Absolut Elyx

af Kasper Mundt-Nielsen

Lad os tage det vigtigste først.

Kobber er moderne, har jeg ladet mig fortælle.

Flaskens udseende naturligvis. Det er vel det ydre der tæller? Spøg til side, men det er en flot og veldesignet flaske og billedet yder ingen retfærdighed til flasken og det beklager jeg naturligvis.

Men der skal også et blikfang til, for at fjerne fokus fra brandet Absolut, som så absolut har præget min ungdom. Den klare glasflaske med de store markante blå bogstaver eller når det skulle være helt vildt, så de gule. Vodka var først og fremmest en spiritus, der skulle gøre festen sjovere og så var smagen sekundær. Og hvor har man dog indtaget megen ligegyldig spiritus gennem tiderne. Kan den dag i dag få det halv skidt, når jeg tænker på hofmikset, der bestod af Danzka Currant og Faxe Kondi.

Jeg tænker ikke, jeg er den eneste i den båd og jeg forstår godt, hvis selv livsnyderen ikke rigtigt skænker vodka en tanke. Der er jo også både whisky, rom og især gin, der nyder masser af anerkendelse i dag. Men der er store oplevelser i vente, for dem der falder på vodkaflasken, den gode vodkaflaske forstås.

Så da jeg til jul fik en flaske Absolut Elyx var jeg både lettere skeptisk, men mest af alt nysgerrig. Flasken fik jeg sammen med en lækker kobbershaker og kobber er den røde tråd igennem hele produktet. Som en del af deres brandfortælling, destilleres vodkaen af en fermenterede enkeltmarks-hvede sået i efteråret, en såkaldt vinterhede, i det sydlige Sverige. Den endelige destillering foregår i en 100 år gammel kobber kollonne-anlæg. Kobberkulør, kobbergear og kobberproduktion, det hele er meget moderne. Jeg ved godt, at jeg kaldte udseendet vigtigst, men det allervigtigste er vel smagen og smager den så også af kobber, eller hvad?

Elyx har et glasklart udtryk og et lige så rent udtryk i næsen, der er let krydret og med et praj af karamel. Lidt mere krydret palette med sort peber, pebermynte, fennikel, svag vanilje og et sødmefuldt mix af hvede og karamel. Karamellen bliver sammen med peberen hængende i en lang og behagelig sød eftersmag. En blød og rund vodka, der er ligaer bedre end den Absolut jeg er vokset op med. Det er ikke en kompleks vodka, men nem at gå til og utroligt velsmagende. Jeg drikker det meste af mit spiritus neat, men jeg kunne sagtens se den være en udsøgt del af en Vodka Martini med en tør vermouth og et lemon twist.

Ser vi bort fra alt marketingsfis og nøgternt kigger på smagen, er det en mere end hæderlig vodka, der velegner sig til den nysgerrige forbruger, der gerne vil have en blid introduktion til kvalitetsvodka. Og så er flasken jo pæn.

★★★★☆☆

Set til 399,00 hos nemlig.com

You may also like

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.