan, i det vestlige Polen. Det er et såkaldt sigøjnerbryggeri, hvilket vil sige, at de får deres øl brygget ude i byen. Ligesom Mikkeller. En måde at drive bryggeri på, der efter tidligere har mødt modstand fra puristerne, er blevet en helt almindelige måde for driftige ølbryggere, at prøve kræfter med ølbryggeri i stor skala.
Skiller sig ud fra starten
Da Browar Golem lancerer deres første øl i 2015, viser de fra dag et, at de ikke er helt som de andre. I 2015 – og også i 2020 – ville de polske craftentusiaster have humlejuice. Det skulle være tropisk, saftigt, alkoholrigt, men helst ikke for bittert. Det skulle være juicy IPA.
Men stik mod al fornuft, valgte Browar Golem at lancere en rugporter med kokos og salt. Øllen hed Drybuk, holder 6,5 % ABV og har en rating på 3,77 på Untappd.
En ret solid score, for de unge bryggeris første kommercielle øl. Øllen blev revet væk og er den dag i dag, lidt af en signaturøl. Mange af deres senere øl har taget udgangspunkt i Drybuk, som eksempelvis en udgave lagret på Laphroaig-fade.
Drybuk er et tegn på, de tre bryggere Artur, Michał og Sebastians favoritstil: den mørke øl. Gerne fadlagret med bourbon, whiskey, rom eller vin. Men i den helt anden grøft har de også en forkærlighed for syreholdig øl – og som de selv siger, så serverer de gerne øl, der minder om friskpresset citron – hvilket vi også fik at smage.
Men som i også vil få at se, er de også glade for IPA – og de er gode til det.
Mark Freese havde sat Artur og Michał i stævne på onlineapplikationen Jitsi, hvor de i fællesskab underholdte og fortalte om deres øl og det polske ølmarked.
Vi startede med en serie af øl, et såkaldt split batch, bestående af fire øl, der alle stammer fra den samme grundøl, og så efterbehandlet på forskellig vis.
Ocean of Hops

El Dorado/Mosaic IPA 6,6 % ABV
Humlen i grundøllet er Colombus og Citra, og så er den tørhumlet med El Dorado og Mosaic.
Det er en klar og gylden IPA med en let tropisk duft af primært fersken og melon. El Dorado-humlen er ret udpræget. I munden fornemmes rigelige mængder humle, dog slet ikke på hop burn-niveau – bare rigtigt behageligt. Det giver øllet et lidt grønt udtryk: græs og urter. Men også skøn citrus. Kroppen er medium minus og bitterheden er ikke udpræget. Den er meget drikkevenlig. En rigtig chuggable IPA.
★★★★☆☆
Næste øl, har igen samme base af Colombus og Citra, men vi er langt fra en standard IPA – det er nemlig en sur en af slagsen.
Tongue Out

El Dorado/Mosaic Sour IPA 6,6 % ABV
Strågul øl, med en flot hvid skum. Det er stadig El Dorado humlen der præger aromaen, med sine stenfrugter og melonnoter. I første omgang fornemmes øllet ikke surt i næsen, det er nærmere “bittert” af citron- og grapeskal. Skøn kompleks aroma, hvor også jeg opfanger træ og bark, selvom den ikke har været i nærheden af et fad. Smagen er derimod sur. En meget kraftig lime, og ikke så meget andet, end en smule krydret humle. Det kunne være en fin introduktion til det sure øl, hvis man stadig gerne vil være lidt nær sin comfort zone med de humlede øl. Der er en lang sur finish af citronen. Den er lidt endimensionel og i sidste ende falder øllet ikke i min smag.
★★★☆☆☆
To øl, der er meget ens, men alligevel langt fra hinanden. Det samme gælder for næste flight. Vi har stadig samme IPA grundøl med Colombus og Citra, men der er fremfor et miks af El Dorado og Mosaic tørhumle, blevet tørhumlet med El Dorado og Citra.
Easel Weasel

El Dorado/Citra IPA 6,6 % ABV
En mere klassisk IPA, nærmest old school, men ikke helt. Den er hazy, uden at blive grumset. Altså ikke klar som en West Coast IPA, men den har en flot citrusprofil og skøn, crips medium bitterhed. Den er ikke juicy, men frisk, blød og en smule sød. Fanger lidt kokos og løg, og så har den en lang smidig finish.
★★★★☆☆
Tropical Beast

Coconut El Dorado/Citra IPA 6,6 % ABV
Hvis du forventer en øl med kokos, så er det også lige præcis hvad du får. Aromaen er kokos, smagen er kokos og finish er kokos. En bountybar på flaske. Enten er man til det eller også er man ikke. Øllet er let hazy og man fornemmer ganske fint en underliggende citrahumle. Men den kokos-ekstrakt, der er doseret direkte i tanken, har i min bog været skænket med en lidt for gavmild hånd.
★★★☆☆☆
Jeg var ikke videre begejstret for hverken Tropical Beast eller Tongue Out. Begge er velbryggede øl, der helt sikkert har deres berettigelse, men som bare ikke falder i min smag.
Men.
Men, tager man 2/3 Tongue Out og tilføjer 1/3 Tropical Beast får man en dejlige kokosøl med dybde og godt med syre. Og så lander jeg på 4 solide stjerner. At jeg så derudover også kan føle mig lidt som en rigtig Master Blender, gør det hele meget bedre. Mens vi blander øl, så faldt snakken undervejs også på blommesnapsen Slivovitz. En stærk satan, der næppe falder i de flestes smag. Men Artur fortæller, at falder man over en flaske, skal man prøve at finde en god imperial stout og give den en skvæt brændevin.
Smagningens sidste to øl er helt deres egne. Vi er gået væk fra det tidligere split batch, og det bliver en smule skørt. På den helt rigtige måde.
White Dove

Sour Hoppy Ale 7,5 % ABV
Vi har en frisk og hazy ale at gøre. Den har i smag og aroma en frugtig surhed, primært drevet af citrus og stikkelsbær. Det er i munden det bliver funky. Man fornemmer en rigtig god dybde i øllet, en fornemmelse af dybde, man også finder i fermenterede fødevarer. Der er lidt eddike og agurk, sammen med citrus, peber og stikkelsbær. Det her, er for mig smagen af det østlige Europa. Polish Cuisine. Syltede agurker med procenter. Det lyder måske lidt ulækkert, men det er det så absolut ikke. Der er en dejlig overliggende humleprofil. En anderledes øl, uden tvivl, men en frisk, sur og skæppeskøn oplevelse.
★★★★☆☆
Into The Void

Coffee Rye Stout 6,5 % ABV
Collab med Browar Nepomucen og en lokal polsk verdensmester i kaffestilarten aeropress. Lad mig lige starte med at forklare, hvad aeropress er, for kaffe er en essentiel del af Into The Void. Aeropress er en manuel kaffebrygger, som, der ved første øjekast minder om stempelkanden. Men her brygger man en til to kopper kaffe, på friskkværnet kaffe, i et filter. Vand og kaffe er i kontakt i ca et minut, hvorefter det stille og roligt presses ned i koppen. En slags blanding af espresso og filterkaffe. Men ved aeropress fjerner man en del af bitterstofferne og man står tilbage med en ren, blød og samtidig intens kaffe.
Og der er brugt megen kaffe til Into The Void fortæller Artur fra Browar Golem. Der er presset kaffe 400 gange til denne øl. Noget mere end en dags arbejde er altså gået blot til kaffepresning – men er det så det værd? JA!!
I næsen får du en dejlig frugtig og let sur duft af kaffe, rug og ristet malt. Kaffen er ikke ristet, men er meget nærmere sin frugtige oprindelse og der er hints af den sure og fermenterede duft kaffefrugten kan få, før ristningen. Men der er masser ristede noter i øllet fra malten, som giver en dejlig balance i øllet. Kroppen er let og fin. Den er lidt tyndbenet og meget nem at tilgå. Den minder mig om en rigtig god koldbrygget kaffe – bare med 6,5 % alkohol.
★★★★★☆
Lidt fra bryggerne
Mens smagninger som disse er en åbenlys måde at smage på det enkle bryggeris kunne, så er det også en fremragende måde at få indblik i markeder, man som jeg, ikke kender alt for godt. Derfor lappede jeg det i mig, da Artur og Michal talte lidt om Polen som ølland.
Polen har som det meste af det østlige Europa været vandt til stærk spiritus i store mængder. De blev først rigtigt en ølnation i 90’erne beretter de to bryggere, så det er ganske givet, at indbyggerne stadig har forkærlighed til den stærke spiritus i blodet. Det betyder, at de polske forbrugere vil have stærk øl. Det er sjældent at støde på øl i Polen, der er under 5,5 % ABV.
I de unge dage af ølnationens komme, blev størsteparten af øllet importeret fra eksempelvis UK. Det var store flasker eller dåser på 50 cl og den størrelse, har de vænnet sig til. Det virker usandsynligt, at der i den nærmeste fremtid vil blive produceret flasker eller dåser i mindre og ellers mere håndterbare størrelser.
Og når vi kommer til dåser, så er det faktisk et relativt nyt fænomen i Polen. Produktionerne er ikke gearet til dåser, men vi kan godt forvente at se et skifte i dette, når bryggerierne skal have moderniseret deres ølproduktion eller der bliver flere mobile canners i landet.
Øl fra Polen må godt koste det samme som en dansk øl
De øl vi smagte var alle relativt lette på bitterheden og ord som drinkability kunne være et nøgleord. Men som så mange bryggere, vil de hos Browar Golem meget gerne brygge endnu mere bittert øl. Men markedet i Polen er ikke klar til det. Øllet skal stadig være juicy og gerne tilsat store mængder frugt. På mange leder og kanter vurderer Artur, at det polske marked er et skridt bag Nord- og Vesteuropa. Hvor den juicy NEIPA craze har toppet her i landet (men som dog stadig lever i bedste velgående blandt den brede befolkning) og vi ser mod West Coast stilen, kan de simpelthen ikke få nok af juice i alle afskygninger i Polen.
Men på andre kanter, har de været hurtigere ude, kan Mark Freese oplyse. For eksempel Brut IPA og Milkshake IPA, der hurtigt blev taget godt imod i Polen. Brut IPAen forsvandt dog igen lige så hurtigt som den gjorde herhjemme, men de laktosebaserede IPA’er var hurtigt fremme og har fået et godt tag i markedet. Så er man interesseret i milkshake, kan det godt betale sig at kigge mod polsk øl.
Øllet i Polen bliver af bedre og bedre kvalitet og det er vi også ved at få øjnene op for herhjemme. Hvor der tidligere har været et stigma om, at alle produkter fra Polen skal være billigt, er folk i takt med craftøllets udbredelse blevet bekendt med, at priserne sjældent er afhængig af arbejdskraft, men nærmere ingredienserne. At der stadig er lang vej til, at øllet bliver accepteret på niveau med vin, er så en helt anden sag. Jeg skrev tidligere på året en artikel om øllets indtog på vinkortet, så hvis du ikke er træt af at læse, efter denne lange smøre, kan du klikke dig ind her: Food&Drink nr. 3 – Restaurant Barr – Øl giver retterne en ny dimension
I dag har Browar Golem brygget mere end 100 forskellige øl. For som herhjemme, vil de polske craftnørder have det sidste nye. Vil du også have det sidste nye fra eksempelvis Golem eller andre østlige bryggerier, så kig ind forbi The Eastern Crafts webbutik, der leverer frisk øl til døren.