2020 har været et vederstyggeligt år. Et helt igennem gråt, kedeligt og afstumpet år. Men der har også været lys i mørket og kølige bajere i solen; dansk mikrobryg har aldrig været bedre.

Da vi gik ind i 2020, havde vi 216 danske bryggerier, ifølge en opgørelse foretaget af Beerticker og Bryggeriforeningen. En nylig opgørelse af Øl, Mad og Folk viser 248 danske bryggerier, men sidstnævnte medtager bl.a. private label bryggerier og bryggerier, hvis øl endnu ikke er kommercielt tilgængelige. Vi må derfor afvente en ny opgørelse ved årsskiftet for at se, om vi coronakrisen til trods, fortsat vil se en stigning i danske bryggerier. Den danske ølbranche har generelt været i en voldsom vækst siden årtusindeskiftet, hvor vi er gået fra 12 bryggerier til altså et godt stykke over 200.
Antallet af øl følger også med. I 2019 så vi intet mindre end 2.115 nye danske øl og selvom der bliver trukket lidt i håndbremsen, grundet pandemien, vil jeg tro vi lander i nogenlunde samme leje i år.
Med så stor en mængde danske bryggerier, hvoraf mange brygger øl i international topkvalitet er det svært at pege på et enkelt bryggeri. Især de humlefriske IPA’er har haft kronede dage i 2020, hvor vi i årets første seks måneder oplevede et kapløb om hvem, der kunne levere den mest potente, vilde og til tider totalt uharmoniske, men stadig elskværdige IPA. Her kørte Gamma, Alefarm og Dry & Bitter parløb til stor glæde for mange ølnørder, undertegnede inklusive.
Men det blev også lidt vildt, selvom jeg stadig, med glæde, husker tilbage på især Hej 5, Dry & Bitters jubilæums Tripple IPA, der både var outreret og ubalanceret, men som på magisk vis bare fungerede.
Årets Bryggeri 2020 er Slowburn Brewing Co-op

Men det kan også blive lidt for vildt, så min kandidat til årets bryggeri skal findes hos andre dygtige humlebryggere, men som har et lidt bedre øje for drinkability og min indstilling falder til Slowburn Brewing Co-op. Samme bryggeri indstillede vi også til årets bryggeri, i den lokale DØE-afdeling, og der skrev jeg følgende:
“Det unge bryggeri fra 2019 har allerede etableret sig blandt de dygtigste danske bryggerier. Udover en social ansvarlig forretningstilgang, brygger de øl af høj kvalitet til en relativ bred målgruppe.
Danske Ølentusiaster Lokalafdeling Rødovre
Deres kerneprodukter er humlede, men let tilgængelige. Fokus er ikke på det ekstreme, hverken blandt ingredienser eller procenter.”
Da coronakrisen endnu var helt ung, besøgte jeg bryggeriet, der fortalte om en ølbranche i krise, men også hvordan rettidig omhu i form af en velfungerende webshop og omstillingsparathed hjalp det unge bryggeri med at holde skuden oven vande. Den artikel kan du læse herunder:
Artiklen forsætter efter linket
Bryggeriet har i løbet af året inviteret til små begivenheder, hvor formatet nok har været dikteret af corona, men god øl og omtanke har været med til at holde liv og glæde i lokalområdet omkring det nyetablerede bryggeri i Hvidovre. Den glæde har de også taget med rundt i andre dele af landet, hvor du har kunne møde Amalie, Stefano og Andrew bag ikke bare fadølshanerne, men også grillen – for øl og mad hører i den grad sammen, og meget af Slowburns øl er brygget med mad for øje.
Det har blandt andre Noma haft øje for, da de på deres pop-up burger bar, mens coronaen rasede, serverede Slowburns Waldpils til en saftig burger.

Og især god øl, har der været masser af. Sidste år kom de på landkortet med deres italiensk-inspirerede Octopils, men det var en samarbejdsbryg med Bad Seed Brewing, der for alvor trak tæppet væk under mig: Feedback Loop. En storladen dobbelt IPA, med en kompleks og yderst velsmagende humleprofil, der blev understøttet af en utrolig dyb malt og skarp bitterhed. Desværre var øllen skabt til det danske barmiljø, som med coronaens komme, som bekendt blev tvangslukket. Derfor kom øllen ikke bredt ud, men blev solgt i growlers fra bryggeriet og jeg fik gjort mit til at tømme lageret. Øllen blev siden brygget igen og solgt på dåse i august.
Fadlagring kastede Slowburn sig også hurtigt over og deres farmhouse ale, Seedling, var en umiddelbar succes. Øllen er en sart blomst i en skøn aromatisk og sur indpakning. Jeg glæder mig til at se, hvor de tager deres fad-game hen. Bryggeriets nabo er en vingård, så der er rig mulighed for at eksperimentere med især rødvinsfade.
Skal jeg fremhæve en øl, der er i sæson lige nu, er det deres juleporter Julelys, der er en fuldstændig fremragende klistret øl med cacao og klementin.
I mine øjne er Slowburn en oplagt kandidat til årets bryggeri.
Indstillingen overleveres hermed til Beerbloggers.dk, hvor alle deltagere til DBBA2020 har mulighed for at indstille deres favoritter hvorefter et panel bestående af bloggerkollektivet Beerbloggers.dk peger på de endelige nominerede. Afstemningen foregår i perioden d. 12/12 til 17/12 og vinderne bliver offentliggjort ved en stor online-transmission.
2 kommentarer
[…] Årets danske bryggeri 2020 0 kommenter 0 FacebookTwitterPinterestEmail […]
[…] Danske Øludgivelse Årets Danske Bryggeri 2020 0 kommenter 0 […]