Balbás Ritus 2015

af Kasper Mundt-Nielsen

I efteråret var jeg inviteret med på en rundrejse i en af Spaniens vigtigste vinregioner Ribera del Duero. Det var jeg blandt andet for at opleve den transformation regionen undergår i disse år. I Ribera del Duero er tempranillodruen hoveddruen i deres DO vine. En rød Ribera del Duero skal indeholde som minimum 75 pct. Tempranillo og med spaniernes hang til fadlagring, har vinene traditionelt set været nogle bastante, fadlagrede frugtbomber. Men også her i Ribera del Duero, som i mange andre vinproducerende lande og regioner, kigger man naturligvis på markedstendenser og forbrugernes smagsløg.

Udsigten fra Aaltos “vinfabrik” er typisk Ribera del Duero. Bakker, grus og vinranker. Aaltos bodega findes nær Valladolid, mens deres bedste marker er i La Horra. Foto: Kasper Mundt-Nielsen

Heldigvis er tempranillodruen enormt alsidig og med et dedikeret arbejde i mark og kælder, er det muligt at ramme en mere eftertragtet, køligere stil, hvor kodeordene er elegance og finesse, frem for saft og kraft.

Og det er der en lang række af producenterne i Ribera del Duero, der gerne vil. Det er både nye og gamle, store og små.

Under besøget besøgte vi blandt andet vinhuset Balbás, hvis vinhistorie kan spores tilbage til 1777, hvor Abundio Balbás satte sine første vinstokke. Vinen solgte han til de lokale, i datidens svar på bag-in-a-box: hjemmelavede vinskin. Ind til flasken ankom til regionen, forstås.

Jordbunden er ofte meget mager, jo højere vi kommer op i Ribera del Duero. Foto: Kasper Mundt-Nielsen

Balbás’ historie er langt længere end regionens tid som en fremhævet vinregion, eller DO, om man vil. Ribera del Duero blev først ophøjet som DO i 1982 og her spillede vinhuset en væsentlig rolle, vinhuset var nemlig med blandt de oprindelige 8 bodegaer, der dannede appellationen. En appellation, der i dag er vokset til 296.

Balbás er i dag stadig en væsentlig spiller på vinmarkedet med mere end 100 hektar af egne marker, blandt andet en række fremragende plots i og nær La Horra i det nordlige Ribera del Duero. La Horra kender man som stedet, hvor Peter Sisseck har slået sig ned og laver hans fænomenale Pingus. Et område godt 800 meter over havets overflade med en leret jord og et barsk terræn.

Der er smukt i Ribera. Foto: Kasper Mundt-Nielsen

Temperaturen i Ribera del Duero når gerne 40 grader i perioder, hvilket overhovedet ikke stemmer overens med et mål om at producere vine, der er elegante og måske endda ligefrem spændstige og derfor er højdemeterne af afgørende betydning for produktionen af vine med et køligere udtryk. De fleste store marker i appellationen ligger generelt højt, flere i 7-800 meters højde – en oplagt højde til tempranillo.

Men hos Balbás vil man, naturligvis med aftryk i tempranillo, gerne lege med vinene. De laver hel klassisk Ribera del Duero og så laver de nogle, der stikker lidt af fra normen. Der er for eksempel deres Alitus, der har 10 % cabernet sauvignon og 5 % merlot. Nuværende familieoverhovedet har en vis forkærlighed for cabernet sauvignon og det kan smages. Men så er der også deres Ritus, som jeg anmelder her i dag.

Mens det meste tempranillo dyrkes i 7-800 meters højde i Ribera del Duero er det alt for varmt for merlot og merlot spiller en væsentlig rolle i Ritus. Blendet er 75 % tempranillo – så det er stadig en DO Ribera del Duero – og 25 % merlot.

Merlot’en stammer fra en mark i regionen Lamalata øst for La Horra. Marken befinder 940 meter over havets overflade, heraf de 940 på etiketten og jordbunden består primært af kalksten. I højderne er jorden ofte meget mager, men vinstokke med en gennemsnitsalder på 70 år, formår at finde den krævede næring.

Jeg smagte vinen i bodegaen i La Horra, men jeg havde også en med hjem i flyveren og det er denne vin, jeg baserer anmeldelsen på.

Balbás Ribera del Duero – Ritus 2015. Foto: Kasper Mundt-Nielsen

En dyb rød farve, nærmest sort, præger glasset. Det er et intenst glas, der har godt af blive luftet, for at mildne den lidt vilde og kraftfulde symfoni af vilde skovbær, mørk chokolade, fad og salt. Det er en foranderlig og pirrende vin, med en meget kompleks næse. Ritus er både cremet og kraftfuld i munden, hvor dens velstrukturerede tanniner holder styr i vinen. I dag oplever jeg vinen både let støvet og noget grøn, hvilket jeg ikke gjorde i den vin jeg drak i efteråret, men det er charmerende og jeg forestiller mig, at vinmageren har stået på sin bakketop og spejdet mod Frankrig – en åbenlys inspirationskilde til Ritus.

Ritus har fået først 18 mdr på fransk eg, for at slutte med 12 mdr på flasken, inden den nåede forbrugeren. Den holder 15 pct, hvilket klæder den mørke frugt, den toastede eg og de udsøgte tanniner.

★ ★ ★ ★ ★ ☆ Ritus 2015 er en allerede fremragende flaske, jeg meget gerne vil prøve igen om 10 år.

Vinen forhandles hos vinkonsulatet.dk til 325,- flasken.

You may also like

1 kommenter

Coravin anmeldelse – Bare God Smag 8. februar 2020 - 09:15

[…] Balbás Ritus 2015 […]

Svar

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.